OSJEČANI

Hrvatski učenici osvojili dvije brončane medalje na biološkoj olimpijadi

300 učenika iz 75 zemalja cijelog svijeta

Objavljeno 23.07.2019
Ivona Amidžić

Hrvatski gimnazijalci osvojili su dvije brončane medalje na prestižnom natjecanju mladih biologa iz 75 zemalja cijelog svijeta, na 30. međunarodnoj biološkoj olimpijadi koja se ove godine održava od 14. do 21. srpnja u Szegedu u Mađarskoj.

Četveročlani tim učenika ove je godine po drugi put predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi (International Biology Olympiad – IBO) te osvojio dvije brončane medalje.

U natjecanju su sudjelovali učenici Olga Jerković Perić (XV. gimnazija, Zagreb) i Petar Škrobo (Gimnazija M. A. Reljkovića, Vinkovci) koji su osvojili brončane medalje te učenice Mia Crnogaj (XV. gimnazija, Zagreb) koja je osvojila priznanje za postignuti rezultat i učenica Elizabeta Gegić (XV. gimnazija, Zagreb) koja je također imala izvrstan uspjeh na natjecanju, izvijestila je u nedjelju koordinatorica IBO-a za Hrvatsku Andreja Lucić.

U pratnji učenika na natjecanje su putovale mentorice dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko, koje su sudjelovale u odabiru učenika te zajedno s kolegama, djelatnicima i studentima Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pripremale učenike za natjecanje.

300 učenika iz 75 zemalja cijelog svijeta

Međunarodna biološka olimpijada natjecanje je učenika srednjih škola u znanju i rješavanju složenih problema u biologiji. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je oko 300 učenika iz 75 zemalja cijelog svijeta.

Samo natjecanje trajalo je dva dana između kojih su učenici imali dan odmora. Učenici su prvog dana natjecanja rješavali četiri praktična zadatka koji od učenika iziskuju spretnost u eksperimentalnom radu, preciznost te matematičku i grafičku pismenost i znanstveni pristup u rješavanju problema i interpretaciji rezultata. Tijekom drugog dana natjecanja učenici su rješavali dva teorijska testa u trajanju od tri sata tijekom kojih je potrebna koncentracija i usredotočenost u rješavanju vrlo složenih problemskih zadataka iz različitih područja biologije te kreativnost u interpretaciji.

Kako se ističe u priopćenju, naši su učenici bili iznimno uspješni na ovom natjecanju koje je financijski poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

(Hina)

foto: IBO 2019.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Učenici i nastavnici II. gimnazije Osijek već godinama grade suradnički odnos i pristup nastavi. Navedeno je potvrđeno brojim projektnim aktivnostima, izvannastavnim aktivnostima

Osječka II. gimnazija skriva tamnice i zmajeve u svojim prostorima!

Učenici II. gimnazije Osijek od početka školske godine između brojnih izvannastavnih aktivnosti i školskih projekata mogu odabrati i sudjelovanje u Više…

Kada govorimo o studentskim stipendijama, riječ je o stipendiji od 1600 eura godišnje, a učenička stipendija iznosi 800 eura godišnje.“- istaknuo je gradonačelnik Radić

Dodijeljene 84 stipendije osječkim učenicima i studentima

Osječki gradonačelnik Ivan Radić dodijelio je 84 učeničke i studentske stipendije za školsku odnosno akademsku godinu 2023./2024. „Govorimo o 52 Više…

Cilj projekta je osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Zdravi učenički obroci – edukacija i radionica za kuhare u osnovnim školama

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Matije Gupca 61, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom