POLITIKA

Hrvatska europarlamentarka preuzela ključnu ulogu u izradi strategije za proizvodnju hrane u EU

Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom za europsku reformu „Od polja do stola“

  Objavljeno 21.05.2020
  Ivona Amidžić

  Hrvatska europarlamentarka, Biljana Borzan, imenovana je izvjestiteljicom eurosocijalista za korjenitu reformu koja će obuhvatiti cjelokupnu proizvodnju, preradu, transport i potrošnju hrane u Europi. Potpredsjednica europskih socijalista preuzela je ključnu ulogu u izradi EU strategije „Od polja do stola“.

  “Hrana se na policama trgovina ne pojavi sama od sebe, ona od polja do stola prijeđe veliki put, prođe puno vrijednih ruku. Korona kriza je pokazala da taj put treba učiniti kraćim, jer, kao i svaka ovisnost, tako ni ovisnost o uvozu hrane nije dobra. Moj cilj je da ovom reformom profitiraju svi uključeni – proizvođači ekonomski, priroda ekološki, a potrošači  zdravljem, kvalitetom i dostupnošću”, najavila je Borzan.

  Europska komisija je predstavila prijedlog reforme koja ima nekoliko glavnih odrednica. Radit će se na smanjenju upotrebe kemijskih pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika u proizvodnji hrane. Prerada i trgovina će biti obuhvaćeni kroz promjene u načinu prijevoza, skladištenja i pakiranja.

  Plan je do 2030. za 50% smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25% povećati površine pod ekološkim uzgojem u EU.

  Istraživanja pokazuju da potrošači sve više žele znati odakle dolazi hrana, je li proizvedena na održiv način i kakva je njena hranjiva vrijednost, tako će i etikete te označavanje doživjeti promjene.

  Prema nedavnim istraživanjima 65% hrvatskih kupaca najčešće kupuje u velikim supermarketima, 76% ih obraća pozornost na oznake i deklaracije, a 44% njih redovito izdvaja više za kvalitetan proizvod.

  “Smatram kako je ovo izvanredna prilika da se kroz bolje označavanje hrane uspori galopirajuća epidemija pretilosti, pogotovo među djecom. Potrošače se putem jednostavnih oznaka  može usmjeriti k nutritivnim i zdravijim proizvodima na policama. Nadalje, mrkva koja je sinoć izvađena iz zemlje ili salata koja je jutros ubrana imaju daleko višu kvalitetu i nutritivnu vrijednost od onih koje su do naših tanjura prešle tisuću kilometara”, smatra eurozastupnica.

  Strategija “Od polja do stola” sastoji se od 27 konkretnih zakonskih prijedloga i smjernica koje će kroz nadolazeće razdoblje doći na usvajanje u Europski parlament.

  foto: screenshot (youtube)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Ovo je važan korak u procesu donošenja odluke - Treba učiniti sve da dođemo do dogovora prije ljetne stanke"

  Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio fizički samit čelnika EU

  Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je da će se 19. lipnja održati fizički samit europskih čelnika na kojem će Više…

  Plenković: "7,3 milijarde su bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi"

  Izrađen plan gospodarskog oporavka Europske Unije od krize – Hrvatskoj 10 milijardi eura

  Hrvatska može biti veoma zadovoljna planom gospodarskog oporavka koji je izradila Europska komisija, kazao je predsjednik vlade Andrej Plenković, dodajući Više…

  Europska komisija je u preporukama za transport i turizam unatoč pritiscima potvrdila pravo na povrat novca u slučaju otkazanog putovanja

  Europska komisija se složila s Borzan: Zrakoplovne kompanije moraju putnicima vratiti novac

  Potpredsjednica Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan je u ime svoje političke grupe poslala pismo predsjednici Europske komisije Ursuli Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Ovo je važan korak u procesu donošenja odluke - Treba učiniti sve da dođemo do dogovora prije ljetne stanke"

  Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio fizički samit čelnika EU

  Razgovaralo se o aktualnoj suradnji s mađarskom zajednicom u Osijeku kao i dosadašnjim zajedničkim projektima Osijeka s prijateljskim mađarskim gradovima

  Novoimenovani mađarski veleposlanik i generalni konzul na sastanku sa Žanom Gamoš

  Boris Piližota: "Odlazak sa sjednice u ovom je ekonomskom i političkom trenutku iznimno neodgovorno ponašanje"

  Dio oporbe zbog neprihvaćenog prijedloga napustio sjednicu Gradskoga vijeća