ŽIVOT

Imamo 54 novooboljelih, ukupno 1.704 slučajeva – Od jučer 6 mrtvih

"Sve se radilo da bi se spriječilo širenje bolesti. Sve je bilo u svrhu očuvanja zdravlja. Da smo znali kakva nas ugroza čeka, pripremili bismo sve prije"

    Objavljeno 14.04.2020
    Ivona Amidžić

    U Hrvatskoj je od jučer preminulo šest osoba zaraženih koronavirusom, potvrđeno je 54 novozaraženih, a 15 osoba se oporavilo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite, piše Index.

    “U protekla 24 sata imamo 54 novodijagnosticirana bolesnika od COVID-19, što daje brojku od 1.704 bolesnika u Hrvatskoj”, rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš. Od jučer je preminulo šest osoba.

    6 preminulih

    “Preminuo je jedan bolesnik, 1960. godište u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, u Rijeci ženska osoba 1951. godište, u Splitu ženska osoba 1935. godište iz Doma za starije osobe, muška osoba 1941. godište iz Doma za starije osobe u Dicmu i u Dubrovniku dvije osobe 1939. i 1946. godište. Svi bolesnici su imali kronične bolesti i kronična patološka stanja”, kazao je Beroš.

    Na respiratoru 34 osobe

    Na respiratoru se nalaze 34 bolesnika. “Oporavljenih imamo 298, što je 15 više u odnosu na jučer, oporavljenih kod kuće imamo 117. Ukupno nam to daje broj oporavljenih od 415”, naglasio je Beroš.

    Dodao je da hospitaliziranih osoba imamo 357, što je jedna osoba više u odnosu na jučer. Kod kuće se liječi 932 bolesnika. “Testirano je 18.359 bolesnika, od tog broja novih je 569. Što daje postotak pozitivnih od 9,28 posto”, kazao je Beroš. Prosječna dob bolesnika je 49,94 godine, a vidi se porast u broju oboljelih žena te je on sada 51,3 posto.

    Broj bolesnika na milijun stanovnika

    “Španjolska 3.690, Italija 2.638, Autrija ima 15.68, Srbija 464, Slovenija 578, Hrvatska ima 402 bolesnika na milijuna stanovnika.

    Broj umrlih na broj oboljelih pokazuje opterećenje sustava. Španjolska ima postotak od preko 10 posto, Italija 12.8, Austrija 2.7, Srbija 2,1 posto, Slovenija 4,6 te Hrvatska 1,82 posto”, usporedio je Beroš Hrvatsku s drugim europskim zemljama.

    O Andriji

    “Cilj nam je otvoriti novi komunikacijski kanal prema mladima. Infobip je donirao svoje znanje na 6 mjeseci. Ova platforma će omogućiti jedan interaktivni kontakt. Uz edukativnu komponentu imat ćemo određenu informaciju kome se javiti u datom trenutku do odabira onog telefonskog broja koji je potreban bolesniku.

    Oni koji žele mogu putem Andrije dostaviti podatke o stanju u svojoj obitelji nadležnim službama”, opisao je digitalnu platformu koja je danas predstavljena u vladi.

    Uslijedila su pitanja novinara

    O broju mrtvih i stanju u domovima

    “Detalje o umrlima može reći ministar. Što se tiče strožih mjera, znate da nam se dogodio proboj u dom za starije u Splitu, gdje smo morali reagirati brzo i jako. Naravno da smo razmišljali jesu li mjere dovoljne, pa smo donijeli i nove mjere. Nismo imali podatke koliko ćemo opeteretiti ljude u drugom domovima zbog tih mjera, i sada su u tijeku neke modifikacije mjera. To nije odluka stožera, to je preporuka. Ona ostaje na snazi dok ne iskomuniciramo sve te mjere, a kroz nekoliko dana ćemo ih ih modificirati”, rekao je Capak.

    O plaćama liječnika i medicinskih sestara

    “Pitanje se ponavlja iz dana u dan. Ja sam donio svoju odluku 2. travnja koja opisuje određivanje slobodnih dana umjesto plaćenih prekovremenih”, rekao je Beroš pročitavši dokument. “Propisano je da će poslodavac svakom radniku platiti prekovremeni rad, a ako radnik to želi može tražiti slobodni dan. Mislim da je to jako jasno napisano i molim sve ravnatelje da se drže te upute”, dodao je.

    Osoblje u domovima ne koristi maskice?

    “Koliko je nama poznao, stožer civilne zaštite je distribuirao zaštitnu opremu. Koristi li se ona ili ne mi to ne znamo, jer nismo išli na teren da to provjeravamo. Nakon ovog vašeg pitanja ćemo provjeriti. Ako nedostaje nešto distribuirat će se. Mi mislimo da nema nedostataka u ovom trenu, ali ćemo provjeriti”.

    Tko skrbi o ljudima koji su s koronavirusom kod kuće?

    “Njima su kliničari odredili gdje će se liječiti. Oni bi trebali ostati ako nemaju ništa hitno trebaju ostati kod kuće do izliječenja, a ako im je potrebno nešto mogu iskomunicirati s liječnikom opće medicine ili kliničarom”,  odgovorio je Capak.

    “Mi smo prije pet dana poslali prema ministarstvu za demografiju opremu. Kao što znate u nedjelju je došao avion iz Kine, to je oko 13 šlepera opreme. Oprema se tijekom jučerašnjeg dana razvozila po županijama i danas se raspoređuje po bolnicama, staračkim domovima i drugim potrebitim institucijama”, rekao je zamjenik načelnika stožera Trut.

    O statistici, koliko su uopće ti podaci koje je Beroš rekao usporedivi?

    “To je prvenstveno pitanje za struku. Idealnog modaliteta usporedbe nema, ali se moramo onda komparirati po nekim pokazateljima, broj umrlih, broj bolesnih. U ovom trenu se više bavimo mjerama nego samom statitstikom. Ovo nije najtočnije, ali daje visok postotak točnosti i možemo se informirati gdje smo i što smo.”, rekao je Beroš.

    “Stopa oboljelih na milijun stanovnika je vrlo usporediv parametar. Drugo je kada bismo rekli broj oboljelih, ali stopa je nešto što jest. Drugo je sredstvo, mi kontinuirano imamo oko 10 posto pozitivnih na broj testiranih. Neki imaju 1 posto. Naš rezultat je, ja bih rekao jedan od najboljih u svijetu”, dodao je Capak.

    Zašto ministar zdravstva nije član stožera?

    “Za kojeg ministra mislite da bi bio najbolji protiv epidemije?

    Ja mislim da je to ministar zdravstva, po zakonu tu su predstavnici ministarstva zdravstva kao relevantne osobe. Neovisno o svemu, osobno smatram da kao ministar moram raditi sa stožerom, sve naše odluke su potpisane temeljem zakona. Mi smo u trenutku morali dati odgovor na pitanje. Sve ono što je učinjeno učinjeno je za spašavanje ljudskih života.

    Stožer civilne zaštite može angažirati stručnjake u borbi koja se vodi. Dakle, putem poslovnika i zakona može angažirati i stručnjake”, rekao je Beroš.

    O Udbini

    “U Ličko-senjskoj županiji situacija je u najmanju ruku dobra. Imaju vrlo mali broj oboljelih i sad im se dogodila Udbina. Koliko je meni poznato tamo je došla jedna osoba nakon potresa u Zagrebu i među zaraženima su osobe iz dvije obitelji od kojih je jedna osoba povezana s vatrogasnom zajednicom. Koliko znam, nema nikoga da je blizak domu za starije. Mi smo poslali pomoć, detektiranje kontakata, profiliranje, to je velik posao. Dolaze im u pomoć jedan liječnik i jedan sanitarni inspektor. Koliko je meni poznato testiranje je njima dostupno i ako epidemiolog procijeni testirat će ljude”, rekao je Capak.

    “U svim odredbama zakona pišu i druge bolesti, mjera samoizolacija nije bila korištena, karantena isto. To se vrlo rijetko koristilo. Pa se pokazala potreba u zato smo donijeli definiciju vezano za COVID-19. U svim stavkama zakona je pisalo druge bolesti i druge mjere.”

