POLITIKA

HDZ: Nema hrvatskog grba u šodolovačkoj vijećnici!?

Priopćenje prenosimo u cijelosti ... Na zidu samo čavao!?

  Objavljeno 01.08.2019
  Alan Srčnik

  HDZ Općine Šodolovci jučer se oglasio priopćenjem prema svim medijima, a s brojnim temama iz spomenute općine, među kojima i ignoriranje hrvatskog službenog grba i zastave …

  Priopćenje prenosimo u cijelosti …

  PRIOPĆENJE

  U Općini Šodolovci s većinskim srpskim stanovništvom načelnik Općine je već deset godina Mile Zlokapa, član Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik općinske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Općine Šodolovci.

  Prema posljednjem popisu stanovništva u Općini živi tek 15% Hrvata pa je zamjenik općinskog načelnika biran iz redova hrvatskog naroda. Riječ je o Stjepanu Iviću, predsjedniku općinskog ogranka Hrvatske demokratske zajednice koji je tijekom aktualnog mandata već upozoravao na potencijalne nepravilnosti koje se događaju u radu općinske vlasti, a na štetu hrvatskog stanovništva u Općini Šodolovci.

  Podsjetimo, prošle je godine načelnik Zlokapa pred Općinsko vijeće u kojem ima većinu iznio prijedlog da se zamjenicima smanji koeficijent za obračun plaće kako bi se povećao pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela i njemu kao načelniku. Ivić je tada govorio kako mu je Zlokapa nudio da prihvati smanjenje plaće i da će mu razliku nadoknaditi „na ruke“ na što Ivić nije pristao, a kako načelnik ima većinu u Vijeću, prijedlog o smanjenju plaće zamjenika i povećanju načelničke plaće je prihvaćen.

  Također je Ivić upozoravao na neravnopravnu zastupljenost Hrvata u obavljanju poslova koje dodjeljuje Općina, od stručnog osposobljavanja do komunalnih radova.

  Malobrojni Hrvati u Općini Šodolovci ogorčeni su na višegodišnje ponašanje načelnika kojim izaziva netrpeljivost među sumještanima na nacionalnoj osnovi te upozoravaju kako unatoč učestalim i zakonski utemeljenim zahtjevima, Zlokapa ne želi u vijećnici Općine istaknuti grb Republike Hrvatske.

  Grb, zastava i himna Republike Hrvatske rabe se u skladu s odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske (Narodne novine br. 55/1990, 26/1993 i 29/1994.) na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Povreda odredbi Zakona uređena je još i zakonima kojima se reguliraju novčane kazne za privredne prijestupe i prekršaje.

  Unatoč tome što se prema članku 8. istog zakona grb Republike Hrvatske rabi  …“na zgradama u kojima su smještena državna tijela i druga javna tijela u Republici Hrvatskoj“ , načelnik Zlokapa se na ovu zakonsku odredbu oglušuje.

  Iako nizom dosadašnjih postupaka načelnik Zlokapa narušava odnose između Hrvata i Srba u maloj slavonskoj općini, posljednja izjava općinskog načelnika mnoge je ostavila bez teksta.

  U nedavnoobjavljenoj zabavnoj emisiji „U zdrav mozak“ voditelj Davor Jurkotić nazvao je načelnika Zlokapu te mu, u svom stilu, pripremio šaljivu dosjetku. Pred sam kraj, emisija postaje mučna za slušati jer načelnik Mile Zlokapa na upit voditelja je li u općini podigao zid i napravio logor za Hrvate, kroz smijeh govori kako za sada još nije napravio logor.

  Općinska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Općine Šodolovci zgrožena je istupima općinskog načelnika te smatra kako javnost treba biti upoznata sa samovoljom koju Zlokapa provodi.

  Foto: HDZ Šodolovci

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Hrvatska predsjednica i kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat Grabar-Kitarović je na predizbornom skupu istaknula kako na ovim izborima "svi moramo razmisliti kamo ide Hrvatska"

  Kolinda Grabar Kitarović održala predizborni skup u Osijeku

  Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u nedjelju iz Osijeka da su predsjednički izbori 22. prosinca posebno važni, jer ćemo birati politiku koja Više…

  Nakon priopćenja za medije Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije dužni smo reagirati iznošenjem činjenica u cilju istinitog i potpunog informiranja naših sugrađana i cjelokupne javnosti

  Gradski odbor HDZ reagira na jučerašnje navode SDP OBŽ i proračun grada Osijeka

  Jučer je zaiskrilo između dvije županijske organizacije stranaka HDZ i SDP gdje je nakon priopćenja “SDP OBŽ prozvao županiju i Više…

  Župan Anušić u proračunu „teškom“ više od 1,5 milijardi kuna ne nalazi novca za novorođenu djecu, ali nalazi za političare

  SDP OBŽ prozvao županiju i Ivana Anušića radi naknada za novorođenu djecu

  Na današnjoj sjednici Županijske skupštine je zaiskrilo između viječnika SDP-a nakon odbijanja njihovog amandmana na proračun Osječko-baranjske županije. Priopćenje prenosimo Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Za svoj težak i mukotrpan posao zaslužili su svaku lipu! Ali nemojte čitati ako ste slabog srca...

  Sabor: Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima 56,5 milijuna kuna

  Uvođenjem istog punjača za manje uređaje potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.

  Borzan: Trebamo uvesti jedan punjač za sve manje elektroničke uređaje

  Gradska organizacija SDP-a Osijek se ovim putem želi zahvaliti svim Osječankama i Osječanima koji su svoje povjerenje dali SDP-ovom kandidatu za Predsjednika Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću

  Osječani s 23900 glasova odlučili o predsjedniku Republike Hrvatske