POLITIKA

Kao 20-godišnjak brutalno je mučio i ubijao ljude u Vukovaru

Suradnjom više institucija dovršeno je složeno kriminalističko istraživanje za kazneno djelo ''Ratni zločin protiv civilnog stanovništva''.

  Objavljeno 20.03.2021
  Darija Kovačić

  Policija je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom 18. ožujka 2021. godine dovršila kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom za kojeg sumnjaju da je mučio i ubijao civile u Vukovaru kada je imao 20 godina, prenosi Index.

  Kriminalističko istraživanje je provedeno u više etapa te je utvrđena sumnja da je navedeni hrvatski državljanin, tada 20-godišnjak, 15. rujna 1991. godine kao pripadnik paravojnih formacija na području naselja Sajmište u Vukovaru, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, grubo fizički zlostavljao i ubijao civilno stanovništvo.

  Ubijeni su 27-godišnjak, 24-godišnjak, 33-godišnjak, 37-godišnjak, 35-godišnjak, 37-godišnjak i 55-godišnjak.

  Utvrđena je sumnja da je tada 20-godišnjak u sklopu skupine u Vukovaru u podrumu kuće pronašao civile te uz prijetnju vatrenim oružjem na dvorište prvo izveo žene i djecu, a potom sedam navedenih muškaraca. Muškarce su polegli licem prema tlu te ih tukli rukama, nogama i kundakom puške po cijelom tijelu.

  Žene i djecu su potom vratili u kuću, a muškarce uz prijetnju vatrenim oružjem vodili ulicom u smjeru grada gdje su usmrtili šest muškaraca, dok je 55-godišnjak ostao ranjen. Nakon toga su se vratili po žene i djecu te ih također krenuli voditi ulicom u smjeru grada, u čemu ih je spriječio nepoznati oficir srpske vojske te su ih ponovo vratili u podrum kuće, gdje se kasnije sam vratio i ranjeni muškarac. Sljedeći dan su nepoznati pripadnici srpskih paravojnih postrojbi odveli ranjenog 55-godišnjaka te ga ubili.

  Nakon postupka reintegracije Hrvatskog Podunavlja provedena je ekshumacija i identifikacija šest osoba iz ovog događaja, dok se jedna osoba, tada 27-godišnjak, još uvijek vodi kao nestala.

  Osumnjičeni 50-godišnjak (tada 20-godišnjak) uhićen je u četvrtak te je u petak po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske.

  Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Borzan se zalaže da cijena rezervnih dijelova mora biti do maksimalno 30 posto cijene novog uređaja

  Borzan: Popravak ne smije biti skuplji od novog uređaja!

  Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je u razmjeni mišljenja s povjerenikom Europske komisije za zaštitu potrošača Didierom Reyndersom Više…

  Konzervativni stavovi vezani su uz desni spektar i ukazuju na općenitu konzervativnu prirodu hrvatskog društva

  Hrvatski birači dijele se po ideološkim, a ne ekonomskim i socijalnim kriterijima

  Hrvatski birači i dalje se dijele po ideološkim, a ne po ekonomskim i socijalnim kriterijima, a najvažniji pokazatelj njihova ponašanja su Više…

  Prvi su zdravstveni djelatnici, a paralelno su to osobe iznad 65 godina i kronični bolesnici

  Capak rekao kojim će se redom cijepiti rizične skupine

  Na sastanku Znanstvenog savjeta, održanog u petak, 20.studenog 2020., Krunoslav Capak govorio je o cjepivu. “Vlada, ministarstvo i HZJZ od Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Lista kandidata NLDT za Općinsko vijeće nije značajno promijenjena u odnosu na listu iz 2017. godine

  Nezavisna lista Dražena Tonkovca u Čepinu predstavila svog kandidata, zamjenika i listu

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Kandidati su ustrajni u namjeri da Osijek opet bude veliki, srednjeeuropski grad jer je to pravo lice Osijeka

  Berislav Mlinarević predstavio kandidate za zamjenike gradonačelnika Osijeka