KULTURA

HPD Lipa nakon 14 godina gostovalo u Sisku

Aktualni državni prvak pjevačkih zborova u gostima kod "Danice"

Objavljeno 17.04.2018
Nikolina Ćosić

HPD Lipa je na poziv prijateljskog Hrvatskog pjevačkog društva “Danica” iz Siska gostovalo na proslavi 150 godina njihova postojanja. Na ovom svečanom koncertu, odnosno smotri pjevačkih zborova, osim Osječana nastupili su još i gosti iz Petrinje, Siska i Opatije. Ipak „Lipa“ je, kao višestruki i aktualni pobjednik državnog natjecanja pjevačkih zborova (osvojeni Grand Prix i prvo mjesto na posljednjem Natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u listopadu 2017. u Rovinju), bila poseban gost.

Lipašice i lipaši predstavili su se mini koncertom s ukupno šest pjesama, a na repertoaru se našla zanimljiva kombinacija klasičnih te pop-rock i gospel skladbi. Pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach ostavili su poseban utisak na sisačku publiku koja ih nije štedila na ovacijama.

Ovo nije bilo prvo gostovanje “Lipe” kod “Danice”, jer su još 2004. godine lipaši zapjevali u sisačkoj Glazbenoj školi Frana Lhotke, a 2005. su gosti bili Osječani, kada je „Danica“ nastupila u osječkoj Crkvi sv. Križa u Tvrđi. Kako je nakon koncerta nastavljeno druženje članova zborova, „Lipa“ je dobila pozive i za novih nekoliko gostovanja u Hrvatskoj, poput tradicionalnih Dana zborske glazbe u Opatiji.

No to nisu jedini planovi koje HPD “Lipa” ima za ovu sezonu, a među njima je i jedan velik međunarodni glazbeni projekt koji se održava u drugoj polovici svibnja, a o kojemu ćemo vas informirati uskoro.