POLITIKA

HDZ: Nema hrvatskog grba u šodolovačkoj vijećnici!?

Priopćenje prenosimo u cijelosti ... Na zidu samo čavao!?

  Objavljeno 01.08.2019
  Alan Srčnik

  HDZ Općine Šodolovci jučer se oglasio priopćenjem prema svim medijima, a s brojnim temama iz spomenute općine, među kojima i ignoriranje hrvatskog službenog grba i zastave …

  Priopćenje prenosimo u cijelosti …

  PRIOPĆENJE

  U Općini Šodolovci s većinskim srpskim stanovništvom načelnik Općine je već deset godina Mile Zlokapa, član Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik općinske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Općine Šodolovci.

  Prema posljednjem popisu stanovništva u Općini živi tek 15% Hrvata pa je zamjenik općinskog načelnika biran iz redova hrvatskog naroda. Riječ je o Stjepanu Iviću, predsjedniku općinskog ogranka Hrvatske demokratske zajednice koji je tijekom aktualnog mandata već upozoravao na potencijalne nepravilnosti koje se događaju u radu općinske vlasti, a na štetu hrvatskog stanovništva u Općini Šodolovci.

  Podsjetimo, prošle je godine načelnik Zlokapa pred Općinsko vijeće u kojem ima većinu iznio prijedlog da se zamjenicima smanji koeficijent za obračun plaće kako bi se povećao pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela i njemu kao načelniku. Ivić je tada govorio kako mu je Zlokapa nudio da prihvati smanjenje plaće i da će mu razliku nadoknaditi „na ruke“ na što Ivić nije pristao, a kako načelnik ima većinu u Vijeću, prijedlog o smanjenju plaće zamjenika i povećanju načelničke plaće je prihvaćen.

  Također je Ivić upozoravao na neravnopravnu zastupljenost Hrvata u obavljanju poslova koje dodjeljuje Općina, od stručnog osposobljavanja do komunalnih radova.

  Malobrojni Hrvati u Općini Šodolovci ogorčeni su na višegodišnje ponašanje načelnika kojim izaziva netrpeljivost među sumještanima na nacionalnoj osnovi te upozoravaju kako unatoč učestalim i zakonski utemeljenim zahtjevima, Zlokapa ne želi u vijećnici Općine istaknuti grb Republike Hrvatske.

  Grb, zastava i himna Republike Hrvatske rabe se u skladu s odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske (Narodne novine br. 55/1990, 26/1993 i 29/1994.) na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Povreda odredbi Zakona uređena je još i zakonima kojima se reguliraju novčane kazne za privredne prijestupe i prekršaje.

  Unatoč tome što se prema članku 8. istog zakona grb Republike Hrvatske rabi  …“na zgradama u kojima su smještena državna tijela i druga javna tijela u Republici Hrvatskoj“ , načelnik Zlokapa se na ovu zakonsku odredbu oglušuje.

  Iako nizom dosadašnjih postupaka načelnik Zlokapa narušava odnose između Hrvata i Srba u maloj slavonskoj općini, posljednja izjava općinskog načelnika mnoge je ostavila bez teksta.

  U nedavnoobjavljenoj zabavnoj emisiji „U zdrav mozak“ voditelj Davor Jurkotić nazvao je načelnika Zlokapu te mu, u svom stilu, pripremio šaljivu dosjetku. Pred sam kraj, emisija postaje mučna za slušati jer načelnik Mile Zlokapa na upit voditelja je li u općini podigao zid i napravio logor za Hrvate, kroz smijeh govori kako za sada još nije napravio logor.

  Općinska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Općine Šodolovci zgrožena je istupima općinskog načelnika te smatra kako javnost treba biti upoznata sa samovoljom koju Zlokapa provodi.

  Foto: HDZ Šodolovci

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ustavni stručnjak subotom uvijek 'oplete' po društvenim zbivanjima, a nedjeljom završi redovito kod nas na portalu :)

  Mato Palić ‘nedjeljom’ – ‘udario’ po HDZ-u

  – Ako je točno da je HDZ skočio na 27% nakon rekonstrukcije Vlade RH onda do parlamentarnih izbora iduće godine Više…

  Raspuštena Općinska organizacija HDZ Čeminac, imenovan povjerenik ... A Pinjuh? Pokrenut stegovni postupak!

  Održana telefonska sjednica ŽO HDZ-a OBŽ: Pinjuh OUT!?

  Jučer je održana telefonska i elektronička sjednica Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije s tri točke dnevnog reda. Na prvoj su Više…

  “O Industrijskoj zoni Nemetin najbolje govori interes investitora"

  Odgovor Grada HDZ-u: ‘To je još jedan u nizu političkih spinova sa samo jednom svrhom’

  Unutar manje od 24 sata Grad Osijek brzo je reagirao na priopćenje osječkog HDZ-a. Pred novinare su ispred Grada izašli Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Kao vinar susreo se sa svim izazovima koje nosi poslovanje u poljoprivredi a koje uključuju cijeli niz autohtonih hrvatskih birokratskih nelogičnosti te neke probleme koje generira Zajednička poljoprivredna politika

  Miroslav Škoro održao govor u Europskom parlamentu

  Ranije ovog mjeseca SAD je dao zeleno svjetlo za nametanje carina na robu iz EU-a

  Trump razmatra nametanje dodatnih carina Europskoj uniji, ali ne želi biti “preokrutan”

  Koordinacija je osnovana sredinom rujna u Osijeku s ciljem izrade programa "Slavonija, Baranja i Srijem 2030" koji bi trebao omogućiti razvoj regije i zaustaviti odljev mladih ljudi, a u subotu je održana njezina prva sjednica

  Održana prva sjednica SDP-ove koordinacije za Slavoniju, Baranju i Srijem