    “Ja se ne bojim podizanja tužbi jer se sve radilo da bi se spriječilo širenje bolesti. Sve je bilo u svrhu očuvanja zdravlja. Da smo znali kakva nas ugroza čeka, pripremili bismo sve prije. Međutim ne znamo ni što nas čeka. Naše društvo mora biti svjesno, siguran sam da su sve naše odluke bile usmjerene ka očuvanju života hrvatskih građana”, dodao je Beroš.

    O maturi

    “Da bi počeli relaksirati naše mjere, potrebno je da imamo nekoliko dana pad. Mi nemamo sad taj pad koji je potreban. Kakva će biti situacija kad bude matura još ne znamo. Ja sam siguran da u ministarstvu postoji određeni plan. Sigurno će nas konzultirati oko toga, jesu li te mjere koje oni propituju ok. Bilo kakvo predviđanje je prerano, uvijek postoji mogućnost da se nešto provede uz provođenje mjera.”, rekao je Capak.

    “Epidemiološka struka i obrazovna struka dogovorit će sve”, dodao je Beroš.

    60 tona opreme, koliko je to?

    “Količina koja nama zadovoljava potrebe za 10,15 dana, to je 9.600 kutija s različitom opremom, dvije tri kategorije maski, s ogrtačima, dezinficijensa… 17. dolazi novi avion, i još pet aviona svaka dva dana. To bi bilo dovoljno za 40-ak i nešto više dana”, rekao je Trut.

    O sportašima

    “Dobili smo određene prijedloge. Razgovarali smo s nekim savezima i dobili smo prijedloge kako oni vide da bi vrhunski sportaši mogli trenirati. Mislimo da to još malo moramo razraditi, mi smo s njima u kontaktu i napravit ćemo”, kaže Capak.

    Božinović zahvalio poštarima

    “Hvala svim djelatnicima Hrvatske pošte koje su u svakodnevnom kontaktu s drugim osobama i na prvoj su liniji. Djelatnici pošte našim sugrađanima starije životne dobi na kužne adrese dostavljaju mirovine”, rekao je Beroš.

    Stanje u županijama temeljem objava lokalnih stožera 14. travnja

    • Osječko-baranjska: 2 novih. Ukupno 107. 13 izliječenih
    • Zagrebačka županija: 2 novih. Ukupno 112. 15 izliječenih
    • Koprivničko-križevačka: čeka se
    • Krapinsko-zagorska: 8 novih. Ukupno 109. 4 izliječenih
    • Primorsko-goranska: 0 novih. Ukupno 68. 20 izliječenih
    • Grad Zagreb: 5 novih. Ukupno 413
    • Brodsko-posavska: 0 novih. Ukupno 19. 1 izliječeni
    • Šibensko-kninska županija: čeka se
    • Karlovačka: 0 novih. Ukupno 28
    • Varaždinska: čeka se
    • Dubrovačko-neretvanska: čeka se
    • Ličko-senjska: 0 novi. Ukupno 12. 1 izliječeni
    • Sisačko-moslavačka: čeka se
    • Požeško-slavonska: čeka se
    • Splitsko-dalmatinska: 16 novih. Ukupno 352
    • Virovitičko-podravska županija: 0 novih. Ukupno 2
    • Istarska županija: 0 novih. Ukupno 83
    • Vukovarsko-srijemska županija: čeka se
    • Međimurska županija: 1 novi. Ukupno 8
    • Bjelovarsko-bilogorska:čeka se
    • Zadarska: 5 novi. Ukupno 77

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA

    Održana je završna konferencija strateškog projekta Hrvatskih šuma – NATURAVITA

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji Više…

    Ova dvodnevna konferencija okupit će stručnjake, entuzijaste i ljubitelje tehnologije iz raznih industrija, pružajući im priliku da se upuste u duboke diskusije, sudjeluju u interaktivnim radionicama i predavanjima te steknu uvid u najnovije trendove i inovacije

    The Geek Gathering ponovno dovodi velika imena IT industrije u Osijek

    Početkom listopada Osijek će postati epicentar tehnoloških inovacija, kreativnosti i entuzijazma jer ponovno stiže događaj koji će oduševiti sve zaljubljenike Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

    Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

    Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

    100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

    Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

    [FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja