GOSPODARSTVO

Iz Slovenije masovno pohrlili u Hrvatsku, na granicama s BiH i Srbijom stroge mjere

Neke su mjere za Srbiju, BiH i druge zemlje trebale vrijediti otkad je liberaliziran ulazak u Hrvatsku, no prema onome što sada govori Božinović, čini se da se tek sad uvodi striktna kontrola ulaza...

  Objavljeno 20.06.2020
  Ivona Amidžić

  Kako jutros javlja Hrvatski autoklub, na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom pojačan je promet na ulasku u Hrvatsku, piše Index. Na granici sa Slovenijom se stvaraju i kolone.

  HAK tako javlja da se na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Plovanija, Kaštel i Požane čeka do 30 minuta, dok se na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak čeka sat vremena.

  Na granicama sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom počele su se pak posljednjih dana provoditi strože kontrole.

  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da su se intenzivnije kontrole počeli provoditi u četvrtak nakon što su se pojavili novi slučajevi zaraze koji su vezani za te zemlje.

  “Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju“, rekao je Božinović za Jutarnji. No to su mjere koje su za Srbiju, BiH, kao i za još niz trećih zemalja trebale vrijediti otkad je liberaliziran ulazak u Hrvatsku, no prema onome što sada govori Božinović, čini se da se tek sad uvodi striktna kontrola razloga ulaza u Hrvatsku.

  Neslužbeno se, pak, doznaje da iz BiH i Srbije i dalje mogu ući oni koji imaju plaćen turistički smještaj u Hrvatskoj, što znači da smo otvoreni i za turiste iz tih zemalja.

  Problema bi na granicama mogli imati tek oni koji nemaju unaprijed plaćen smještaj ili nemaju poziv za poslovni sastanak ili neki drugi dokaz koji bi se smatrao opravdanim za ulazak u Hrvatsku.

  Istarskom stožeru je dosta čekanja, donijeli su svoju odluku

  Najveća je navala za ulaz u Hrvatsku, prema informacijama koje je jutros objavio HAK, na granične prijelaze kojima turisti stižu u Istru.

  Iz istarskog su stožera, nezadovoljni trenutnim stanjem s koronavirusom u Hrvatskoj u kojoj je sada oko 130.000 turista, jučer poslijepodne poručili da ne mogu više čekati i da će donijeti odluku bez da čekaju Nacionalni stožer.

  Koordinacija Stožera civilne zaštite Istarske županije te gradonačelnika i načelnika općina odlučila je da gradovi i općine u Istri do utorka moraju odrediti moguće kapacitete, odnosno smještaj koji će poslužiti za karantenu i samoizolaciju turista s eventualnom sumnjom na zarazu koronavirusom.

  “To se pogotovo odnosi za one objekte koji ne mogu kod sebe planirati kapacitete za eventualne zaražene turiste, dok su velike hotelske kuće planirale 10 posto svojih kapaciteta osigurati za moguću pojavu slučajeva s covidom”, kazao je. “Mi naprosto nismo u mogućnosti više čekati i od utorka ćemo imati u potpunosti spremne i opremljene objekte”, naglasio je Kozlevac te izrazio nezadovoljstvo radom inspekcije, odnosno načinom nadziranja provedbe svih postojećih mjera.

  Ustvrdivši kako već tri tjedna čekaju protokol Nacionalnog stožera o tome kako će se postupiti u slučaju pojave bolesnih turista, s obzirom na to da je u Istri već više od 40 tisuća turista, Kozlevac je istaknuo kako su danas odlučili samostalno donijeti spomenutu odluku.

  A taj je dugo očekivani protokol napokon objavljen sinoć. Riječ je o detaljnim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj.

  Detaljne upute možete pogledati ovdje.

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Kombinacija zelene oaze uz planinsko okruženje i termomineralne vode daje relaksirajući odmor za sve genracije. Kompleks se sastoji od Hotela, zatvorenih i otvorenih bazena, wellness i spa centra, sala za konferencije, kao i dodatnih sadržaja

  [FOTO] Terme Ozren – bogatstvo prirode koji djeluju na vašu dušu i tijelo

  Bilo da planirate obiteljski odmor ili romantični vikend za dvoje, onda je idealno mjesto za vas kompleks termomineralnih voda “Terme Više…

  Iz Portanove ističu da problem ne nastaje kod njih na parkingu već na križanju prilazne ceste i obilaznice te na obližnjem kružnom toku, odnosno cestama van Portanove koji se „zaštopaju“ i jednostavno nema protoka ili je promet jeko usporen

  Trgovine u Portanovi neće raditi u subotu i nedjelju, očekuju se velike gužve na prilazima prema Portanovi

  Od petka 17. studenog ponovno ćete moći posjetiti Top Shop trgovinu u Portanovi i uživati u visoko kvalitetnim proizvodima branda Više…

  Šengenski prostor ili, kolokvijalno rečeno, Europa bez granica jedno je od najopipljivijih dostignuća Europske unije i jedan od temelja europskog projekta. Područje je slobodnog kretanja ljudi i roba, unutar kojeg su ukinute kontrole granica za sve putnike, osim u izvanrednim okolnostima

  Hrvatska ulazi u Schengen, od 01.01.2023. uklanjaju se rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom

  Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora donijeli su danas u Bruxellesu konačnu odluku – Hrvatska je od Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

  B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju

  Za promet će se opet zatvoriti dio Kolodvorske ulice, na dionici od Kozjačke do Kapelske ulice, a prije roka se otvara dio Kolodvorske od prenjske do Kozjačke

  Obavijest o privremenoj regulaciji prometa u Kolodvorskoj ulici u Osijeku

  Rebalansom je Proračun Osječko-baranjske županije povećan s 250,60 milijuna eura na 293,70 milijuna

  Rebalansom izglasan rekordan Proračun Osječko-baranjske županije