POLITIKA

I u otežanim okolnostima hrvatska zajednica u Crnoj Gori iskazuje vitalnost i snagu

"I u otežanim okolnostima malena hrvatska zajednica pokazuje svoju vitalnost i snagu, a u svemu ima nedjeljivu i snažnu potporu cjelokupnog državnog vrha Republike Hrvatske"

    Objavljeno 17.02.2022
    Ivona Amidžić

    Izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore – predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednik i dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i Ilija Janović jučer u Osijeku je primio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, a susretu su nazočili i njegovi zamjenici Mato Lukić i Josip Miletić.

    – Danas smo su nas posjetili predstavnici Hrvata iz Crne Gore, a razgovarali smo o statusu Hrvata u Crnoj Gori, kako tamo funkcionira hrvatska zajednica, s kojim se problemima susreću, koji su izazovi pred njima. Govorili smo i kako im mi iz Osječko-baranjske županije, ja kao župan i moji suradnici, možemo pomoći u osvještavanju cijele Hrvatske i hrvatskog naroda kako žive Hrvati u Crnoj Gori, kao i drugim državama jer kao što je poznato razgovaramo i s Hrvatima u Vojvodini, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj. Želim im dobrodošlicu u našem gradu i županiji te iskazujem punu potporu u njihovim nastojanjima kako bi imali normalne uvjete života i jednakopravnog funkcioniranja kao što imaju i sve druge zajednice na području Crne Gore – rekao je župan Ivan Anušić te dodao kako je dogovoren uzvratni susret u Boki Kotorskoj.

    Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI), prve političke stranke s hrvatskim nacionalnim predznakom u Crnoj Gori, istaknuo je kako je ovo poseban dan za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori.

    – Ovo je dan iskrenog zajedništva među Hrvatima u Hrvatskoj i izvan njenih granica. Dolazimo u posebnom trenutku, trenutku koji nosi određenu tjeskobu i za Hrvate i za druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori koja je došla s promjenom političkih i društvenih prilika nakon izbora 30. kolovoza 2020. godine. No, i u otežanim okolnostima malena hrvatska zajednica pokazuje svoju vitalnost i snagu, a u svemu ima nedjeljivu i snažnu potporu cjelokupnog državnog vrha Republike Hrvatske, ima institucionalnu potporu, ali i potporu u ovakvim susretima i osobama poput gospodina Anušića i njegovog tima. Radujemo se našem ponovnom susretu u Boki Kotorskoj gdje ćemo gospodina Anušića i njegove suradnike upoznati s visokom koncentracijom hrvatske kulture na teritoriju Crne Gore, što je ponos svim Hrvatima gdje god žive – kazao je Adrijan Vuksanović te poručio:

    – Mi politički predstavljamo Hrvate u Crnoj Gori jer ne želimo i nećemo se svesti samo na folklorna društva nego želimo da se naš glas čuje kako bi što bolje afirmirali hrvatski identitet i zastupali sve njegove vrijednosti – naglasio je.

    Prema zadnjem popisu stanovništva (2011. godine) u Crnoj Gori živi 6.021 Hrvata, odnosno 0,97 % od ukupnog broja stanovnika, no unatoč tako malom broju, Hrvati su baštinik ogromnog kulturnog i duhovnog blaga. Naime, više od 60 % kulturnog blaga Crne Gore su stvorili, njegovali i očuvali Hrvati i njihovi preci, a – kako je poručio Vuksanović – tim se blagom treba ponositi i Crna Gora.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Razlog današnjeg posjeta je dogovor u ustroju buduće suradnje dvaju gradova s naglaskom na produbljivanje gospodarsko-turističke suradnje!

    Održan radni sastanak s izaslanstvom Grada Pečuha

    Nakon radnog susreta u Pečuhu krajem ožujka, točnije 31. ožujka, zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković sa suradnicima organizirala je uzvratni Više…

    Znate li zašto ste jučer u Perivoju kralja Tomislava gledali film Satellite Boy?

    Fotografije, jazz i film u znak tri prijateljstva

    „Pforzheim – 25 godina prijateljstva“ naziv je izložbe fotografija koja je u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti Osijek otvorena u okviru Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde