POLITIKA

(Foto) Danas: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara – Osječani sinoć osvijetlili Vukovarsku ulicu

U obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara uključili su se i učenici 34 osječke osnovne i srednje škole paljenjem više od osam tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku

    Objavljeno 18.11.2018
    Alan Srčnik

    Pod sloganom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” danas se obilježava 27 godina od pada Vukovara u ruke srpskog agresora, a u gradu-heroju i ove se godine očekuje više desetaka tisuća ljudi koji će odati počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

    Na obljetnicu sloma obrane Vukovara, 18. studenoga, oni će se prisjetiti najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

    Sudionici obilježavanja najprije će se okupiti pred vukovarskom bolnicom i održati prigodni komemorativni program. Predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenut će zatim u tradicionalnoj Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara.

    Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata ove će godine misni predvoditi mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup  iz austrijskoga Gradišća.

    Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će na Dan sjećanja dio Vlade biti u Vukovaru, gdje će iskazati pijetet prema žrtvama te još jednom dati političku podršku razvoju toga grada, a dio će Vlade biti u Škabrnji.

    Nakon Drugog svjetskog rata nijedan veći europski grad nije bio izvrgnut tolikom uništavanju, s izravnom materijalnom štetom procijenjenom na 9,5 milijardi kuna.

    Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998.  i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

    Potpuno razrušen i opkoljen Vukovar okupiran je 18. studenoga 1991. godine, iako je otpor branitelja mjestimično trajao do 22. studenoga.

    OSIJEK

    Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Hrvatskom domobranu u osječkom Parku Kralja Držislava u subotu je obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

    U počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, Hrvatske vojske, policije te udruga iz Domovinskog rata.

    Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je kako je teško izabrati prave riječi zahvale za sve ono što je Vukovar učinio za Hrvatsku.
    Možda možemo samo poručiti da su u stvaranju Hrvatske najviše učinili oni koji su poginuli, a svi mi ostali, koji smo sudjelovali u ostvarivanju ovog velikog projekta, bili smo samo pomagači, ocijenio je Vrkić.

    U obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara uključili su se i učenici 34 osječke osnovne i srednje škole paljenjem više od osam tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku.

    Foto: Alan Srčnik (OsijekNEWS)

     

    vukovar_vukovarska_svijeće_osijek_18112018_osijeknews (09) vukovar_vukovarska_svijeće_osijek_18112018_osijeknews (15) vukovar_vukovarska_svijeće_osijek_18112018_osijeknews (18) vukovar_vukovarska_svijeće_osijek_18112018_osijeknews (23)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Mogu li naši građani platiti poskupljenje kave ili kruha s 10 na 30 kuna?"

    Obrtnicima računi za struju veći preko 300% – Mnogi će morati zatvoriti obrte ili davati otkaze

    Porastom cijena energenata najviše će biti pogođeni mali i srednji poduzetnici, a mnogi će morati zatvoriti svoje obrte ili davati Više…

    Suradnjom više institucija dovršeno je složeno kriminalističko istraživanje za kazneno djelo ''Ratni zločin protiv civilnog stanovništva''.

    Kao 20-godišnjak brutalno je mučio i ubijao ljude u Vukovaru

    Policija je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom 18. ožujka 2021. godine dovršila kriminalističko istraživanje Više…

    Žrtva svih poginulih i nestalih u Vukovaru nikada ne smije biti zaboravljena, ona ima značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti, uspostavi samostalne, nezavisne i suverene države, poručuje Banožić

    Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen s više od 10.000 ljudi

    Kolona sjećanja koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara danas je, 18. studenoga 2020. godine bila središnji događaj obilježavanja Dana sjećanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde