ŽIVOT

Grbin: Sabor treba proglasiti izvanredno stanje u državi

Grbin smatra da sabor i dalje treba nastaviti s radom, pogotovo sada kada je stanje u državi teško

Objavljeno 19.03.2020
Mirela Belaj

SABORSKI zastupnik SDP-a Peđa Grbin je izjavio da bi sabor trebao donijeti odluku o izvanrednom stanju u državi i taksativno pobrojiti koje se slobode i prava građana smiju i zbog čega ograničavati, piše index.hr.

Ustav Republike Hrvatske je u nizu odredbi predvidio kako ćemo postupati u izvanrednom stanju. Većina nas te odredbe doživljava kao nešto što se primjenjuje u slučaju ratnog stanja, ali te odredbe pokrivaju i niz drugih situacija u kojima država ne može funkcionirati, kazao je Grbin novinarima u saboru.

“Smatram da bi bilo dobro da Hrvatski sabor konzumira svoje ovlasti iz članka 17. Ustava i iskoristi mogućnost koju mu daje Ustav da zakonom ograniči pojedine slobode i prava naših građana. To bi bio ispravan put, a tako otvaramo i vrata da, ukaže li se potreba, vlada i predsjednik mogu sinkronizirano djelovati ako se sabor u budućnosti ne bude mogao sastajati i donositi odluke na koje ih ovlašćuje Ustav“, smatra Grbin.

Naglasio je da je sabor jučer usvojio krizne mjere koje se odnose na Nacionalni stožer civilne zaštite, ali misli da je ispravan put iskoristiti ovlasti koje im daje Ustav i donijeti odluku o kriznoj situaciji, odnosno o izvanrednom stanju i u toj odluci taksativno navesti koje se slobode i zbog čega ograničavaju.

U Članku 17. Ustava stoji: “U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda, pojedine slobode i prava se mogu ograničiti. O tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike.

Opseg ograničenja mora biti primjeren naravi pogibelji, a za posljedicu ne može imati nejednakost osoba s obzirom na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, nacionalno ili socijalno podrijetlo. Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pranoj određenosti kažnjivih djela i kazni te o slobodi misli, savjesti i ispovijedi.“

Grbin smatra da sabor i dalje treba nastaviti s radom, pogotovo sada kada je stanje u državi teško.

Bauk: U Odboru za Ustav o ograničenju prava i sloboda

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) zatražio je u četvrtak da se u okviru Odbora za Ustav i Poslovnik otvori rasprava o primjeni članka 17. Ustava koji propisuje okolnosti u kojima se pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti.

U tom članku stoji da se „u doba ratnog sta­­­nja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti.

Sabor je i mjesto koje zbog ozbiljnosti situacije može neka ustavna prava građana i ograničiti, zato tražimo da se  u okviru Odbora otvori spomenuta rasprava, rekao je u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

“Odlukama koja su noćas i ranije donesene, neka su ustavna prava građana ograničena, poput prava na javno okupljanje, slobodu kretanja, pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti“, kazao je Bauk.

“Dobro je, i Ustavom je propisano, sa to Sabor donese dvotrećinskom većinom, da donese i koliko to može trajati i kada će se ta ograničenja opozvati“, istaknuo je te dodao kako je u postojećoj situaciji, zakonito i uredno funkcioniranje države za građane puno važnije nego je bilo prije.

“Ovo je vrijeme kada građani moraju imati veće povjerenje u institucije i državu, nego u tzv. normalna vremena“, kazao je i poručio kako „treba spriječiti da državna tijela zloupotrebljavaju to povjerenje“, jer to stvara nepotrebnu paniku i bojazan građana.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku