ŽIVOT

U Osijeku postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma

Marija Komjetan, edukacijska rehabilitatorica i autorica ploče objasnila je da je ploča namijenjena djeci s komunikacijskim teškoćama radi olakšavanja ekspresivne i receptivne komunikacije

Objavljeno 01.03.2024
Matija Ivanković

Centar za autizam Osijek danas obilježava pet godina neposrednog odgojno-obrazovnog i rehabilitacijskog rada s djecom i mladima s poremećajem iz spektra autizma.

Tom prigodom iz Centra su odlučili zahvaliti Gradu Osijeku na kontinuiranoj potpori i suradnji, i to postavljanjem komunikacijskih ploča za potpomognutu komunikaciju na pet lokacija u gradu: ispred ulaza KBC-a Osijek, ulaza u Zoološki vrt, u Gradske bazene, Copacabanu i Perivoj kralja Tomislava.

Istaknuo je to u petak ravnatelj Centra Vladimir Bjelobrk prilikom otkrivanja prve komunikacijske ploče, postavljene kod KBC-a Osijek.

– Ploče je financirao Grad Osijek, a osmislili su ih stručnjaci Centra za autizam. Tom simboličnom gestom želimo zahvaliti Gradu Osijeku na dosadašnjoj suradnji, ali i djelovati prema općoj populaciji, odnosno senzibilizirati javnost na poremećaj iz spektra autizma te podići jednu inkluzivnu razinu svijesti među našim sugrađanima, koja je na zavidnoj razini. Odabrali smo pet lokacija na javnim površinama koje često posjećuju naši učenici – istaknuo je Bjelobrk.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić također je rekao kako se uz pomoć komunikacijskih ploča želi promicati inkluzija djece i starijih osoba s posebnim potrebama te podići razina svijesti o osobama s govorno-jezičnim problemima.

– Grad Osijek pomaže Centar za autizam. Ove smo godine u proračunu osigurali oko 130 000 eura za plaće četiriju djelatnika te triju asistenata koji rade s djecom predškolske dobi, odnosno za svaku vrtićku skupinu po jednog asistenta. Osječki centar za autizam jedan je od vodećih takvih ustanova u istočnoj Hrvatskoj. Čestitam svim djelatnicima na petoj obljetnici i zahvaljujem im na predanom i stručnom radu – poručio je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je i kako je Centar izgrađen uz potporu triju ministarstava, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, ocijenivši tu suradnju dobrim primjerom za buduće slične projekte.

Marija Komjetan, edukacijska rehabilitatorica i autorica ploče objasnila je da je ploča namijenjena djeci s komunikacijskim teškoćama radi olakšavanja ekspresivne i receptivne komunikacije.

– Njezino korištenje je intuitivno, osoba pokazuje simbole i, ukoliko može, istovremeno ih izgovara. Ploče sadrže jedan dio koji je univerzalan i simboli se ponavljaju na svim pločama, dok je drugi dio rječnika specifičan za pojedine lokacije. U praksi vidimo da postoji sve veći broj djece koje imaju poremećaj iz spektra autizma, ali ove ploče nisu namijenjene korištenju samo ove populacije, nego generalno djeci koja imaju bilo koje teškoće u komuniciranju, a mogu ih koristiti i djeca tipičnog razvoja – kazala je Komjetan.

Inače, Osječki centar za autizam u školskoj godini 2023./2024. pohađa 60 učenika raspoređenih u 19 odjela i 10 polaznika ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja raspoređenih u tri vrtićke skupine. U Centru je zaposleno 68 djelatnika, edukacijskih rehabilitatora, socijalnih pedagoga, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, likovne kulture, glazbene kulture te vjeroučitelji. Centar je zbog prostorno-materijalnih uvjeta, asistivne tehnologije te suvremenog pristupa u radu najreprezentativnija ustanova ovog tipa u regionalnom kontekstu.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Inicijativa od Ministarstva traži izradu protokola

Dan svjesnosti o autizmu

Udruge za autizam su u povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu istaknule važnost njihove inicijative za izradu objedinjujućeg i obveznog Više…

Zakazali su svi pomalo, a na kraju se sve prelomilo jednom djetetu preko leđa...

Dijete s autizmom plače ispred škole jer obećanog pomoćnika za nastavu NEMA!

Prvi dan škole neki iščekuju tjednima – većinom roditelji, ali često i djeca. Škola je mjesto gdje naši mališani uče Više…

Djeca s autizmom mogu lakše razumijeti izraze lica i snalaziti se u društvenim interakcijama uz pomoć Google naočala uparenih s aplikacijom na pametnom telefonu

Google naočale – velika pomoć djeci s autizmom

Djeca s autizmom mogu lakše razumijeti izraze lica i snalaziti se u društvenim interakcijama uz pomoć Google naočala uparenih s Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje