GOSPODARSTVO

Gradska blagajna u plusu unatoč pandemiji, razjašnjene teme komaraca i rasvjete

Najvažnija vijest tiče se proračuna Grada Osijeka koji je u prvih šest mjeseci izvršen u iznosu 315 milijuna kuna

  Objavljeno 18.09.2020
  Petar Tauković

  Maratonska, 30. sjednica osječkog Gradskog vijeća stavila je pred vijećnike 27 točaka dnevnog reda, uz 15 vijećničkih pitanja u sklopu aktualnog sata. Najvažnija vijest tiče se proračuna Grada Osijeka koji je u prvih šest mjeseci izvršen u iznosu 315 milijuna kuna. Rebalansom je, pak, na godišnjoj razini umanjen za svega dva milijuna, s 807 na 805 milijuna, a manjak izvornih prihoda uzrokovan lockdownom i gubitkom radnih mjesta pokriven je proračunskim viškom iz prethodne godine koji je iznosio 24 milijuna kuna. Od tog plusa iskorišteno je 21,5 milijun pa je i ove godine gradska blagajna za sada u plusu.

  Novim projektom riješit će se problem neosvijetljenih nogostupa
  Aktualni sat započeo je temom zamjene rasvjetnih tijela i problema različite osvijetljenosti javnih površina. Osječki dogradonačelnik Boris Piližota potvrdio je da se problem neosvijetljenih nogostupa rješava kroz novi projekt, ali i naglasio da izvođenje projekta ograničava činjenica da Vlada RH nije donijela Pravilnik o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima, dok je istovremeno hrvatski Zakon o svjetlosnom onečišćenju jedan od najrigoroznijih u Europi, ali donosi najveći stupanj zaštite okoliša. Osijek će, tako, realizacijom ovoga projekta postati prvi grad u Europi koji stopostotno provodi projekt zamjene rasvjete u ekološki prihvatljiviju, a da za to nije utrošio ni kune javnih sredstava.

  U Osijeku ni najmanja ni najveća cijena aviotretiranja komaraca
  Aktualni sat obilježila je i vječita tema u Osijeku – tema komaraca. Za oporbu je problematična ugovorena cijena tretiranja, na što je dogradonačelnik odgovorio da cijena u Osijeku nije ni najveća ni najmanja u Hrvatskoj, te da je Županija osječko-baranjska prošle godine plaćala još veću cijenu, ali da HDZ-ovim vijećnicima tada cijena nije bila sporna. Odgovor je dao i pročelnik za zdravstvo Romano Kristić, koji je pojasnio da se izvođač tretmana traži putem javnog natječaja gdje se bira najpovoljniji ponuditelj. Naglasio je iznova da je za suzbijanje komaraca ključno njihovo tretiranje na izvoru, odnosno širom dunavskog sliva, što ni ove godine nije učinjeno jer pojedine općine i gradovi za to nemaju sredstva.

  Gradonačelnik Vrkić zapošljava 100 ljudi?
  Oporba je u vijećnici zatražila i objašnjenje o tome zašto je navedeno da Grad ima slobodnih 100 radnih mjesta te planira li gradonačelnik Vrkić zaposliti toliko ljudi. Objašnjeno je kako je Plan prijma okvirni dokument, koji je Grad prema Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi obvezan donijeti za svaku kalendarsku godinu. Upit je stigao i u Ured Gradonačelnika iz kojega su odgovorili da Grad Osijek trenutačno zapošljava 203 osobe na neodređeno i jednu na određeno, što je za 41 osobu manje nego trenutku Vrkićevog stupanja na dužnost Gradonačelnika, te da informacija o zapošljavanju nije točna.

  Usavršavanje gradskih službenika uobičajena praksa
  Rasprava se povela i oko gradske odluke o sufinanciranju usavršavanja gradskih službenika, s upitom hoće li se sufinancirati doktorati službenicima. Odgovoreno je da usavršavanje djelatnika nije samo uobičajena praksa već i obveza, radi poboljšanja učinkovitosti javne usluge, te da u Gradu nemaju informaciju o tome da je pristigao ikakav zahtjev za financiranjem doktorata.

  Uskoro paneli na temu 5G mreže
  Na ovoj sjednici počela je i rasprava o 5G mreži; naime, pojedini vijećnici tražili su da se projekt zaustavi dok se ne utvrdi utjecaj na zdravlje i okoliš. Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš kazala da će cjelovite informacije biti pružene na okruglom stolu i panelima, te pozvala sve vijećnike da se odazovu na poziv jer će odgovore o utjecaju na zdravlje, okoliš i nove poslovne prilike davati Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Institut Ruđer Bošković, Udruga potrošača, Ministarstvo zdravstva, zatim HAKOM, HUP i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

  Snimak 30. sjednice Gradskog vijeća dostupan je OVDJE

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Anušić, umjesto da je kontrolirao, kako je i obećavao, što rade gradovi i općine u 'njegovoj' županiji te pridržavaju li se preporuka Zavoda, prebacuje odgovornost na druge"

  Zbrka zbog komaraca – Vrkić: Župan ili laže ili nije upoznat s činjenicama, stoga ih želim javno iznijeti

  Prenosimo cijelu reakciju gradonačelnika Ivana Vrkića na izjave Župana Ivana Anušića o odgovornosti Grada Osijeka za najezdu komaraca: “Radi istinitog Više…

  Pozivaju se sugrađani da izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, vozači na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelari da zatvore svoje košnice

  Večeras i sutra navečer “prašimo” komarce po cijelom gradu

  Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, večeras i sutra navečer izvode se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u Više…

  "Izbjegnite nepotrebno izlaganje insekticidu, vozači, pojačajte oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, a pčelari, zatvorite svoje košnice!"

  Večeras suzbijanje komaraca tretmanima za zemlje

  Prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije večeras se suzbijaju komarci tretmanima sa zemlje na području Sarvaša, Nemetina, Podravlja, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

  Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

  "Vodovod Osijek već se dokazao da zna i može ostvariti sve projekte iz fondova EU, pogotovo iz Kohezijskog fonda"

  U Vodovodu Osijek svečano potpisivanje ulaska u novi važan projekt

  Svake godine na natječaj Grada Osijeka javljaju se brojne udruge s projektima koji doprinose kvalitetnijem životu u gradu, a podrška Grada kroz ovaj natječaj osigurava im neophodna sredstva za rad i provedbu projekata.

  Gamoš: Unatoč koroni, udruge smo podržali s gotovo milijun kuna