POLITIKA

HDZ: Nema hrvatskog grba u šodolovačkoj vijećnici!?

Priopćenje prenosimo u cijelosti ... Na zidu samo čavao!?

    Objavljeno 01.08.2019
    Alan Srčnik

    HDZ Općine Šodolovci jučer se oglasio priopćenjem prema svim medijima, a s brojnim temama iz spomenute općine, među kojima i ignoriranje hrvatskog službenog grba i zastave …

    Priopćenje prenosimo u cijelosti …

    PRIOPĆENJE

    U Općini Šodolovci s većinskim srpskim stanovništvom načelnik Općine je već deset godina Mile Zlokapa, član Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik općinske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Općine Šodolovci.

    Prema posljednjem popisu stanovništva u Općini živi tek 15% Hrvata pa je zamjenik općinskog načelnika biran iz redova hrvatskog naroda. Riječ je o Stjepanu Iviću, predsjedniku općinskog ogranka Hrvatske demokratske zajednice koji je tijekom aktualnog mandata već upozoravao na potencijalne nepravilnosti koje se događaju u radu općinske vlasti, a na štetu hrvatskog stanovništva u Općini Šodolovci.

    Podsjetimo, prošle je godine načelnik Zlokapa pred Općinsko vijeće u kojem ima većinu iznio prijedlog da se zamjenicima smanji koeficijent za obračun plaće kako bi se povećao pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela i njemu kao načelniku. Ivić je tada govorio kako mu je Zlokapa nudio da prihvati smanjenje plaće i da će mu razliku nadoknaditi „na ruke“ na što Ivić nije pristao, a kako načelnik ima većinu u Vijeću, prijedlog o smanjenju plaće zamjenika i povećanju načelničke plaće je prihvaćen.

    Također je Ivić upozoravao na neravnopravnu zastupljenost Hrvata u obavljanju poslova koje dodjeljuje Općina, od stručnog osposobljavanja do komunalnih radova.

    Malobrojni Hrvati u Općini Šodolovci ogorčeni su na višegodišnje ponašanje načelnika kojim izaziva netrpeljivost među sumještanima na nacionalnoj osnovi te upozoravaju kako unatoč učestalim i zakonski utemeljenim zahtjevima, Zlokapa ne želi u vijećnici Općine istaknuti grb Republike Hrvatske.

    Grb, zastava i himna Republike Hrvatske rabe se u skladu s odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske (Narodne novine br. 55/1990, 26/1993 i 29/1994.) na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Povreda odredbi Zakona uređena je još i zakonima kojima se reguliraju novčane kazne za privredne prijestupe i prekršaje.

    Unatoč tome što se prema članku 8. istog zakona grb Republike Hrvatske rabi  …“na zgradama u kojima su smještena državna tijela i druga javna tijela u Republici Hrvatskoj“ , načelnik Zlokapa se na ovu zakonsku odredbu oglušuje.

    Iako nizom dosadašnjih postupaka načelnik Zlokapa narušava odnose između Hrvata i Srba u maloj slavonskoj općini, posljednja izjava općinskog načelnika mnoge je ostavila bez teksta.

    U nedavnoobjavljenoj zabavnoj emisiji „U zdrav mozak“ voditelj Davor Jurkotić nazvao je načelnika Zlokapu te mu, u svom stilu, pripremio šaljivu dosjetku. Pred sam kraj, emisija postaje mučna za slušati jer načelnik Mile Zlokapa na upit voditelja je li u općini podigao zid i napravio logor za Hrvate, kroz smijeh govori kako za sada još nije napravio logor.

    Općinska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Općine Šodolovci zgrožena je istupima općinskog načelnika te smatra kako javnost treba biti upoznata sa samovoljom koju Zlokapa provodi.

    Foto: HDZ Šodolovci

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Svi su sve znali, izdavali dozvole za rad, provodili inspekcijske nadzore, a Drava International je i dalje nastavila raditi. U cijeloj vertikali (grad, županija, inspektorat) su HDZ-ovci", kaže SDP

    SDP: Potpuno je jasno tko je kriv za eko-katastrofu i vrijeme je da za to preuzmu odgovornost

    Osječko-baranjski i gradski SDp su objavili novo priopćenje vezano za ekološku katastrofu izazvanu požarom u krugu tvrtke Drava international. Priopćenje Više…

    Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a danas se sastao u Osijeku, a glavna je tema sastanka bila aktualna smjena ministrice Nataše Tramišak

    Anušić: “Ne slažemo se sa smjenom ministrice Tramišak, ali nećemo rušiti HDZ!”

    “Ne podržavamo ovu smjenu, nije bila potrebna, ne vidim razlog zbog čega se to dogodilo, ali Vladu vodi Andrej Plenković Više…

    Nezavisna lista Tomislava Mišetića iznenađenje izbora, građani su nagradili njihov trud i rad, osvojili su tri puta više glasova od zadnjih izbora!

    HDZ pobjednik izbora za vijeća gradskih četvrti, NL Tomislav Mišetić “pomeo” Retfalu

    Rječnikom NBA košarke rezultate nedjeljnih izbora mogli bismo ocijeniti “metlom” HDZ-a jer su apsolutni pobjednici izbora za vijeća gradskih četvrti Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde