GOSPODARSTVO

Frankovka Miraz Feravina potvrdila šampionsku titulu

Ako je frankovka tada je iz Feravina – to je potvrđeno na drugom Festivalu Frankovke u Feričancima koji je ove subote okupio nekoliko stotina vinoljubaca iz regije

    Objavljeno 29.09.2019
    Ivona Amidžić

    Ponovo najbolja i to na domaćem terenu! Frankovka Miraz 2017. Feravina šampion je drugog Festivala Frankovke održanog u Feričancima, slavonskom mjestu poznatom po ovoj sorti. U konkurenciji 64 vrhunske frankovke iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske, međunarodni ocjenjivački žiri sastavljen od renomiranih enologa i stručnjaka, najviše je bodova i ove godine dao onoj iz Feravina.

    U podrumu ove vinarije čije je sjedište u srcu Feričanaca, a vinogradi na atraktivnom feričanačkom vinogorju, Frankovka doživljava pravu renesansu, pa Feravino s ponosom nosi epitet „Kuća Frankovke“. O kakvim je vinima riječ najbolje potvrđuje podatak da se osim u Europu izvoze i u Meksiko, a od prošle godine čak i na Karibe.

    „Još jedna šampionska titula potvrđuje kontinuitet u kvaliteti naših vina među kojima Frankovka zauzima posebno mjesto. Vrhunskim Frankovkama – iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – želimo pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena. Njezinoj popularizaciji svakako pridonose događaji poput ovog festivala u Feričancima i masterclassa kojeg smo kao vinarija nedavno organizirali u Zagrebu“, ističe Luka Vrga, član Uprave Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino.

    Rubinsko crvene boje, izraženog sortnog mirisa, intenzivnog, finog i dugotrajnog okusa,   a hrast iz barriquea sjajno se uklopio u strukturu vina i kao fini začin dominira tek u naknadnom okusu – tako šampionsku Frankovku opisuju sommelieri. Uz nju možete poslužiti slavonski kulen, kulenovu seku, ali i dalmatinski pršut te zreliji kravlji i kozji sir. Odlično se sljubljuje uz jela s roštilja, janjetinu s ražnja, odreske, popularni slavonski fiš ili čobanac, jela od divljači i riječnu ribu.

    foto: Nomad

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Veliki masterclass o tramincima održat će ugledni talijanski sommelijer Luca Gardini

    Festival Traminca u Iloku

    Odgođeno do daljnjega!     Svoje festivale u Hrvatskoj imaju malvazija, škrlet, pušipel, graševina, a od prošle godine i traminac Više…

    Vino, kobasice, slanina, čaj, poneki čobanac, dobra atmosfera i tamburaši... Ništa bolje ne možemo poželjeti! :D

    Gdje uživati na Vincekovu ove godine?

    Vinceška, Vinceca, Vinkovo ili Vincekovo tradicionalna je proslava povodom blagdana Svetog Vinka 22. siječnja, kojeg se smatra zaštitnikom vina i Više…

    WineOS - najveći i najznačajniji vinski događaj na istoku Hrvatske

    Program WineOS 6 – Raspored za oba dana

    Predstojećeg vikenda, 10. i 11. siječnja, u dvorani Gradski vrt održat će se šesto izdanje festivala vina, delicija i ugodnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    "Austrija je uvijek spremna pregovarati ali ovom paketu nećemo dati zeleno svjetlo", izjavio je Bluemel za javni servis

    Austrija protiv prijedloga Europske komisije o fondu za oporavak europskog gospodarstva

    Obećao je toplu dobrodošlicu stranim turistima ovoga ljeta i upozorio druge članice EU-a da ne isključuju Talijane

    Talijanski ministar Luigi Di Maio poziva turiste i teatralno naglašava: Italija nije kolonija gubavaca

    To je najsporije u posljednjih šest godina, što je posljedica negativnog utjecaja koronakrize

    Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0,4% u odnosu na lanjsko razdoblje