FOTO: Na PTF-u se ocjenjuju najbolja rakija i ostala jaka alkoholna pića
Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu danas se održava 18. po redu ocjenjivanje najboljih rakija i ostalih jakih alkoholnih pića...

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu danas s početkom u 9 sati započelo je 18. po redu ocjenjivanje najboljih rakija i ostalih jakih alkoholnih pića, ono će trajati do 12 sati, a rezultati će biti poznati u petak 25. studenog u Općini Semeljci.
Predstavnik Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Osijek objasnio je kako su oni već 17 godina kontinuirano provodili ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića, u početku je to bilo edukacijsko ocjenjivanje kroz koje su se školovali mali proizvođači, cilj je bio potaknuti voćare da prerađuju ostatke i stavljaju ga na tržište. Drago mu je i da su imali dobru suradnju s Fakultetom i Općinom Semeljci, kao partneri pomoći će fakultetu pri organizaciji.
Proizvodnja voća u Hrvatskoj je na niskoj razini, najbolji način za preradu viška su proizvodnja pekmeza ili rakije. Kvaliteta rakije kroz 17 godina dizala se sve više i više kroz broj bodova, ocjena i medalja, Slavonska šljivovica postigla je standardnu proizvodnju i svaki potrošač i proizvođač zna kako ona treba izgledati.
Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling rekla je da je važnost ocjenjivanja samo poboljšanje kvalitete, Županija je ove godine pokrovitelj, ovi proizvodi redovito se pojavljuju na sajmovima i dobar su pokazatelj kako je riječ o kvalitetnim proizvodima, naglasila je da smo svjedoci kako svaki dan imamo sve više novih malih proizvođača na tržištu.
Dekan PTF-a prof. dr. sc. Jurislav Babić rekao je kako je ovogodišnje izdanje postalo punoljetno, veseli ga što se unazad nekoliko godina pojavilo sve više craft proizvođača, također mu je drago što se pazi na količinu, kvalitetu, ali i vizualnost samog proizvoda i što mali proizvođači to ozbiljno shvaćaju i brendiraju sebe.
Predsjednik ocjenjivačkog suda izv. prof. doc. dr. sc. Ante Lončarić objasnio kako je Fakultet bio partner Komori proteklih 17 godina, a ovo je prva gdje su zamijenili uloge, također je druga godina gdje su se mogli prijaviti samo registrirani proizvođači, na Fakultetu rade senzorsku analizu (gleda se boja, bistroća, miris i okus) dobiveni parametri čine bodove, također će dobiti i detaljan izvještaj svoje kvalitete, ali i u kojim područjima su izgubili bodove.
U planu je u prostoriji za vježbe u kojoj rade fermentaciju postaviti i uređaj za proizvodnju piva te će tako fakultet dobiti i mini craft pivovaru.
- Dekan Babić i profesor Lončarić
- Profesor Lončarić
- Profesor Lončarić
- Silva Wendling i dekan Babić