ŽIVOT

Hrvatska dobila POST – učinkovit medicinski online program mršavljenja

Danas je uglavnom napušten zastarjeli i neučinkovit način liječenje oslikan u krilatici „Više vježbanja, manje jedenja.“ Naime, utvrđeno je da vježbanje, iako zdravo, nema nikakvog utjecaja na mršavljenje

Objavljeno 08.08.2023
Darija Kovačić

Zabrinjavajuće stanje u Hrvatskoj

S 65 % odraslog stanovništva i 35 % djece od 8 i 9 godina koji su prekomjerne težine ili pretili Hrvatska je među najdebljim zemljama u Europi, odmah iza Malte. Osobito zabrinjava što ubrzano postajemo sve deblji. Istraživanje debljine iz 2019. pokazalo je porast učestalosti od čak 9 postotnih bodova u odnosu na stanje iz 2015. Ne promijeni li se ništa 2030. u Hrvatskoj će biti milijun osoba s prekomjernom težinom ili debljinom.

Koliko nas košta debljina?

Prema izjavi prof. Musić Milanović troškovi liječenja debljine i s njom povezanih bolesti Hrvatsku košta godišnje oko 1,7 milijardi eura (ukupan proračun za zdravstvo u 2023. je 4,8 milijardi eura).

Svjetska federacija za pretilost predviđa da će 2035. polovica svjetskog stanovništva biti pretila što će svake godine koštati oko 4,32 bilijuna dolara – približno koliko je koštala epidemija COVIDA 2020.

Kako liječiti debljinu?

Danas je uglavnom napušten zastarjeli i neučinkovit način liječenje oslikan u krilatici „Više vježbanja, manje jedenja.“ Naime, utvrđeno je da vježbanje, iako zdravo, nema nikakvog utjecaja na mršavljenje.

Suvremeni se pristupi umjesto na monoterapijama (primjeni samo jedne mjere) temelje na programima,  koji obuhvaćaju više mjera i postupaka. Takav pristup koristi nova specijalizacija u medicini – medicina načina života (lifestyle medicine).

Što je POST?

Upravo je na načelima medicine načina života građen i POST (Program osječkog smanjivanja težine). Program je nastao 2019. suradnjom tri liječnika obiteljske medicine: dr. Ivona Matića, dr. Maria Ćurkovića i dr. Dražena Gorjanskog. U POSTU polaznici uče o fiziologiji jedenja i probave, cirkadijanom ritmu, vrstama i osobitostima namirnica, tehnikama opuštanja, održivoj tjelesnoj aktivnosti, odmaranju i spavanju, prihvaćanju i voljenju sebe, zdravom odnosu prema sebi i drugima, asertivnost i nizu drugih znanja i vještina nužnih za liječenje pretilosti.

Koliko je POST učinkovit?

Prema upravo završenom istraživanju o trogodišnjim rezultatima, POST je iznimno učinkovit. Od 354 polaznika (74,9 % žena) prosječni apsolutni gubitak kilograma tijekom osnovnog programa bio je kod žena 12,58 kg (najveći gubitak 26,3 kg), a kod muškaraca 17,81 kg (najveći gubitak 45,8 kg).

U usporedbi s najpoznatijim svjetskim programima, POST pokazuje znatnu nadmoć – od nekih je program čak i dvostruko bolji.

POST ONLINE novčano nagrađuje uspješne

Prošle je četiri godine POST bio dostupan samo u Osijeku. No od ove godine POST je dostupan za sve građen Hrvatske kroz online program.

Upisi u online program počinje 1.8.2023., a sam program počinje 1.9.2023. Upisi će biti svaki mjesec. Program provodi neprofitna udruga „Udruga za zdravo življenje POST“.

Više o načinu rada na stranici postosijekonline.eu

Program POST uživo

Program uživo počinje također 1. rujna, odvija se u Sokol centru u Osijeku, a zainteresirani se mogu javiti na mob: 091 514 37 60

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Novi ciklus Programa osječkog smanjivanja težine počinje u utorak, 7. veljače, a uvodna će se predavanja održati u Sokol Centru 2. i 3. veljače 2023. godine (četvrtak i petak).

POST – osječki program mršavljenja bez vježbanja i zabrana najučinkovitiji je na svijetu

POST – program mršavljenja bez vježbanja i zabrana najučinkovitiji je na svijetu, tvrde organizatori i liječnici koji ga provode. Novi Više…

Projekt POST dvojice osječkih liječnika dr. med. Dražena Gorjanskog i doc. dr. sc. Maria Ćurkovića počeo je novi krug prijava...

Počeli upisi za program mršavljenja POST

Program osječkog smanjivanja težine ili kraće POST osmislili su osječki doktori dr. med. Dražen Gorjanski i doc. dr. sc. Mario Više…

To je jedini dan u godini kada "nigdje nema svete mise", ali je u crkvama posebno liturgijsko spomen-zborovanje poslije podne

Veliki petak – Kristov smrtni dan

Veliki petak je u mnogome zasebni dan crkvene godine. Prvi je dan vazmenog trodnevlja, Kristov smrtni dan i oduvijek dan Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje