Arhiva

Veliki trijumf HPD-a ‘Lipa’ na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u Salzburgu!

  Objavljeno 19.06.2017
  OsijekNews redakcija

  Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka, jedan od najtrofejnijih i najboljih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, ponovno je ostvarilo veliki trijumf na međuarodnoj sceni, ovaj put na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova International Choral Celebration and Competition, koje je od 14. do 19. lipnja 2017. godine održano u austrijskom gradu Salzburgu!

  Naime, „Lipa” je nastavila svoju sjajnu nisku međunarodnih uspjeha osvajanjem doslovce svega što se u Salzburgu osvojiti moglo. To su redom: titula pobjednika svoje, najteže kategorije (A1 – mješoviti pjevački zborovi sa stilski zadanim natjecateljskim programom, u trajanju do 20 minuta), Zlatna diploma za kvalitetu uz najveći broj bodova, posebne pohvale stručnog ocjenjivačkog suda i publike za izvedbe, specijalna nagrada (poziv i izravno sudjelovanje, uz plaćeni smještaj, na jakom zborskom natjecanju Laurea Mundi Budapest u Budimpešti u svibnju 2018.), 2000 eura prve nagrade i, na koncu, Grand Prix (Grand Prize, Velika nagrada) i naslov ukupnog pobjednika natjecanja!

  Sve navedeno lipašice i lipaši ponovno su učinili pod ravnanjem „zlatoruke“ dirigentice prof. Valerije Fischbach, a u samoj završnici odmjerili su snage s 20-ak izabranih zborova iz 13 zemalja svijeta – Estonije, Finske, Latvije, Rusije, SAD-a, Indije, Tajvana, Austrije, Češke, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske. Njihove je nastupe ocjenjivao tročlani međunarodni stručni žiri, sastavljen od uglednih imena svjetske zborske i operne glazbe, a činili su ga: Wolfgang Ziegler (Austrija), Michele Josia (Italija) i Rohan de Lanerolle (Šri Lanka). Oni su zasebno bodovali svaku skladbu i sve elemente (intonaciju, čistoću i kvalitetu zvuka i slično), a Lipa je u svim segmentima zaslužila jako visoke ocjene, najviše od svih, uz posebne pohvale za izbor programa, homogenost zvuka, zajedništvo, emociju i interpretaciju.

  Valja istaknuti da je to već deseto svjetsko „zlato“ Društva, a ona su osvojena na osam natjecanja različitih i teških natjecanja: Budimpešta (Mađarska) 1999., Riva del Garda (Italija) 2002., Prag (Češka) 2005., La Valletta (Malta) 2007., Olimpijada zborova u Grazu (Austrija) 2008., Venecija (Italija) 2010. (tada dvije zlatne diplome u dvije kategorije), Bratislava (Slovačka) 2011. te Rim (Italija) 2013. – plus dvije nagrade u jesen 2012. na inozemnom pjevačkom natjecanju u Amsterdamu (Nizozemska) – čime je nastavljen impozantni „zlatni niz“. Uz to, Lipa ima i devet zlatnih medalja i diploma s državnih natjecanja pa se ukupan broj „zlata“ sada popeo na čak 19.

  U službenom dijelu natjecanju, na sceni Mozarteuma, jedne od najljepših koncertnih dvorana u Europi, oko 55 lipašica i lipaša izvelo raznovrstan program iz različitih stilskih razdoblja, sastavljen prema strogim propozicijama, a činile su ga četiri skladbe hrvatskih i inozemnih autora: „Os justi“ Antona Brucknera, „Jagdlied“ Felixa Mendelssohna Bartholdyja, „UBU“ Marka Ruždjaka i „Pange lingua“ Gyorgyja Orbana. Stručni žiri i publiku najviše je dojmila izvedba iznimno zahtjevne skladbe „UBU“ hrvatskog autora. U finalnoj borbi za Grand Prix u subotu navečer (17. lipnja) pak Lipa je izvela još dvije dodatne, atraktivne i teške skladbe, odlučivši se ponovno za hrvatske skladatelje – „Plaudite manibus“ Branka Starca i „Slavonica“ Davora Bobića, koja je napisana baš za Lipu. Za svoje pjevanje, ali i za efektne koreografije s pljeskanjem i lupanjem nogama, opet su dobili velike ovacije te na kraju zaslužili i drugu staklenu statuu, ovaj put za Grand Prix. Tako će lipašice i lipaši ostati zapisani u povijesti natjecanja u Salzburgu kao njegovi prvi pobjednici. Rezultat je to napornih višemjesečnih priprema za natjecanje, a valja naglasiti da su za sjajnu pripremljenost zbora uvelike zaslužne i kodirigentice „Lipe“, prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović.

  Također, cijeli zbor se austrijskoj publici u lijepom i živopisnom Salzburgu, rodnom gradu glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, predstavio u još dva navrata izvan natjecateljskog programa. Prvi put na gala koncertu u petak navečer (16. lipnja) u dvorani Mozarteum,  kada su lipašice i lipaši izvrsno izveli i tzv. revijalni glazbeni program.  U subotu (17. lipnja) prije podne u prekrasnoj salcburškoj katedrali Dom zu Salzburg pak otpjevali su kratak sakralni program.

  Naravno, boravak u Salzburgu iskorišten je za obilazak jedinstvenih povijesnih i turističkih znamenitosti (i pjevanje na nekoliko lokacija u središtu grada), no vodstvu i članovima Lipe bilo je primarno kvalitetno prezentirati Osijek, Slavoniju i Hrvatsku te nastaviti „zlatan“ niz uspjeha na državnim i inozemnim natjecanjima i festivalima, koji traje već gotovo 25 godina. Bilo im je drago i što su tijekom sva četiri dana u Mozartovom gradu plijenili pažnju svojim veselim, razigranim, ali i kulturnim ponašanjem, zasluživši pohvale organizatora natjecanja i drugih te ostvarivši niz inozemnih kontakata i poziva na nova natjecanja. Inače, samo natjecanje organizirala je ugledna međunarodna institucija Meeting Music u suradnji s Chor Verband iz Salzburga. Svi rezultati dostupni su na službenim internetskim i Facebook stranicama natjecanja, gdje također dominiraju fotografije i informacije o Lipi.

  Ovim putem članovi Lipe zahvaljuju se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, članovima Upravnog odbora Lipe na čelu s predsjednikom prof. dr. Željkom Turkaljom i dopredsjednikom Stevanom Radovančevićem te svim sponzorima i pokroviteljima na potpori oko organizacije putovanja u Salzburg.  Lipašice i lipaše pak posebno je dojmilo što su ih u noći s nedjelje na ponedjeljak, na Autobusnom kolodvoru Osijek dočekali sjajni osječki tamburaši sa svirkom i prigodnim bećarcem posvećenim velikoj pobjedi u Salzburgu.

  FOTO: Zoran Svoren

  VEZANE VIJESTI

  HPD Lipa održala izvrstan koncert u Subotici

  Jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj u svojoj je bogatoj, 141 godinu dugoj povijesti, u više navrata Više…

  HPD Lipa osvojila novi Grand Prix i titulu pobjednika državnog natjecanja pjevačkih zborova u Rovinju!

  Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek, jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, trijumfiralo na jubilarnom 50.   Susretu hrvatskih Više…

  Na 114. godišnjoj skupštini HPD-a „Lipa“ dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim članovima

  U ponedjeljak 13.03. održana 114. redovna godišnja skupština Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa” iz Osijeka, jednog od najtrofejnijih i najboljih pjevačkih Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”