Arhiva

HPD Lipa osvojila novi Grand Prix i titulu pobjednika državnog natjecanja pjevačkih zborova u Rovinju!

  Objavljeno 09.10.2017
  OsijekNews redakcija

  Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek, jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, trijumfiralo na jubilarnom 50.   Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, odnosno službenom državnom natjecanju pjevačkih zborova koje je protekloga vikenda, 7. i 8. listopada 2017., održano u Rovinju!           

  Naime, nakon što su sredinom lipnja 2017. na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova International Choral Celebration and Competition u austrijskom gradu Salzburgu, sjajne lipašice i lipaši osvojili doslovce sve što se moglo osvojiti, uključujući i Grand Prix nagradu za ukupnog pobjednika natjecanja, jednako su ponovili i u Rovinju. To su redom: Grand Prix (Velika nagrada) za ukupnoga pobjednika natjecanja, Zlatna plaketa za kvalitetu s dobijenih čak 98 od 100 mogućih bodova, posebne pohvale stručnog ocjenjivačkog suda i publike za izvedbe, poziv na 2. Festival adventskih i božićnih pjesama u prosincu ove godine u Zagrebu te, u proljeće 2018. godine, predstavljanje na Razglednici Hrvatskog sabora kulture, smotri najboljih hrvatskih ansambala iz različitih kulturno-umjetničkih područja. Pri tome treba reći kako je HPD „Lipa“ u svojoj bogatoj povijesti, osobito novijoj, osvojilo već niz vrijednih nagrada i priznanja, ali još nikada dvije Grand Prix titule u istoj godini, odnosno u manje od četiri mjeseca.

  Ovime je broj službenih Lipinih „zlata“ zaokružen na ukupno 20, i to po deset državnih i deset svjetskih zlatnih medalja, diploma i plaketa. Prethodnih devet „zlata“ Lipa je zaslužila na nacionalnim nadmetanjima u Rijeci 1993., Krku 1997., Zagrebu 1998., Umagu 1999., Novom Vinodolskom 2001. i 2003. te Novigradu 2005., 2007. i 2014. godine. Valja naglasiti kako zbog realizacije niza velikih projekata i međunarodnih obveza Lipa na državnom natjecanju pjevačkih zborova sudjeluje tek svakih nekoliko godina, no tada redovito osvaja najviše nagrade i priznanja.

  Novi sjajan rezultat ostvaren je u jakoj konkurenciji 13 kvalitetnih pjevačkih zborova iz različitih krajeva Hrvatske – Zagreba, Rijeke, Karlovca, Ivanca, Virovitice, Križevaca, Zaprešića, Petrinje, Nedelišća, Garešnice, Tuhelja, Čakovca i Osijeka – koje su izabrali stručni selektori na lokalnoj i regionalnoj razini, pri čemu je Lipa bila jedini predstavnik istočnog dijela Hrvatske. Pod ravnanjem dugogodišnje dirigentice, prof. Valerije Fischbach, i uz pomoć kodirigentica, prof. Lidije Neznanović i prof. Ozane Tomić, u službenom dijelu u subotu navečer (7. listopada) osječke pjevačice i pjevači izveli su četiri stilski raznovrsne skladbe: „Os justi“ Antona Brucknera, „Jagdlied“ Felixa Mendelssohna Bartholdyja, „Tam prek Drave Grmlavica“ Emila Cossetta i „Pange lingua“ Gyorgyja Orbana – koje su članovi stručnog povjerenstva ocijenili iznimno zahtjevnim. Svaka otpjevana pjesama popraćena je jakim pljeskom pune Koncertne dvorane Adris, a brojne pohvale lipašice i lipaši kasnije su dobili i od vodstva i članova drugih zborova.

  Lipini pjevači su se u okviru natjecanja u Rovinju, čiji je glavni organizator bio Hrvatski sabor kulture kao krovna organizacija kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj, predstavili u još dva navrata. Prvo su u nedjelju prije podne imali tzv. promenadni nastup ispred Crkve sv. Eufemije s nekoliko pjesama iz svojeg folklornog i pop-rock repertoara, a potom su u nedjelju poslije podne, uoči svečanog proglašenja, u velikom finalu revijalnog dijela programa, održanog u dvorani bivše Tvornice duhana Rovinj, okupljene oduševili efektnom obradom pjesme „Hallelujah“ iz oratorija „Mesija“ Georgea Friedricha Haendela. Vokalna solistica bila je Dora Vestić, a instrumentalna pratnja bili su Igor Rončević (klavir) i Mateo Grigić (cajon bubanj).

  Ovim putem članovi Lipe zahvaljuju se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, članovima Upravnog odbora Lipe na čelu s predsjednikom prof. dr. Željkom Turkaljom i dopredsjednikom Stevanom Radovančevićem te ostalim sponzorima i pokroviteljima na pomoći i financijskoj potpori oko organizacije putovanja u Rovinj.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  HPD Lipa održala izvrstan koncert u Subotici

  Jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj u svojoj je bogatoj, 141 godinu dugoj povijesti, u više navrata Više…

  Veliki trijumf HPD-a ‘Lipa’ na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u Salzburgu!

  Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka, jedan od najtrofejnijih i najboljih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, ponovno je ostvarilo veliki trijumf Više…

  Na 114. godišnjoj skupštini HPD-a „Lipa“ dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim članovima

  U ponedjeljak 13.03. održana 114. redovna godišnja skupština Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa” iz Osijeka, jednog od najtrofejnijih i najboljih pjevačkih Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sutra, od 09 do 10 sati u Drinskoj ulici u Osijeku, u blizini Osnovne škole Dobriše Cesarića, prometni policajci će dijeliti vozačima promidžbene letke ...

  Poštujte naše znakove – oprez vozači, počinje škola!

  Vikend s velikim brojem prometnih nesreća je iza nas, a ponedjeljak u PU osječko baranjskoj bilježi nove tri prometne

  Krađe, prometne nesreće i pronalazak mine

  Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

  Program 2. Osječke ljetne noći