POLITIKA

Hrvatska europarlamentarka preuzela ključnu ulogu u izradi strategije za proizvodnju hrane u EU

Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom za europsku reformu „Od polja do stola“

  Objavljeno 21.05.2020
  Ivona Amidžić

  Hrvatska europarlamentarka, Biljana Borzan, imenovana je izvjestiteljicom eurosocijalista za korjenitu reformu koja će obuhvatiti cjelokupnu proizvodnju, preradu, transport i potrošnju hrane u Europi. Potpredsjednica europskih socijalista preuzela je ključnu ulogu u izradi EU strategije „Od polja do stola“.

  “Hrana se na policama trgovina ne pojavi sama od sebe, ona od polja do stola prijeđe veliki put, prođe puno vrijednih ruku. Korona kriza je pokazala da taj put treba učiniti kraćim, jer, kao i svaka ovisnost, tako ni ovisnost o uvozu hrane nije dobra. Moj cilj je da ovom reformom profitiraju svi uključeni – proizvođači ekonomski, priroda ekološki, a potrošači  zdravljem, kvalitetom i dostupnošću”, najavila je Borzan.

  Europska komisija je predstavila prijedlog reforme koja ima nekoliko glavnih odrednica. Radit će se na smanjenju upotrebe kemijskih pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika u proizvodnji hrane. Prerada i trgovina će biti obuhvaćeni kroz promjene u načinu prijevoza, skladištenja i pakiranja.

  Plan je do 2030. za 50% smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25% povećati površine pod ekološkim uzgojem u EU.

  Istraživanja pokazuju da potrošači sve više žele znati odakle dolazi hrana, je li proizvedena na održiv način i kakva je njena hranjiva vrijednost, tako će i etikete te označavanje doživjeti promjene.

  Prema nedavnim istraživanjima 65% hrvatskih kupaca najčešće kupuje u velikim supermarketima, 76% ih obraća pozornost na oznake i deklaracije, a 44% njih redovito izdvaja više za kvalitetan proizvod.

  “Smatram kako je ovo izvanredna prilika da se kroz bolje označavanje hrane uspori galopirajuća epidemija pretilosti, pogotovo među djecom. Potrošače se putem jednostavnih oznaka  može usmjeriti k nutritivnim i zdravijim proizvodima na policama. Nadalje, mrkva koja je sinoć izvađena iz zemlje ili salata koja je jutros ubrana imaju daleko višu kvalitetu i nutritivnu vrijednost od onih koje su do naših tanjura prešle tisuću kilometara”, smatra eurozastupnica.

  Strategija “Od polja do stola” sastoji se od 27 konkretnih zakonskih prijedloga i smjernica koje će kroz nadolazeće razdoblje doći na usvajanje u Europski parlament.

  foto: screenshot (youtube)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Glavni cilj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac

  Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju – Treba povećati trajnost proizvoda!

  Potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište Više…

  Ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom...

  Plenković od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu i planu za Više…

  Kancelarka Merkel posebno je izrazila zadovoljstvo zbog rezultata u politici proširenja EU ostvarenih tijekom hrvatskog predsjedanja

  Hrvatsko predsjedanje u okolnostima bez presedana

  Njemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem, izrazila zadovoljstvo rezultatima hrvatskog predsjedanja EU u politici proširenja Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Odluke su bile "zakonite, imale su legitiman cilj, zaštitu života i zdravlja građana te su bile nužne za ostvarivanje tog cilja"...

  Ustavni sud odlučio: Privremena zabrana rada nedjeljom protuustavna

  Glavni cilj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac

  Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju – Treba povećati trajnost proizvoda!

  "Anušić, umjesto da je kontrolirao, kako je i obećavao, što rade gradovi i općine u 'njegovoj' županiji te pridržavaju li se preporuka Zavoda, prebacuje odgovornost na druge"

  Zbrka zbog komaraca – Vrkić: Župan ili laže ili nije upoznat s činjenicama, stoga ih želim javno iznijeti