KULTURA

FOTO] Festival učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo na sceni 12

Svim sudionicima i mentorima su dodijeljena priznanja za dramska ostvarenja u Festivalu, dok su učenici i mentori odabranih igrokaza sudjelovali i u organiziranim popratnim aktivnostima i revijalnom dijelu Festivala u Kazalištu u Osijeku te im se dodijelila Nagrada Ribica za određenu kategoriju, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo Festivala

Objavljeno 23.05.2023
Darija Kovačić

U Osijeku je tijekom vikenda održan 12. Festival učeničkih igrokaza POZOR! Plivamo na sceni.

Nakon dobivenog Priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj za kontinuirani rad na razvijanju dramskog i scenskog stvaralaštva djece i mladeži u lokalnoj zajednici te posebno za pokretanje i održavanje Festivala petominutnih igrokaza POZOR! Plivamo sceni, DOKKICA je odlučila sudjelovanje na Festivalu omogućiti osnovnoškolskim dramskim skupinama iz cijele Hrvatske, čime je Festival podignut na nacionalnu razinu.

Prosudbeno je povjerenstvo Festivala 2023. u sastavu dramskih pedagoginja Stele Macakanja-Baćić, Željke Župan Vuksan i Ane Škaro te akademskih glumaca Nikole Radoša, Filipa Severa i Nine Vidan odabralo 6 (šest) igrokaza za izvedbe uživo u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku 20. svibnja 2023. godine.

Odabrani igrokazi bili su:
1. Oblak čvoraka, Osnovna škola Vladimira Becića, Osijek
2. Crvenkapica, Osnovna škola Vladimir Nazor, Čepin
3. Ljepota je svuda oko nas, Osnovna škola Višnjevac, Višnjevac
4. Tri jegulje, Osnovna škola Sesvete, Sesvete
5. Stara vura, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, Virje
6. Što je život, nego fantazija, Osnovna škola Mate Lovraka, Kutina

Svim sudionicima i mentorima su dodijeljena priznanja za dramska ostvarenja u Festivalu, dok su učenici i mentori odabranih igrokaza sudjelovali i u organiziranim popratnim aktivnostima i revijalnom dijelu Festivala u Kazalištu u Osijeku te im se dodijelila Nagrada Ribica za određenu kategoriju, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo Festivala.

“Zbog aktualnih problema vezanih uz mentalno zdravlje djece koji su u porastu, ovogodišnji smo Festival odlučili posvetiti temi mentalnog zdravlja, tako da su mentori s učenicima stvarali igrokaze na tu temu. Učenje o mentalnom zdravlju putem umjetnosti odličan je pristup u poučavanju učenika, a uz priliku javnog progovaranja o toj temi u nastupima učenika, pomoći ćemo u promicanju vrijednosti brige za mentalno zdravlje djece. Uz Nagradu Ribica, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo Festivala, dodjeljuju se i Nagrada za najbolji igrokaz prema odabiru mentora i učenika – sudionika Festivala 2023. te Nagrada publike prema najvećem broju pregleda igrokaza”, kažu organizatori.

Do 2022. godine u Festivalu su izvedena 129 učenička igrokaza u kojima je sudjelovalo 1237 učenika. Proteklih godina članovi prosudbenog povjerenstva bili su glumci i članovi ansambla Kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Lidija Helajz, Snježana Ivković, Inga Šarić, Edi Čelić, Đorđe Dukić, Tihomir Grljušić, Lidija Kraljić, Zvjezdana Bučanin, kao i dramske pedagoginje Maša Rimac Jurinović, Stela Macakanja-Baćić i Ana Škaro, Ivan Kristijan Majić, redatelj i dramski pedagog te dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog, redatelj i osnivač Hrvatskoga centra za dramski odgoj, te akademski glumci Nikola Radoš, Filip Sever i Nina Vidan.

Ove godine je na Festival bilo prijavljeno 19 igrokaza, a uz male izvođače šest odabranih igrokaza iz šest osnovnih škola, na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku 20. svibnja, u popratnom zabavnom scenskom dijelu programa, nastupili su i mladi dramci Dramskog studija Dramoplov iz DOKKICE pod vodstvom mentorice Ane Škaro, Dramskog studija Kulturnog centra Osijek pod vodstvom mentorice Stele Macakanja-Baćić, mali glazbenici iz DOKKICE pod vodstvom mentora Stjepana Vrečka, glazbeni teen band Uholaže te plesačice Plesnog studija Wings.

Program dvodnevnog Festivala započeo će 19. svibnja u 17 sati u Sretnom dvorištu DOKKICE, kada je Sara Krpan izvela festivalsku himnu, nakon čega je slijedilo otvorenje Festivala, predstavljanje dramskih skupina odabranih igrokaza za nastupe uživo na maloj pozornici DOKKICE, glumački performans i druženje s glumcem Tonijem Leakovićem te okrugli stol s djecom – sudionicima Festivala pod vodstvom dramske pedagoginje Ane Škaro.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Panonski festival knjige jedinstven je događaj u kulturnom životu Osijeka i Hrvatske čiji je cilj promocija knjige i pisane riječi te poticanje i njegovanje čitanja domaće i strane literature, posebno kod djece i mladih

[NAJAVA] Panonski festival knjige u Osijeku

Reakcije kroz cijelo jutro stižu na mreže o oduševljenju jučerašnje izvedbe. Miro i Asim uz interaktivne radnje su nasmijavali publiku do suza, a koliko su se sjajno zabavljali govori i činjenica da su produžili svoju izvedbu za čak 15 minuta od uobičajenog i nitko nije imao zamjerku na to

Miro Čabraja i Asim Ugljen jučer oduševili Osječku publiku

Muzej Slavonije obilježava Međunarodni dan muzeja 2024.. Ulaz u Muzej Slavonije je besplatan. Radno vrijeme Muzeja je od 10 do 18 sati.

Muzej Slavonije – Međunarodni dan muzeja 2024. (PROGRAM)