ŽIVOT

Hitna medicina u Osijeku uskoro počinje koristiti helikopter

Rad helikoptera hitne medicinske službe u Osijeku planiran je za početak lipnja. Operativni tim u helikopteru sastojat će se od pilota, medicinske sestre, tehničara i doktora.

Objavljeno 01.03.2024
Darija Kovačić

U Osijek će uskoro imati uspostavljenu Hitnu helikoptersku medicinsku službu koja će pokrivati istok zemlje. Uz Osijek, gradovi koji će također imati letove hitne helikopterske medicine su Zagreb, Rijeka i Split, javljaju iz HRT Radio Osijek.

Riječ je o projektu čiji je rok za provođenje 7 godina na području Osječko-baranjske županije, istaknula je ravnateljica zavoda za hitnu medicinu u Osijeku, Silvana Sabo i dodala kako će usluge helikopterske hitne medicinske službe biti operativne 24 sata sve dane u tjednu u bazama Split i Rijeka, a u razdoblju dnevne vidljivosti svakim danom u bazama Osijek i Zagreb.

Operativni tim u helikopteru sastojat će se od pilota, medicinske sestre, tehničara i doktora koji su prošli specijalnu obuku za spašavanje helikopterom. Proces spašavanja počinje tako što će se helikopter s bazom na Klisi podizati na zahtjev prijavno dojavne jedinice za područje pet slavonskih županija i zatim uputiti na mjesto nesreće, tamo će se zbrinuti unesrećeni te prevesti do operativne površine za slijetanje i uzlijetanje koja će se nalaziti južno od bolnice kod parkirališta Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Slijetanjem Hitne helikopterske medcisnke službe pacijenta će preuzeti tim hitne pomoći i prevesti do hitnog prijema u KBC-u Osijek. 

Voditelj Službe za tehničke poslove Kliničkog bolničkog centra Osijek, Zorislav Güttler pojasnio je s tehničke strane proces prijevoza Hitne helikopterske medicinske službe. Kaže kako će Helikopter dolaziti s južne strane. Kod površine s crvenim slovom H, odnosno markera, spustit će se na visinu od metar do metar i pol i lebdjet će do površine za slijetanje, veličine 6 x 6 metara. Vozilo Hitne medicinske pomoći dolazit će do ceste i kolicima će ekipa dolaziti do helikoptera. Postavljena je i vjetrulja. Radi se o privremenoj površini, do izgradnje novog KBC-a, kada će se na toj lokaciji i certificirati helidrom. Ovo je operativna površina, za nju nije trebala građevinska dozvola, dodaje Güttler i kaže kako su u njezinu izgradnju uložena minimalna sredstva.

Kako bi sve bilo napravljeno kako treba nekoliko je puta održan sastanak s predstavnicima Ministarstva i Hitne helikopterske medicinske službe koji su dali naputke kako to treba izgledati te se gledalo se da se uništi što manje zelenila i sruši što manje drveća zbog čega je lokacija južno od bolnice najprihvatljivija.

Rad helikoptera hitne medicinske službe u Osijeku planiran je za početak lipnja, otrkiva Sabo, a Güttler je rekao kako je lokacija za slijetanje i uzlijetanje helikoptera privremena dok se ne izgradi novi Klinički bolnički centar u Gackoj ulici gdje će biti posebno predviđeni prostor za rad Hitne helikopterske medicinske službe.

FOTO: HRT

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Klinički bolnički centar Osijek je najveća zdravstvena ustanova u ovom dijelu Republike Hrvatske kojoj gravitira više od milijun stanovnika a kroz njihov Objedinjeni hitni bolnički prijam je u proteklih deset godina prošlo više od 500 000 tisuća pacijenata

Deseta obljetnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijema pri KBC Osijek, 1. Simpozij hitne medicine u Osijeku

Objedinjeni hitni bolnički prijam KBC-a Osijek ove godine obilježava deset godina rada. Tim povodom organizira se 1. Simpozij hitne medicine Više…

Uvjet je da avion mora biti u stanju spremnom za borbu, a ponuda se odnosi i na ruske pilote koji su spremni prebjeći na ukrajinsku stranu

Ukrajinska firma nudi milijun dolara za svaki zarobljeni ruski vojni avion

Ukrajinska državna firma za proizvodnju oružja Ukroboronprom ponudila je milijun američkih dolara za svaki zarobljeni ruski vojni avion, prenosi Index. Više…

"Inače u prvom stupnju hitnosti mi stignemo do pacijenta za 9 i pol minuta i zahvaljujući ovako velikom standardu i novim vozilima mi dosta dolazimo sigurno i na vrijeme do pacijenta"

Župan Anušić predao ključeve tri nova vozila hitne pomoći

Ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije u Osijeku ključeve tri nova vozila hitne pomoći za potrebe Zavoda predao Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje