ŽIVOT

FOTO: Na PTF-u se ocjenjuju najbolja rakija i ostala jaka alkoholna pića

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu danas se održava 18. po redu ocjenjivanje najboljih rakija i ostalih jakih alkoholnih pića...

Objavljeno 11.11.2022
Iven Jurić

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu danas s početkom u 9 sati započelo je 18. po redu ocjenjivanje najboljih rakija i ostalih jakih alkoholnih pića, ono će trajati do 12 sati, a rezultati će biti poznati u petak 25. studenog u Općini Semeljci.

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Osijek objasnio je kako su oni već 17 godina kontinuirano provodili ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića, u početku je to bilo edukacijsko ocjenjivanje kroz koje su se školovali mali proizvođači, cilj je bio potaknuti voćare da prerađuju ostatke i stavljaju ga na tržište. Drago mu je i da su imali dobru suradnju s Fakultetom i Općinom Semeljci, kao partneri pomoći će fakultetu pri organizaciji.

Proizvodnja voća u Hrvatskoj je na niskoj razini, najbolji način za preradu viška su proizvodnja pekmeza ili rakije. Kvaliteta rakije kroz 17 godina dizala se sve više i više kroz broj bodova, ocjena i medalja, Slavonska šljivovica postigla je standardnu proizvodnju i svaki potrošač i proizvođač zna kako ona treba izgledati.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling rekla je da je važnost ocjenjivanja samo poboljšanje kvalitete, Županija je ove godine pokrovitelj, ovi proizvodi redovito se pojavljuju na sajmovima i dobar su pokazatelj kako je riječ o kvalitetnim proizvodima, naglasila je da smo svjedoci kako svaki dan imamo sve više novih malih proizvođača na tržištu.

Dekan PTF-a prof. dr. sc. Jurislav Babić rekao je kako je ovogodišnje izdanje postalo punoljetno, veseli ga što se unazad nekoliko godina pojavilo sve više craft proizvođača, također mu je drago što se pazi na količinu, kvalitetu, ali i vizualnost samog proizvoda i što mali proizvođači to ozbiljno shvaćaju i brendiraju sebe.

Predsjednik ocjenjivačkog suda izv. prof. doc. dr. sc. Ante Lončarić objasnio kako je Fakultet bio partner Komori proteklih 17 godina, a ovo je prva gdje su zamijenili uloge, također je druga godina gdje su se mogli prijaviti samo registrirani proizvođači, na Fakultetu rade senzorsku analizu (gleda se boja, bistroća, miris i okus) dobiveni parametri čine bodove, također će dobiti i detaljan izvještaj svoje kvalitete, ali i u kojim područjima su izgubili bodove.

U planu je u prostoriji za vježbe u kojoj rade fermentaciju postaviti i uređaj za proizvodnju piva te će tako fakultet dobiti i mini craft pivovaru.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Spektakularan uspjeh hrvatskog branda Wise Grus. Iako se radi o debitantskoj destileriji, ona je zapravo velikim koracima ušla u visoko društvo!

Hrvatska rakija prvi put na zlatnom i srebrnom postolju u San Franciscu

Uz nju su nezamislive proslave, uz nju se obilježavaju važne obljetnice, uz nju se ljubi,  ali i suze rone. Ti Više…

Danas je održano prvo ocjenjivanje hrvatskih piva, a od testiranih uzoraka pobjednici će biti objavljeni na skorom Adventu u Osijeku

FOTO Prvo ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva na PTF-u

Završilo je  prvo ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva koje je održano danas na PTF-u u Tvrđi, voditelj Ocjenjivanja bila je izv. Više…

Najbolja kvaliteta rakije i ostalih alkoholnih pića bit će u fokusu idućeg petka 11. listopada na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek...

Čija rakija je najkvalitetnija otkriva nam PTFOS

Najbolja kvaliteta rakije i ostalih alkoholnih pića bit će u fokusu idućeg petka 11. listopada na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedna od najvažnijih točaka bio je prijedlog pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata, koji je usvojen, a kojim se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja

Osijek će radi ljepše vizure grada ujednačiti izgled terasa ugostiteljskih objekata

Djeca su upoznata kako pravilno i sigurno sudjelovati u prometu kao pješaci te kada samostalno voze bicikl

Povodom Dana policije u PU osječko-baranjskoj povedene preventivne aktivnosti

Autohtoni proizvodi našeg područja, poljoprivreda, prehrana, graditeljstvo i stanovanje najznačajniji su dio programa izlaganja i prodaje najvećeg broja izlagača Jesenskog sajma

[NAJAVA] Jesenski sajam od 6. do 8. listopada u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije