GOSPODARSTVO

Hrvatska u skupini s najvećim padom gospodarstva u drugom tromjesečju

Sve su zemlje EU-a zabilježile pad aktivnosti u drugom tromjesečju

  Objavljeno 10.09.2020
  Ivona Amidžić

  Hrvatska je u skupini zemalja EU-a s najvećim padom gospodarstva u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, koju predvodi Španjolska, pokazale su u utorak najnovije procjene Eurostata.

  Na razini EU-a sezonski prilagođeni BDP pao je u razdoblju od travnja do lipnja 11,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je smanjen 3,3 posto, pokazuju najnovije, ublažene procjene Eurostata.

  Sredinom kolovoza europski statistički ured procijenio je pad BDP-a EU-a u drugom tromjesečju na 11,7 posto.

  Na godišnjoj razini BDP 27-članog EU-a smanjen je 13,9 posto, nakon pada za 2,7 posto u prvom tromjesečju.

  U kolovozu procjena Eurostata pokazivala je pad od 14,1 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani.

  Revidirane procjene za eurozonu pokazuju pad aktivnosti za 11,8 posto na tromjesečnoj razini, te za 14,7 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje. Ublažene su tako za po 0,3 postotna boda u odnosu na procjene objavljene sredinom kolovoza.

  U prvom tromjesečju BDP eurozone pao je na tromjesečnoj razini 3,7 posto, te 3,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

  Pad BDP-a u drugom tromjesečju na oba područja najveći je otkako je Eurostat počeo objavljivati podatke i odražava snažan utjecaj pandemije koronavirusa i mjera koje su vlade uvele kako bi suzbile širenje koronavirusa.

  Pritisak na gospodarstvo ublažen je prema kraju drugog tromjesečja budući da su mnoge vlade ublažile ograničenja da bi neizvjesnost u međuvremenu ponovo ojačala zbog vala novih slučajeva zaraze Covidom 19.

  Daleko najveći pad u Španjolskoj

  Sve su zemlje EU-a, čijim je podacima europski statistički ured raspolagao, zabilježile pad aktivnosti u drugom tromjesečju, i na tromjesečnoj i na godišnjoj razini.

  Eurostat nije raspolagao samo podacima za Luksemburg.

  Najveći je pad BDP-a na tromjesečnoj razini bilježila Španjolska, za 18,5 posto.

  Slijedi Hrvatska s padom BDP-a prema sezonski prilagođenim podacima od 14,9 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je pad iznosio 1,3 posto na tromjesečnoj razini.

  Slijede Mađarska s padom aktivnosti za 14,5 posto, Grčka s padom BDP-a za 14 posto te Portugal i Francuska gdje su se aktivnosti smanjile 13,9 odnosno 13,8 posto.

  U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, aktivnosti su na tromjesečnoj razini smanjene 9,7 posto.

  Najblaži pad BDP-a na tromjesečnoj razini bilježila je Finska, za 4,5 posto. Slijede Litva i Estonija, s padom aktivnosti za 5,5 odnosno 5,6 posto.

  Na godišnjoj razini najviše je prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda pao BDP Španjolske, za 22,1 posto. Slijede Francuska s padom aktivnosti za 18,9 posto i Italija gdje su smanjene 17,7 posto.

  Njemačko gospodarstvo palo je 11,3 posto.

  U Hrvatskoj je BDP u drugom tromjesečju pao za 15,1 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. U prvom kvartalu gospodarstvo je poraslo za 0,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

  Hrvatska je tako uz bok Grčkoj i Malti, gdje je pad BDP-a bio u visini 15,2 posto.

  Najblaži pad BDP-a na godišnjoj razini bilježila je u drugom tromjesečju Irska, od 3,7 posto, a slijedi Litva, s padom za četiri posto.

  Težak udarac i za zaposlenost

  Pandemija i mjere uvedene kako bi se suzbilo širenje zaraze teško su pogodili i zaposlenost u EU i eurozoni u razdoblju od travnja do lipnja, rezultirajući najvećim padom broja zaposlenih na oba područja otkako je Eurostat počeo objavljivati podatke.

  Na razini EU-a broj zaposlenih smanjen je 2,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je pao blagih 0,2 posto.

  Na godišnjoj razini broj zaposlenih u EU smanjen je u razdoblju od travnja do lipnja 2,9 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

  Rekordan pad broja zaposlenih bilježila je u drugom tromjesečju i eurozona, za 2,9 posto u odnosu na prvi kvartal, kada je bio smanjen blagih 0,3 posto.

  Na godišnjoj razini njihov je broj u drugom tromjesečju pao za 3,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

  Temeljem sezonski prilagođenih podataka, u Eurostatu procjenjuju da je u drugom tromjesečju EU bilježio 203,1 milijun zaposlenih, od čega 155,6 milijuna u eurozoni.

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Glavni cilj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac

  Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju – Treba povećati trajnost proizvoda!

  Potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište Više…

  Hrvatska u prvih dvadeset dana srpnja bilježi više od 1,5 milijuna dolazaka turista

  Trenutno su u Hrvatskoj otvorena 802 hotela i 407 kampova…

  Hrvatska u prvih dvadeset dana srpnja bilježi više od 1,5 milijuna dolazaka turista, koji su ostvarili više od 11 milijuna Više…

  Ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom...

  Plenković od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu i planu za Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada - Top 10 poslovnih prilika koje traže radnike

  Tražite posao? Otvorena su ova radna mjesta…

  Besplatan prijevoz vlakom za redovite studente, nove linije, novi vlak!

  Poboljšanje i modernizacija željezničkog putničkog prijevoza na području Slavonije i Baranje

  Najvažnija vijest tiče se proračuna Grada Osijeka koji je u prvih šest mjeseci izvršen u iznosu 315 milijuna kuna

  Gradska blagajna u plusu unatoč pandemiji, razjašnjene teme komaraca i rasvjete