ŽIVOT

FOTO: Na PTF-u se ocjenjuju najbolja rakija i ostala jaka alkoholna pića

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu danas se održava 18. po redu ocjenjivanje najboljih rakija i ostalih jakih alkoholnih pića...

Objavljeno 11.11.2022
Iven Jurić

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu danas s početkom u 9 sati započelo je 18. po redu ocjenjivanje najboljih rakija i ostalih jakih alkoholnih pića, ono će trajati do 12 sati, a rezultati će biti poznati u petak 25. studenog u Općini Semeljci.

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Osijek objasnio je kako su oni već 17 godina kontinuirano provodili ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića, u početku je to bilo edukacijsko ocjenjivanje kroz koje su se školovali mali proizvođači, cilj je bio potaknuti voćare da prerađuju ostatke i stavljaju ga na tržište. Drago mu je i da su imali dobru suradnju s Fakultetom i Općinom Semeljci, kao partneri pomoći će fakultetu pri organizaciji.

Proizvodnja voća u Hrvatskoj je na niskoj razini, najbolji način za preradu viška su proizvodnja pekmeza ili rakije. Kvaliteta rakije kroz 17 godina dizala se sve više i više kroz broj bodova, ocjena i medalja, Slavonska šljivovica postigla je standardnu proizvodnju i svaki potrošač i proizvođač zna kako ona treba izgledati.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling rekla je da je važnost ocjenjivanja samo poboljšanje kvalitete, Županija je ove godine pokrovitelj, ovi proizvodi redovito se pojavljuju na sajmovima i dobar su pokazatelj kako je riječ o kvalitetnim proizvodima, naglasila je da smo svjedoci kako svaki dan imamo sve više novih malih proizvođača na tržištu.

Dekan PTF-a prof. dr. sc. Jurislav Babić rekao je kako je ovogodišnje izdanje postalo punoljetno, veseli ga što se unazad nekoliko godina pojavilo sve više craft proizvođača, također mu je drago što se pazi na količinu, kvalitetu, ali i vizualnost samog proizvoda i što mali proizvođači to ozbiljno shvaćaju i brendiraju sebe.

Predsjednik ocjenjivačkog suda izv. prof. doc. dr. sc. Ante Lončarić objasnio kako je Fakultet bio partner Komori proteklih 17 godina, a ovo je prva gdje su zamijenili uloge, također je druga godina gdje su se mogli prijaviti samo registrirani proizvođači, na Fakultetu rade senzorsku analizu (gleda se boja, bistroća, miris i okus) dobiveni parametri čine bodove, također će dobiti i detaljan izvještaj svoje kvalitete, ali i u kojim područjima su izgubili bodove.

U planu je u prostoriji za vježbe u kojoj rade fermentaciju postaviti i uređaj za proizvodnju piva te će tako fakultet dobiti i mini craft pivovaru.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Svi ljubitelji hrvatskih proizvoda, pripremite se za nezaboravan dan! Očekuju vas nagrađivana piva, medovi i jaka alkoholna pića

Svečano proglašenje najboljih hrvatskih medova, piva i rakija na Festivalu meda, piva i rakije

Svečano proglašenje najboljih hrvatskih medova, piva i rakija na Festivalu meda, piva i rakije (u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Gospodarski Više…

Na ocjenjivanje je pristiglo 117 uzoraka koji će biti podvrgnuti senzorskoj analizi kvalitete od strane stručnog ocjenjivačkog tima, koristeći nove deskriptivne metode

20. Ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića i “Festival meda, piva i rakije”

20.11.2024. od 08:45 sati na Prehrambeno-tehnološki fakultetu Osijek se održava 20. Ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića koje organizira Više…

Cilj Noći znanosti jest približiti svijet znanosti budućim znanstvenicima kroz različite pokuse koje će izvoditi zaposlenici i studenti Fakulteta, a moguće je i aktivno sudjelovanje učenika

[NAJAVA] 7. Noć znanosti na PTF-u

7. Noć znanosti koju, tradicionalno, organizira Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, održati će se 8. prosinca 2023. od 18 sati (radionice će Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Šampion Dunava za 2025. godinu je Graševina barrique 2020., vinarije Svijetli dvori iz Karanca! Najboljom ju je proglasila ocjenjivačka komisija sastavljena od 13 međunarodnih ocjenjivača. Najbolje crveno vino je Golberg Red Vinarije Belje, ružičasto Rose Vinarije Mons Aureus, a Graševina Vinarije Kovats najbolja je Novinarska graševina

[FOTO] Dodijelom Šampiona Dunava 2025. otvoren ovogodišnji Vinatlon

Dajte svojoj odjeći drugi život i  besplatno osvježite svoju garderobu! Pridružite  se na aktivnosti zamjene odjeće i budite dio održive mode

Razmjena odjeće u Info-centru za mlade

U ponedjeljak, 2. lipnja, Zagreb i još 20 hrvatskih gradova obilježavaju Europski dan svjesnosti o miasteniji gravis – tiha borba koju treba glasno podržati

Hrvatska u znaku zelene: Simbolična šetnja i svjetlosna podrška u Osijeku za oboljele od miastenije gravis