ŽIVOT

Google naočale – velika pomoć djeci s autizmom

Djeca s autizmom mogu lakše razumijeti izraze lica i snalaziti se u društvenim interakcijama uz pomoć Google naočala uparenih s aplikacijom na pametnom telefonu

Objavljeno 27.03.2019
Tamara Lemajić

Djeca s autizmom mogu lakše razumijeti izraze lica i snalaziti se u društvenim interakcijama uz pomoć Google naočala uparenih s aplikacijom na pametnom telefonu, pokazuje mali eksperiment, magazin.hrt.hr.

Sustav nazvan Supermoćne naočale pomaže im otkriti što se događa s ljudima oko njih, utvrdili su znanstvenici. Eksperiment je obuhvatio 71 dijete u dobi od 6 do 12 godina koji su bili u standardnom programu za autizam koji koristi strukturirane vježbe poput kartica s licima koja pomažu djeci da prepoznaju različite emocije.

Skupina od 40 djece dobila je na korištenje sustav Supermoćne naočale – naočale s kamerom i zvučnikom koje su slale informaciju o tome što su djeca vidjela i čula u aplikaciju na pametnom telefonu koja je kreirana da im pomogne otkriti o kakvoj se društvenoj interkaciji radi i da odgovore na nju.

Dok djeca s autizmom mogu imati problema prepoznati i odgovoriti na emocije, aplikacija im odmah daje povratnu informaciju i pomaže u jačanju njihovih vještina.

Nakon šest tjedana korištenja “Supermoćnih naočala” po 20 minuta četiri puta tjedno djeca koja su koristila ovaj oblik digitalne potpore imala su bolje rezultate na testovima socijalizacije, komunikacije i ponašanja u odnosu na kontrolnu grupu od 31 djeteta koje je primalo samo standardnu skrb za autizam.

Naočale su dizajnirane da odgovore na zajedničku teškoću djece s autizmom – kako razumijeti društvene signale i koristiti prošla iskustva u odgovorima na razne situacije.

Naočale služe kao prevoditelj a aplikacija se oslanja na umjetnu inteligenciju u nuđenju povratne informacije koja pomaže djetetu da prati emocije na licu i razlikuje ih. Kad dijete pogleda nečije lice zasvijetli zelena boja i potom aplikacija uz pomoć emojia kaže djetetu koju emociju vidi, radi li se o sreći, ljutnji, strahu ili iznenađenju.

Izrazi lica su kompleksni, dinamični, jedinstveni, kaže Geraldine Dawson iz Dukeova centra za autizam i razvoj mozga u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

Emoji je mnogo jednostavniji, dodaje ona. Zato to ima smisla jer je osobi s autizmom lakše razumjeti emoji.

Aplikacija sprema podatke pa roditelji kasnije mogu s djecom razgovarati o tome koliko su točno prepoznala emocije i kako su na njih odgovorila.

 

Foto: PIxabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Marija Komjetan, edukacijska rehabilitatorica i autorica ploče objasnila je da je ploča namijenjena djeci s komunikacijskim teškoćama radi olakšavanja ekspresivne i receptivne komunikacije

U Osijeku postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma

Centar za autizam Osijek danas obilježava pet godina neposrednog odgojno-obrazovnog i rehabilitacijskog rada s djecom i mladima s poremećajem iz Više…

Google Street View od ožujka ponovno snimao hrvatske ceste. Cilj njihove ponovne vožnje je ažuriranje fotografija Google Street Viewa gradova

Google snimao Slavoniju, pogledajte najnovije promjene

Google Street View automobili ovog se proljeća vratio i u travnju i svignju povnovno snimao hrvatske ceste. Cilj njihove ponovne Više…

Google Street View od ožujka ponovno dolazi na hrvatske ceste. Cilj njihove ponovne vožnje bit će ažuriranje fotografija Google Street Viewa gradova

Google Street View ponovno snima na hrvatskim cestama

Google Street View automobili ovog se proljeća vraćaju u Hrvatsku. Tijekom sljedećih mjeseci obilazit će mnoge gradove i ceste diljem Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje