GOSPODARSTVO

Svečano otvorena obnovljena poslovna zgrada Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Osijeku

Završetkom Projekta energetske obnove poslovne zgrade u Osijeku povećat će se kvaliteta poslovanja oba zavoda kroz energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energija u poslovnom prostoru

    Objavljeno 02.12.2022
    Darija Kovačić

    svečano je otvorena obnovljena poslovna zgrada Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u Osijeku, u Ulici kralja Zvonimira 1.

    Preuređenje zgrade započelo je u srpnju 2019. godine, a završetkom Projekta energetske obnove poslovne zgrade u Osijeku povećat će se kvaliteta poslovanja obaju zavoda. Projekt se provodio u dvije faze – energetska obnova te klimatizacija i unutarnje uređenje zgrade. Ugovorena vrijednost radova prve faze iznosila je 7.648.872,08 kn (bez PDV-a), od toga je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno dodijeljeno 4.760.409,25 kn. Ugovorena vrijednost radova druge faze iznosila je 15.715.743,34 kn, opremanje zgrade namještajem 2.151.946,00 kn, a ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosila je 25.516.561,42 kn (bez PDV-a). Provedba ovog Projekta od iznimne je važnosti ne samo za HZMO, HZZO i njihove korisnike, nego i za Grad Osijek i za Županiju.

    Na ovoj svečanosti nazočni su bili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr. Đuro Hranić, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar, predstojnica Područne službe HZMO-a u Osijeku Biljana Tuševski, saborski zastupnici Silvano Hrelja i Goran Ivanović, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i predsjednica Upravnog vijeća HZMO-a Melita Čičak, glavna savjetnica ministra u Ministarstvu zdravstva Martina Bogut Barić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, predsjednica Općinskog suda u Osijeku Zrinka Šeks-Poštić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić i drugi brojni uzvanici.

    U okolnostima aktualne energetske krize ovaj Projekt može poslužiti kao primjer dobre prakse u postizanju energetske učinkovitosti i kao podsjetnik da i u kontekstu poslovanja korištenju energije moramo pristupati osobito savjesno te da racionalizacija potrošnje energetskih resursa posljedično dovodi do smanjenja troškova i optimizacije cjelokupnog poslovanja, rekao je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar, te izrazio zadovoljstvo što je ovaj Projekt završen u godini u kojoj obilježavamo stoljeće mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj.

    Ovakve investicije jedan su od načina kako poboljšati dostupnost te unaprijediti efikasnost i kvalitetu sigurne i pravodobne usluge obaju zavoda, rekao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić. Izrazio je zadovoljstvo povratkom HZZO-a u obnovljenu zgradu te zahvalio svim sudionicima u Projektu.

    Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka izrazio je zadovoljstvo ovim i brojnim drugim ulaganjima u Osijeku te doprinosom vanjske obnove zgrade na vizuru Osijeka, kao i pozitivnog utjecaja obnove unutrašnjih prostora na kvalitetu boravka i usluge za građane Osijeka te opću dobrobit koju ovaj Projekt donosi gradu Osijeku.

    Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić također se obratio nazočnima i čestitao je svima koji su Projekt provodili: Zgrada koja je vapila za obnovom obnovljena je, i to ne samo vizualno, već je obnovljena i energetski što će donijeti značajnu uštedu u vrijeme izrazito visokih cijena energenata.

    Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak čestitala je svima na zajedničkom uspjehu, na strpljenju koje je bilo potrebno da se ovaj Projekt realizira, gđi Tuševski na volji, viziji i svemu što je napravila kako bi do ovog Projekta došlo. Čestitala je i svim korisnicima, svim stanovnicima Grada Osijeka i Županije koji ovdje dolaze po informacije i ovdje se susreću sa svima koji rade i koji im pružaju relevantne informacije, počevši od rođenja djeteta i na kraju do same mirovine.

    Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, uz čestitku svim Osječanima u povodu Dana Grada, ovom je prigodom zahvalio svima koji su pridonijeli da ovaj Projekt danas bude i otvoren, prvenstveno gđi Tuševski i gđi Vrkić, kao i ravnateljima g. Serdaru i g. Vukeliću, te svima koji su u tom Projektu sudjelovali. U svom govoru spomenuo je i Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju koje će biti u primjeni od 1. siječnja 2023. te naveo osnovne novine i benefite koje navedene izmjene donose.

    Predstojnica Područne službe HZMO-a u Osijeku Biljana Tuševski u svom je govoru navela osnovne informacije vezane uz ovaj Projekt. Između ostalog, istaknula je da je prva faza obnove završena u svibnju 2020. kada je započela druga faza obnove, tj. funkcionalna obnova unutrašnjosti. Raduje me što će od danas korisnici naših usluga, a i svi zaposlenici imati bolje uvjete za rad, odnosno ostvarivanje svojih prava, izjavila je Tuševski. Na kraju svog govora, posebnu zahvalnost uputila je svim zaposlenicima koji su od srpnja 2019. godine na privremenoj lokaciji jednako savjesno i kvalitetno obavljali svoje poslove i pružali usluge korisnicima, radeći u otežanim uvjetima u vrijeme pandemije koronavirusne bolesti, ali su jednako kvalitetno i ažurno rješavali sve prispjele prijave/odjave iz sustava mirovinskog osiguranja, donosili rješenja o utvrđivanju prava iz mirovinskog osiguranja, doplatka za djecu i obavljali sve ostale poslove iz nadležnosti ove Područne službe.

    U novim, moderno uređenim prostorijama građanima će na usluzi biti osam šaltera za prijave i odjave na mirovinsko osiguranje, zaprimanje zahtjeva te izdavanje potvrda iz djelokruga HZMO-a. Uz to, korisnicima usluga na raspolaganju će biti i odvojena prostorija za pravnog savjetnika za usluge koje zahtijevaju informiranje o ostvarivanju prava na mirovinu, doplatku za djecu i nacionalnu naknadu za starije osobe te informiranje o stanju u pojedinom predmetu, zatim izdavanje potvrda o korištenju mirovine/doplatka za djecu i statusu osiguranika.

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Mirovinsko" se vraća na staro mjesto u rednom vremenu od 08:00 - 16:00 sati u novo obnovljenoj i moderno uređenoj zgradi

    Područna služba Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Osijeku od 28. studenoga na novoj/staroj lokaciji

    Područna služba Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Osijeku od ponedjeljka, 28. studenoga 2022. počinje s radom na novoj/staroj lokaciji Više…

    Od 1. siječnja iduće godine počinje novi model mirovina za gotovo 300 tisuća umirovljenika, obiteljska mirovina rast će za deset posto...

    Gotovo 300 tisuća umirovljenika iduće godine prelazi na novi model mirovine

    Kako prenosi HRT od 1. siječnja iduće godine počinje novi model mirovina za gotovo 300 tisuća umirovljenika. Novost je da Više…

    Smanjenje nezaposlenih, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježeno je kod svih razina obrazovanja, a dominira kod osoba bez i s nezavršenom osnovnom školom

    Gase se tvornice, a nezaposlenih sve manje

    Unatoč nepovoljnom okružju nezaposlenost se prema statistici HZZ Osijek i dalje smanjuje, prenosi Radio Osijek. Krajem lipnja 2021. godine evidentirano Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja