POLITIKA

Fotografije, jazz i film u znak tri prijateljstva

Znate li zašto ste jučer u Perivoju kralja Tomislava gledali film Satellite Boy?

    Objavljeno 29.06.2019
    Ivona Amidžić

    „Pforzheim – 25 godina prijateljstva“ naziv je izložbe fotografija koja je u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti Osijek otvorena u okviru programa proslave Dana zaštitnika grada Osijeka, svetih Petra i Pavla.

    U toj je prigodi, na jubilarnoj i okrugloj obljetnici prijateljstva, Grad Osijek zahvalio i izaslanstvima još dva grada – talijanskoj Vicenzi te australskom Canada Bayu.

    Izložene fotografije snimili su građani Pforzheima, želeći Osječanima približiti ljepote svoga grada, a gradonačelnik Peter Boch istaknuo je kako mu je čast proslaviti 25 godina prijateljstva te predstaviti svoj grad u secesijskom prostoru Muzeja likovnih umjetnosti.

    okupljanje_29062019_osijeknews

    “Sad smo već 25 godina i službeno partnerski gradovi iako prvi kontakti sežu i više od 40 godina unatrag kada je Visoka škola u Pforzheimu sklopila partnerstvo s osječkim Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera kroz suradnju ekonomskih fakulteta. I tijekom Domovinskog rata Pforzheim je pružio ruku Osijeku i u tim teškim vremenima nastale su brojne osobne veze koje kao prijateljstva traju i danas”, podsjetio je gradonačelnik Pforzheima posebno se osvrnuvši na sadašnju povezanost tri grada.

    “Osim Osijeka, naš je grad prijatelj i Vicenza koja je ujedno i sama partner i prijatelj i gradu Osijeku, a to pokazuje šire umrežavanje i podržavanje europskih gradova. Cilj je našeg zajedničkog EU projekta „Jaki za Europu“ dodatno produbiti te odnose. Prijateljstvu Osijeka i Pforzheima i u sljedećih 25 godina želim uspješan razvitak kako bismo zajedno stvarali mirnu i ujedinjenu Europu”, kazao je Peter Boch.

    Jazz trio studenata glazbene akademije „A. Pedrollo“ iz Vicenze

    U dvorišnom prostoru Muzeja likovnih umjetnosti nastupio je i jazz trio studenata glazbene akademije „A. Pedrollo“ iz Vicenze dok je na pet godina prijateljstva zahvalio izaslanik gradonačelnika Vicenze i vijećnik Leonardo de Marzo.

    jazz_29062019_osijeknews

    “Naš gradonačelnik nije došao jer danas ima rođendan, ali mogu izraziti zadovoljstvo što sam prvi puta u Osijeku i što su tu naši zajednički prijatelji iz Pforzheima. Čast je biti dijelom inicijative, suradnje i ujedinjenja gradova Europe. Hvala na partnerstvu Gradu Osijeku, ali i svim vašim gradovima prijateljima”, istaknuo je Leonardo de Marzo.

    Satellite Boy u sklopu jučerašnjeg “kina pod zvijezdama”

    Australski film Satellite Boy, Osječani su imali prigodu pogledati na velikom platnu u Perivoju kralja Tomislava, a zadovoljstvo prijateljstvom koje godinu dana povezuje Osijek i australski Canada Bay izrazio je gradonačelnik toga grada Angelo Tsirekas.

    “Imamo prigodu razgovarati o mogućnostima dodatnog razvijanja naših odnosa, kako onih između Australije i Hrvatske, tako i ovih između Osijeka i Canada Baya. Drago mi je vidjeti koliko Vam dugo traju prijateljstva i radujem se što i mi imamo prigodu graditi takvu suradnju”, rekao je Angelo Tsirekas.

    satellite_boy_29062019_osijeknews

    Svečanom susretu gradova prijatelja nazočili su i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Sydneyu Hrvoje Petrušić, izaslanica veleposlanice Australije Dijana Grahovac te izaslanstvo poljskog grada Czestochowa koji zajedno s Pforzheimom, Vicenzom i Osijekom sudjeluje u zajedničkom EU projektu.

    Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota naglasio je važnost povezivanja gradova i njihovih građana.

    “Bogat si onoliko koliko prijatelja imaš, a Osijek ovim značajnim obljetnicama potvrđuje kako suradnja i prijateljstva s drugim gradovima sežu u prošlost, ali i otvaraju nova poglavlja kroz zajedničke projekte. Drago nam je biti dio te obitelji te kroz zajedničke vrijednosti dodatno razvijati potencijale kojima je cilj nadograditi i živote građana prijateljskih gradova”, kazao je Boris Piližota dodajući kako su u tome ključni suradnja, partnerstva i sinergija.

    “Grad Osijek zahvaljuje svim svojim gradovima prijateljima, posebice Pforzheimu s kojim slavi 25 godina prijateljstva, Vicenzi s kojom broji pet godina prijateljstva te Canada Bayu s kojim je prije godinu dana uspostavljen most prijateljstva, ali svaki od tih gradova nosi svoja iskustva te zajednički otvaramo nova poglavlja”, naglasio je zamjenik gradonačelnika Osijeka zahvalivši i ravnatelju Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku Eduardu Hudolinu na ustupljenom dvorišnom prostoru secesijskog bisera Osijeka u kojem je održan svečani susret gradova prijatelja.

    foto: Grad Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Gradonačelnici Radić i Kordić potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji te istaknuli sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova

    (FOTO) Osijek i Mostar postali gradovi prijatelji – Najveća poveznica je hrvatski narod!

    Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak u mostarskoj Gradskoj vijećnici Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu Više…

    Razlog današnjeg posjeta je dogovor u ustroju buduće suradnje dvaju gradova s naglaskom na produbljivanje gospodarsko-turističke suradnje!

    Održan radni sastanak s izaslanstvom Grada Pečuha

    Nakon radnog susreta u Pečuhu krajem ožujka, točnije 31. ožujka, zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković sa suradnicima organizirala je uzvratni Više…

    "I u otežanim okolnostima malena hrvatska zajednica pokazuje svoju vitalnost i snagu, a u svemu ima nedjeljivu i snažnu potporu cjelokupnog državnog vrha Republike Hrvatske"

    I u otežanim okolnostima hrvatska zajednica u Crnoj Gori iskazuje vitalnost i snagu

    Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore – predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednik i dopredsjednik Hrvatske građanske Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja