POLITIKA

IT, razvoj i inovacije u fokusu suradnje Osijeka i Izraela

Posjet veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj još je jedan u nizu značajnih posjeta u posljednje vrijeme

    Objavljeno 24.09.2019
    Ivona Amidžić

    Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegovu Ekselenciju Ilana Mora. Prvi posjet novog izraelskog veleposlanika protekao je u konstruktivnom razgovoru. Zamjenik gradonačelnika upoznao je Njegovu Ekselenciju s komparativnim prednostima Osijeka, ujedno otvarajući poglavlja o budućoj suradnji.

    “Svi znamo da je Izrael jedna od tehnološki najrazvijenijih zemalja svijeta i prema svim dostupnim pokazateljima možemo reći da su u samom svjetskom vrhu. Tome u prilog govori činjenica da samo u istraživanje i razvoj, u odnosu na BDP, ulažu najviše od svih država svijeta, gotovo 4,2 posto. Za usporedbu, Hrvatska sada izdvaja negdje oko 0,8 posto. Izrael je vodeći po broju dobivenih patenata po stanovniku te po broju uspješnih tehnoloških start-upova. To je smjer kojim želimo ići i na čemu će se temeljiti naša buduća suradnja”, naglasio je Boris Piližota.

    Zamjenik gradonačelnika prihvatio je prijedlog izraelskog veleposlanika da uskoro ponovno posjeti Osijek te prezentira iskustva i znanja koja Izrael ima u tim područjima.

    “Od njih možemo puno toga naučiti i primijeniti u Hrvatskoj. Sljedeći korak iza toga je napraviti B2B susret u Hrvatskoj ili Izraelu te uspostaviti konkretnu suradnju. Naravno da nam je najzanimljiviji IT sektor s obzirom da Osijek postaje regionalno IT središte i sve više se brendira u tom području u Hrvatskoj i regiji”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

    Zadovoljstvo posjetom Gradu Osijeku izrazio je nakon razgovora i veleposlanik Države Izrael, Njegova Ekselencija Ilan Mor

    “Vrlo sam sretan što sam ovdje u Osijeku i želim Vam reći da je Osijek lijep unatoč lošem vremenu. Ovo je moj prvi posjet, ali zasigurno ne i posljednji. Razmijenili smo ideje o mogućnostima povezivanja Izraela i Osijeka. Kada je u pitanju IT – osjećam da sam došao na pravo mjesto jer Izrael je u svijetu poznat kao zemlja inovacija i start-upova. Zato ću uskoro ponovno doći u Osijek, kako bismo mladim ljudima prezentirali Izrael u području IT sektora i inovacija te ih motivirali da posjete Izrael, uče od nas i posluju s nama”, rekao je veleposlanik Države Izrael.

    Njegova Ekselencija Ilan Mor iskazao je zainteresiranost za suradnju s Gradom Osijekom, a u razgovorima je otvorena i mogućnost uzajamnih posjeta osječkih i izraelskih izaslanstava.

    “Izrael je Hrvatskoj prijateljska zemlja, a Hrvatska gleda na Izrael kao na strateškog partnera i zato želimo ostvariti ideju o partnerstvu u području gospodarstva, poljoprivrede, znanosti i tehnologije. Idući puta kad dođem u Osijek, rado ću posjetiti i Sveučilište koje je nama u Izraelu dobro poznato te potaknuti povezivanje Sveučilišta i visokih obrazovnih centara u Izraelu. Imamo puno posla i zato sam iznimno zadovoljan današnjim posjetom. Odlična je odluka bila doći u Osijek. U Hrvatskoj sam tek 8 mjeseci, ali vidim da imamo puno prostora za suradnju. Hvala Vam na gostoprimstvu”, kazao je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

    Posjet veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj još je jedan u nizu značajnih posjeta u posljednje vrijeme

    Prema riječima zamjenika gradonačelnika, uz veleposlanike SAD-a, Velike Britanije i Južnoafričke Republike, posjet Njegove Ekselencije Ilana Mora ponovno je potvrdio da su u Osijeku prepoznali potencijal i njegove komparativne prednosti.

    “Naglasak je na IT industriji, ali i svemu onome što Osijek može ponuditi ne samo kroz razmjenu iskustava već i započinjanjem novih poslovnih odnosa”, zaključio je Boris Piližota, dodajući kako Osijek rado otvara vrata prema razvoju i novim mogućnostima, u čemu Izrael Osijeku može biti sjajan partner.

    foto: Grad Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Boris Piližota: "ovo je kanonada financijskih udaraca koja će značajno smanjiti životni standard građanima, HDZ i gradonačelnik Ivan Radić udaraju novi harač osječankama i osječanima!"

    SDP – reakcija na drastično povećanje iznosa komunalne naknade i principijelne odluke aktualne gradske vlasti

    Gradska organizacija SDP-a Osijek je prigodom promjena iznosa komunalne naknade za fizičke i pravne osobe na današnjoj konferenciji za medije Više…

    Piližota: "Trebamo li prihvatiti da su osječki, slavonski i baranjski životi manje vrijedni od života građana drugih dijelova Hrvatske?"

    Je li HZJZ OBŽ spreman za masovno cijepljenje protiv COVID – 19?

    Situacija u kojoj su se našle pojedine države članice Europske unije zbog nedostatka/neravnopravne raspodjele cjepiva odrazila se i na Hrvatsku. Više…

    Spremnike će korisnicima individualnog i kolektivnog stanovanja kroz nekoliko navrata isporuke podijeliti Unikom.

    Osijeku prvome u Hrvatskoj smeđe i žute kante

    Grad Osijek prvi je veliki grad u Republici Hrvatskoj koji je s Fondom za zaštitu okoliša u srpnju 2018. godine Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde