GOSPODARSTVO

Frankovka Miraz Feravina potvrdila šampionsku titulu

Ako je frankovka tada je iz Feravina – to je potvrđeno na drugom Festivalu Frankovke u Feričancima koji je ove subote okupio nekoliko stotina vinoljubaca iz regije

    Objavljeno 29.09.2019
    Ivona Amidžić

    Ponovo najbolja i to na domaćem terenu! Frankovka Miraz 2017. Feravina šampion je drugog Festivala Frankovke održanog u Feričancima, slavonskom mjestu poznatom po ovoj sorti. U konkurenciji 64 vrhunske frankovke iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske, međunarodni ocjenjivački žiri sastavljen od renomiranih enologa i stručnjaka, najviše je bodova i ove godine dao onoj iz Feravina.

    U podrumu ove vinarije čije je sjedište u srcu Feričanaca, a vinogradi na atraktivnom feričanačkom vinogorju, Frankovka doživljava pravu renesansu, pa Feravino s ponosom nosi epitet „Kuća Frankovke“. O kakvim je vinima riječ najbolje potvrđuje podatak da se osim u Europu izvoze i u Meksiko, a od prošle godine čak i na Karibe.

    „Još jedna šampionska titula potvrđuje kontinuitet u kvaliteti naših vina među kojima Frankovka zauzima posebno mjesto. Vrhunskim Frankovkama – iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – želimo pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena. Njezinoj popularizaciji svakako pridonose događaji poput ovog festivala u Feričancima i masterclassa kojeg smo kao vinarija nedavno organizirali u Zagrebu“, ističe Luka Vrga, član Uprave Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino.

    Rubinsko crvene boje, izraženog sortnog mirisa, intenzivnog, finog i dugotrajnog okusa,   a hrast iz barriquea sjajno se uklopio u strukturu vina i kao fini začin dominira tek u naknadnom okusu – tako šampionsku Frankovku opisuju sommelieri. Uz nju možete poslužiti slavonski kulen, kulenovu seku, ali i dalmatinski pršut te zreliji kravlji i kozji sir. Odlično se sljubljuje uz jela s roštilja, janjetinu s ražnja, odreske, popularni slavonski fiš ili čobanac, jela od divljači i riječnu ribu.

    foto: Nomad

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Osim vinara i proizvođača delicija, predstavit će se i proizvođači rakija i craft piva...

    Bliži se novi WINEOS, značajno veći i sadržajniji od dosadašnjih (10. i 11.1.2020.) NAJAVA

    Ulazak u novu, 2020. godinu, obilježit će i šesto izdanje osječkog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS-a. Dosad najveće Više…

    Ajmo svi još jednom u "Mađu" na Hrvatske dane! - Degustacija kulena, fiš paprikaša, čobanca i vina uz glazbu i slikare...

    Turistička zajednica Belišće orgaizira “Hrvatske dane” u Nagyharsany (Mađarska)

    Turistička zajednica grada Belišća održat će gastro, eno i kulturno zabavnu prezentaciju Grada Belišća, Slavonije i Baranje na “Hrvatskim danima” Više…

    Tradicionalna manifestacija još od 2014. godine... Znamo i zašto ;)

    Polako se bliži večer vina i umjetnosti u Tvrđi

    Večer vina & umjetnosti manifestacija je koja se već tradicionalno održava od 2014. godine u osječkoj Tvrđi (Kazamat). Jedna je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Tražite posao? Provjerite tko sve traži radnike!

    Stižu svježe prilike za posao

    Mjesto gdje mladi imaju mogućnost raditi u kvalitetnoj tvrtki umjesto da odlaze iz Slavonije

    Ericsson Nikola Tesla obilježio godišnjicu otvorenja razvojno-istraživačkog centra u Osijeku

    Bogati program sajamske priredbe uključuje razne radionice, prezentacije, natjecanja, priredbe, susrete...

    2. TEHNICOOLUM – sajam tehničke kulture (29.-30.11.)