POLITIKA

Intervju, Boris Piližota: “Koronu smo nadvladali, na redu je oživljavanje gospodarstva!”

Razgovarali smo s Borisom Piližotom o organizaciji Stožera civilne zaštite grada Osijeka tijekom epidemije COVID-a 19, mjerama koje su uspješno provedene i gospodarskim injekcijama koje pomažu građanima i poduzetnicima koje je kriza najviše pogodila

    Objavljeno 05.06.2020
    Lana Matić

    O organizaciji Stožera civilne zaštite grada Osijeka tijekom epidemije COVID-a 19, mjerama koje su uspješno provedene i gospodarskim injekcijama koje pomažu građanima i poduzetnicima koje je kriza najviše pogodila, razgovarali smo sa zamjenikom gradonačelnika Osijeka i načelnikom Stožera civilne zaštite grada Osijeka Borisom Piližotom. S obzirom na efikasnost, iskustvo i ekipiranost Stožera, građani mogu mirno spavati.

    Gospodine Piližota, u protekla dva mjeseca Stožer civilne zaštite Grada Osijeka imao je pune ruke posla, a upravo ste Vi bili čelna osoba Stožera u ovim izazovnim vremenima. Činjenica je da nitko nije imao iskustva u ovakvim situacijama pa vas molimo da nas kao načelnik Stožera generalno upoznate s osnovnim zadaćama koje ste obavljali i koliko ste zadovoljni učinjenim?

    Mi smo kao Stožer civilne zaštite grada Osijeka tijekom epidemije djelovali na administrativnom području Grada Osijeka. Nacionalni stožer je odlučivao o mjerama, a na nama je bilo da u izrazito kratkom roku sve potrebno organiziramo, koordiniramo i odradimo. To nikako nisu bili jednostavni zadaci, ali smo ih u jako kratkom roku efikasno obavljali. Jedna od najopsežnijih i najzahtjevnijih aktivnosti koju smo proveli odnosi se na izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta. Ovdje je odrađen lavovski posao – izdali smo preko 10.000 propusnica. Kontinuirano smo bili na raspolaganju građanima te smo odgovorili na gotovo 37.000 e-mailova i preko 25.000 telefonskih poziva. Da bi se sve ovo odradilo ponekad se radilo po čitavu noć. Također smo u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa bili na raspolaganju sugrađanima, mahom starijima, kojima su dostavljane potrebne životne namirnice i lijekovi. I sada se još jednom zahvaljujem volonterima Crvenog križa. Isto tako organiziran je izvanredni prijevoz GPP-a za zaposlenike u nužnim djelatnostima, UNIKOM je redovno odvozio otpad, Tržnica je otvorila svoja vrata u kontroliranim i higijenskim uvjetima itd.

    Osim onoga što navodite kao osnovne zadaće, bilo je tu i puno onih manjih, ali ne manje važnih zadaća koje ste provodili?

    U pravu ste.  Ono što prvo želim istaknuti je doprinos brojnih volontera i suradnika Civilne zaštite u gradu Osijeku koji je nemoguće iskazati kroz nekoliko rečenica. Riječ je o ljudima koji su svoje slobodno vrijeme, svoja znanja i sposobnosti unosili u zadatke koje su obavljali, a zahvaljujući kojem smo uspješno svladali prvi val zaraze te u suradnji s vrlo savjesnim sugrađanima ga stavili i pod kontrolu. Riječ je o brojnim pripadnicima Stožera koji su upozoravali građani na obavezno držanje distance, kao i pilote dronova koji su nam konstantno bili na raspolaganju i dojavljivali nam potencijalna mjesta na kojima se krše mjere. S obzirom da je Osijek postao respiracijski centar za 800.000 stanovnika cijelog istoka Hrvatske, organizirali smo postavljanje tercijarnih ležajeva u sve tri gradske dvorane. Športski objekti bili su u stanju pripravnosti u slučaju potrebe za prihvatom pacijenata, Crveni Križ Osijek osigurao je, dopremio i postavio sve ležajeve u dvoranu Gradski vrt te je u pripravnosti imao 350 volontera. Osim toga, Grad Osijek stavio je na raspolaganje Crvenom križu Osijek i 3 električna vozila za dostavu osnovnih namirnica i lijekova sugrađanima starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima i teško pokretnim osobama o kojima nema tko skrbiti.

    Ono što je osim relativno brzog otvaranja zatvorenog pa otvorenog dijela tržnice i organizacije izvanrednog GPP-ovog prijevoza za zaposlenike s radnom obavezom razveselilo brojne građane, bila je i preporuka koncesionaru naplate parkinga, tvrtki Elektromodul, da privremeno obustavi naplatu?

    Zbog okolnosti koje su utjecale na potpunu promjenu situacije u cijelome svijetu, a slijedom toga i u Osijeku, Stožer civilne zaštite Grada Osijeka predložio je privremenu obustavu naplate parkinga kako bi se građanima omogućilo jednostavnije, jeftinije i brže obavljanje nužnih aktivnosti u gradu. Ovdje želim jasno reći – Stožer civilne zaštite Grada Osijeka isključivo je bio u ulozi predlagatelja i nije odlučivao o obustavi ili nastavku naplaćivanja parkinga u Osijeku, odluka je ovisila isključivo o dobroj volji koncesionara.

    Boris Piližota Foto: Vlado kos / CROPIX

    Koronakriza imat će utjecaj na gospodarstvo cijeloga svijeta. Kako ovdje stoji Osijek? Konkretno, koje ste mjere, a to Vas pitamo kao zamjenika gradonačelnik, donijeli u prethodna dva mjeseca kao potporu privrednicima?

    U razmišljanjima o tome na koji način pomoći gospodarstvu, fokusirali smo se na dvije osnovne razine – pomoć poduzetnicima koji su i temelj našeg gospodarstva te pomoć domaćim proizvođačima voća i povrća koje smo željeli što prije vratiti na tržnice ili na štandove u gradskim četvrtima i mjesnim odborima kako bi mogli plasirati svježe proizvode svojim kupcima. Paket mjera usmjerenih prema poduzetnicima donijeli smo već početkom travnja. Potpuno smo oslobodili od plaćanja komunalne naknade za travanj, svibanj i lipanj sve OPG-ove, obrtnike, pravne osobe i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe za obavljanje poslovne djelatnosti.  Objavili smo javni poziv gdje smo za poslovne subjekte koji su se našli u problemima u poslovanju uzrokovanim pandemijom za svakog zaposlenika uplatili 1.000 kn. Za tu mjeru pomoći smo osigurali 5,5 milijuna kuna. Oslobodili smo od plaćanja zakupa poslovnih prostora i javnih površina za travanj uz mogućnost produljenja. Oslobodili smo od plaćanja produljeni boravak učenika osnovnih škola, te boravka djece u vrtiću za roditelje koji ne dovode djecu od 19. ožujka do 15. svibnja. Od 20. ožujka do 20. svibnja odredili smo oslobađanje gospodarstvenika od plaćanja spomeničke rente. Grad Osijek, te trgovačka društva i ustanove u vlasništvu Grada obvezni su provesti maksimalne mjere štednje u skladu s općom društvenom situacijom.

    Prvi val zaraze, možemo slobodno reći, uspješno je suzbijen. Ako govorimo o potencijalnom drugom valu za koji stručnjaci kažu da je moguć već na jesen, koliko će iskustvo koje ste stekli u prethodnih nekoliko mjeseci utjecati na spremnost gradskog Stožera? Drugim riječima, kao zaključak našega razgovora – što Osječani mogu očekivati ako se COVID-19 na jesen ponovno vrati?

    Situacija u kakvoj smo se sredinom ožujka našli bila je nešto posve novo i neočekivano, kako za sve građane, tako i za pripadnike Stožera civilne zaštite grada Osijeka. U vrlo kratkom vremenu kvalitetno smo se organizirali, ekipirali, podijelili zadatke i krenuli s radom. Tijekom prethodna dva mjeseca stekli smo vrijedna iskustva koja će nam biti od velike koristi u još pravodobnijoj, potpunijoj i dinamičnijoj reakciji na eventualni drugi val zaraze, za koji se svi nadamo da će nas potpuno ili barem djelomično zaobići. Na samom kraju, želim se još jednom zahvaliti svim građanima na ozbiljnosti s kojom su pristupili epidemiji koja je iza nas uz poruku – budite i dalje odgovorni kao što ste bili i do sada!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Boris Piližota: "ovo je kanonada financijskih udaraca koja će značajno smanjiti životni standard građanima, HDZ i gradonačelnik Ivan Radić udaraju novi harač osječankama i osječanima!"

    SDP – reakcija na drastično povećanje iznosa komunalne naknade i principijelne odluke aktualne gradske vlasti

    Gradska organizacija SDP-a Osijek je prigodom promjena iznosa komunalne naknade za fizičke i pravne osobe na današnjoj konferenciji za medije Više…

    "Direktiva o pravima putnika u zračnom prometu propisuje da u slučaju otkazivanja leta putnik ima pravo na povrat novca u roku 14 dana"

    Biljana Borzan: Aviokompanijama treba pomoći samo ako vrate novac putnicima

    Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je tijekom saslušanja predstavnika Europskog revizorskog suda u Europskom parlamentu tražila da se pomoć aviokompanijama uvjetuje Više…

    Piližota: "Trebamo li prihvatiti da su osječki, slavonski i baranjski životi manje vrijedni od života građana drugih dijelova Hrvatske?"

    Je li HZJZ OBŽ spreman za masovno cijepljenje protiv COVID – 19?

    Situacija u kojoj su se našle pojedine države članice Europske unije zbog nedostatka/neravnopravne raspodjele cjepiva odrazila se i na Hrvatsku. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja