Arhiva

Gradske galerije Osijek

  Objavljeno 23.02.2015
  OsijekNews redakcija

  Gradske Galerije Osijek su nova ustanova u kulturi koju je Grad Osijek osnovao 2005. godine. Programska djelatnost Gradskih Galerija Osijek počela je u ožujku 2007. izložbenim programom, te u lipnju 2007. kazališnim programom. Kao nov kulturni centar u gradu Osijeku, koji u arhitektonsko-urbanističkom kompleksu povijesne Tvrđe obuhvaća dva izložbena prostora, Galeriju Waldinger i Galeriju Kazamat, zatim Barutanu, prostor namijenjen scenskim izvedbama, te od ove godine prostor budućeg art-kina smješten u sjevernom bedemu Tvrđe, Gradske galerije Osijek razvijaju dva sukladna područja djelovanja.

  Svojim se programskim aktivnostima Gradske galerije Osijek počinju afirmirati prema suvremenim modelima i strategijama institucionalne prezentacije likovne umjetnosti i filma, te produkcije kazališnih projekata. Razvijaju se u trenutno jedini lokalni kulturni centar koji aktivno promovira progresivna i inovativna ostvarenja suvremene umjetnosti, te kazališnog i filmskog izričaja domaćih i međunarodnih autora.

  I nadalje planiramo kontinuirano razvijati strategije kojima bi Gradske galerije Osijek aktivno transformirale postojeću povijesnu arhitekturu u smjeru programske revitalizacije prostora i postale relevantan lokalni i nacionalni centar suvremene umjetnosti, filmskih programa, te scenskih i izvedbenih umjetnosti, posvećen predstavljanju i produciranju, te istraživanju i dokumentiranju, kao i populariziranju svih vidova suvremenih umjetničkih praksi i suvremenog kazališnog i filmskog izričaja kontinuiranim izložbenim, scenskim i filmskim programom, te programom predstavljanja projekata različitih umjetničkih disciplina, poput suvremenog plesa, eksperimentalnog filma, eksperimentalne glazbe itd., kao i poticanjem teorijskih promišljanja suvremene kulture i umjetnosti teorijsko-istraživačkim i edukativnim programima (predavanja, razgovori, seminari, okrugli stolovi, radionice), uz izdavanje publikacija.

  Programske aktivnosti afirmirati će se prema suvremenim modelima i strategijama institucionalne prezentacije likovne umjetnosti i filma, te produkcije kazališnih projekata, odnosno, razvijati se u trenutno jedini lokalni kulturni centar koji bi aktivno promovirao isključivo progresivna i inovativna ostvarenja suvremene umjetnosti i kazališnog izričaja domaćih i međunarodnih autora u suradnji s nacionalnim i međunarodnim organizacijama i ustanovama, u cilju uspostavljanja šire lokalne i međunarodne mreže suradnika.

  Ovim aktivnostima cilj nam je proširiti kulturnu scenu u gradu Osijeku afirmiranjem novog središta kulturnih događanja kroz kontinuirano odvijanje raznovrsnih programa čime ćemo znatno doprinijeti decentralizaciji kulture u Hrvatskoj, a istovremeno i upoznavati lokalnu publiku s aktualnim i inovativnim umjetničkim praksama i redefinirati kulturni identitet grada Osijeka.

  Program:
  Kontinuiran, dinamičan program, namijenjen razvoju novo medijske kulturne scene u Gradu Osijeku i šire, koji uključuje različite forme i vidove umjetničkog stvaralaštva pod utjecajem novih tehnologija, nove oblike organizacije i suradnje, proširenje opsega kulturnih sadržaja u lokalnom prostoru, programsku revitalizaciju prostora Zaštićenog spomenika kulture Barutana i uključivanje šire zajednice u program različitih formi društvene i kulturne interakcije.

  Program obuhvaća:
  novomedijske umjetničke projekte, predavanja, rasprave, prezentacije, projekcije, performanse itd. koji se ciklično odvijaju u predviđenom razdoblju. Programsko-sadržajne cjeline koje se baziraju na upotrebi novih tehnologija obuhvaćaju: eksperimentalno-glazbene projekte, likovne, vizualne i audiovizualne projekte, prezentacijske projekte, edukacijske projekte i scensko-izvedbene projekte. Ciljevi programa su: upoznavanje i neformalna edukacija publike s novomedijskom kulturom, revitalizacija lokaliteta Barutana, ostvarenje široke institucionalne i izvaninstitucionalne suradnje.

  Web stranica:
  www.ggo.hr

  VEZANE VIJESTI

  Pomozite nam da karikaturu vratimo tamo gdje pripada – među ljude!

  Traži se osječka karikatura, zadnji put viđena na području grada Osijeka na starim, krhkim leđima 20. stoljeća. Novo stoljeće ju, Više…

  FOTO Plesna predstava ‘Rekvijem za Z.’ u HNK-u Osijek

  Plesna predstava “Rekvijem za Z.” nagrađivane autorice Snježane Abramović Milković oduševila je osječku publiku u Hrvatskom narodnom kazalištu, koja je Više…

  Kazališna senzacija – Hit komedija KOD TITA U RAJU

  Komedija za sve generacije koja ruše rekorde gledanosti, u utorak  02.02. u 19.30 dolazi u OSIJEK, Kino URANIA! Prodaja ulaznica: Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”