Arhiva

FOTO održan WineOs festival vina, delicija i ugodnog življenja

    Objavljeno 05.12.2017
    OsijekNews redakcija

    U ‘Esseker centru’ 1. i 2. prosinca, održan je četvrti festival vina, delicija i ugodnog življenja ‘WineOS’. Uz velik broj posjetitelja, ovogodišnji ‘WineOS’ obilježile su sjajne radionice koje su oba dana bile pune do posljednjeg mjesta.

    Dvije tisuće posjetitelja, gotovo 70 izlagača iz šest država i bogat popratni program obilježili su dosad najveći vinski festival na istoku Hrvatske. Noviteti ove godine bili su ‘WineOS Trophy’, ocjenjivanje u sljubljivanju vina i kulena, te neponovljiva gala – večera koja je održana večer uoči početka ‘WineOS-a’ u restoranu ‘Muzej Okusa’.

    Program je u petak počeo upravo radionicama dva sata prije nego su vrata otvorena za posjetitelje. Predsjednik žirija ‘WineOS Trophya’, ocjenjivanja u sljubljivanju vina i kulena, Franjo Francem nazočnima je predstavio metodologiju ocjenjivanja i praktičnim primjerima pokazao kako se poznata slavonska delicija sljubljuje s vinima sorte graševina i frankovka.

    Uslijedila je prezentacija ovogodišnje berbe u vinogorju Istočna kontinentalna Hrvatska, a zatim i zanimljiva radionica o bogatstvu i raznolikosti graševine koju je vodio naš poznati sommelier Mario Meštrović. Potom su gosti mogli nazočiti na još tri radionice na kojima je Tomislav Ivanović predstavio srpsku autohtonu sortu prokupac, a Vlado Krauthaker i Slavko Kalazić vratili su se u bližu i dalju prošlost uz fenomenalna vina iz njihovih podruma.

    I u subotu je prostorija za radionice bila prepuna. Drugi je dan započeo u 13 sati predstavljanjem ponosa Villánya, cabernet franca, o čemu je govorio Gyorffy Zoltán. Potom je Stipe Đuzel predstavio vinski povratak dalmatinske zagore uz priču o tamošnjim autohtonim sortama, Božo Metković pojasnio zašto je u okolici Dubrovnika zasadio graševinu, a Oskar Maurer iz susjedne Srbije govorio je o kadarki, tradicionalnoj sorti s ogromnim potencijalom.

    Potom je uslijedila još jedna radionica za koju se tražila ‘karta više’. U goste je došao naš vinski velikan Ivan Enjingi. Zanimanje je bilo toliko da niti stotinu mjesta ne bi bilo dovoljno. Dostatno je reći da se, unatoč planiranom broju od 20 sudionika, u učionicu naguralo preko 40 ljudi, a još barem desetak ih je ostalo pred vratima. Posljednja, ne i manje važna, bila je radionica na kojoj je Vinko Zovko predstavio projekt uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u okolici Žepča u susjednoj BiH.

    Svečanost otvorenja u petak su svojom nazočnošću uveličali članovi Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova, kao i predstavnici Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije. S nekoliko prigodnih riječi gostima i izlagačima obratili su se gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i Osječko – baranjski župan Ivan Anušić koji su, unatoč doista gustom rasporedu, a u Osijeku se održavala sjednica Vlade RH i svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Osijeka, pronašli vremena kako bi iskazali potporu ovom projektu.

    Organizacijski odbor četvrtog izdanja festivala ‘WineOS’ želi iskazati zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu ovog projekta koji je od velike važnosti za vinare s istoka Hrvatske. Osječko – baranjska županija, Grad Osijek, Janaf, OTP Banka i HEP kao pokrovitelji su logistički i financijski pomogli da se četvrti put za redom u Osijeku održi ova manifestacija. Značajnu ulogu također su odigrali i izlagači, u prvom redu oni iz regije Istočna kontinentalna Hrvatska, te suorganizatori, udruge ‘Graševina Croatica’ i ‘Dekanter’. Veliku zahvalu upućuju i Željku Garmazu, novinaru i blogeru, vinoljupcu koji je najzaslužniji za ovogodišnji iznimno zanimljiv program radionica.

    Također se zahvaljuju i lokalnim restoranima te vinarijama koji su pomogli u organizaciji gala večere, kao i tvrtki ‘Osječki Taxi’ koja je posebnom ponudom povoljnije prevozila goste festivala. Najveću zahvalu upućuju posjetiteljima, Osječankama i Osječanima te gostima našeg grada koji su iskoristili dva dana kako bi se upoznali s vinima i delicijama, proizvođačima i našim dragim gostima. I naravno lokalnim medijima koji su redovito pratili i izvještavali svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje o svemu što se događalo vezano uz ‘WineOS’.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    WINEOS Gala večera u Muzeju Okusa

    Kao što već vjerojatno znate, četvrto izdanje festivala vina, delicija i ugodnog življenja ‘WineOS’, održat će se 1. i 2. Više…

    4. WineOs festival u Osijeku još veći i zanimljiviji!

    U prostorijama vinoteke ‘Vinita‘ danas je održana prva najavna konferencija za novinare četvrtog izdanja festivala vina, delicija i ugodnog življenja Više…

    Održan 3. WineOS festival

    Ovoga vikenda, u petak 9. i subotu 10. prosinca, u Esseker centru održan je treći festival vina, delicija i ugodnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!