ŽIVOT

Grbin: Sabor treba proglasiti izvanredno stanje u državi

Grbin smatra da sabor i dalje treba nastaviti s radom, pogotovo sada kada je stanje u državi teško

Objavljeno 19.03.2020
Mirela Belaj

SABORSKI zastupnik SDP-a Peđa Grbin je izjavio da bi sabor trebao donijeti odluku o izvanrednom stanju u državi i taksativno pobrojiti koje se slobode i prava građana smiju i zbog čega ograničavati, piše index.hr.

Ustav Republike Hrvatske je u nizu odredbi predvidio kako ćemo postupati u izvanrednom stanju. Većina nas te odredbe doživljava kao nešto što se primjenjuje u slučaju ratnog stanja, ali te odredbe pokrivaju i niz drugih situacija u kojima država ne može funkcionirati, kazao je Grbin novinarima u saboru.

“Smatram da bi bilo dobro da Hrvatski sabor konzumira svoje ovlasti iz članka 17. Ustava i iskoristi mogućnost koju mu daje Ustav da zakonom ograniči pojedine slobode i prava naših građana. To bi bio ispravan put, a tako otvaramo i vrata da, ukaže li se potreba, vlada i predsjednik mogu sinkronizirano djelovati ako se sabor u budućnosti ne bude mogao sastajati i donositi odluke na koje ih ovlašćuje Ustav“, smatra Grbin.

Naglasio je da je sabor jučer usvojio krizne mjere koje se odnose na Nacionalni stožer civilne zaštite, ali misli da je ispravan put iskoristiti ovlasti koje im daje Ustav i donijeti odluku o kriznoj situaciji, odnosno o izvanrednom stanju i u toj odluci taksativno navesti koje se slobode i zbog čega ograničavaju.

U Članku 17. Ustava stoji: “U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda, pojedine slobode i prava se mogu ograničiti. O tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike.

Opseg ograničenja mora biti primjeren naravi pogibelji, a za posljedicu ne može imati nejednakost osoba s obzirom na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, nacionalno ili socijalno podrijetlo. Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pranoj određenosti kažnjivih djela i kazni te o slobodi misli, savjesti i ispovijedi.“

Grbin smatra da sabor i dalje treba nastaviti s radom, pogotovo sada kada je stanje u državi teško.

Bauk: U Odboru za Ustav o ograničenju prava i sloboda

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) zatražio je u četvrtak da se u okviru Odbora za Ustav i Poslovnik otvori rasprava o primjeni članka 17. Ustava koji propisuje okolnosti u kojima se pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti.

U tom članku stoji da se „u doba ratnog sta­­­nja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti.

Sabor je i mjesto koje zbog ozbiljnosti situacije može neka ustavna prava građana i ograničiti, zato tražimo da se  u okviru Odbora otvori spomenuta rasprava, rekao je u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

“Odlukama koja su noćas i ranije donesene, neka su ustavna prava građana ograničena, poput prava na javno okupljanje, slobodu kretanja, pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti“, kazao je Bauk.

“Dobro je, i Ustavom je propisano, sa to Sabor donese dvotrećinskom većinom, da donese i koliko to može trajati i kada će se ta ograničenja opozvati“, istaknuo je te dodao kako je u postojećoj situaciji, zakonito i uredno funkcioniranje države za građane puno važnije nego je bilo prije.

“Ovo je vrijeme kada građani moraju imati veće povjerenje u institucije i državu, nego u tzv. normalna vremena“, kazao je i poručio kako „treba spriječiti da državna tijela zloupotrebljavaju to povjerenje“, jer to stvara nepotrebnu paniku i bojazan građana.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji, a umrlih nema, izvijestio je u subotu Više…

Jutros je i cijeli državni vrh obilježio Dan državnosti na Mirogoju

Nakon skoro dva desetljeća, Hrvatska Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja

Nakon gotovo dva desetljeća, Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kao i u prvom desetljeću svog postojanja. Više…

Ukupan broj ozdravljenih je 2.059, što je osam novoozdravljenih u 24 sata

Stožer: Nema novih novooboljelih, u Zagrebu umrla još jedna osoba

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a u Zagrebu je na respiratoru umrla jedna osoba, izvijestio Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Alati koje je ovaj Zakon predvidio mogu znatno smanjiti financijske izdatke gradova i općina

Edukativna brošura za lokalne zajednice – Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja

Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

Velika akcija Campus caffea - Popij jednu kavu i tako doniraj jednu kunu osječkoj Udruzi Devet Života

Humanitarka: Mačke ne smiju piti kavu, ali ova šalica kave će im svakako pomoći