ŽIVOT

Izdavanje digitalnih COVID potvrda hrvatskim građanima

Do dokumenta se možete putem portala e-Građani ili u ispostavama HZZO

Objavljeno 04.06.2021
Ivona Amidžić

Krenulo je izdavanje digitalnih Covid potvrda građanima Hrvatske koji su se cijepili, negativno su testirani ili su po pozitivnom testu preboljeli Covid-19, a do dokumenta se možete putem portala e-Građani ili u ispostavama HZZO, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva.

Svi hrvatski građani koji su se cijepili protiv COVID-19 ili imaju negativan test ili su pak preboljeli COVID-19 u manje od šest mjeseci, mogu od početka lipnja doći do svojih digitalnih COVID potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju.

Potvrde u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju – Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova, objavila je danas Hrvatska televizija.

Hrvatska je prva država članica Europske unije koja je uspostavila sustav izdavanja EU digitalnih COVID potvrda i zajedno s Bugarskom, Češkom, Danskom, Njemačkom, Grčkom i Poljskom povezala se s EU pristupnikom koji omogućava provjeru vjerodostojnosti potvrda.

Jučer i danas u Hrvatskoj je izdano više od 45 tisuća COVID potvrda, od čega je 90 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 4.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

Svi građani koji su cijepljeni prema programu cijepljenja koji je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) moraju biti zavedeni u središnjem registru cijepljenih osoba, što je temelj za izdavanje digitalne COVID potvrde o cijepljenju.

Ukoliko se pokaže da se netko od cijepljenih građana ne nalazi u registru, treba se s kartonom i potvrdom o obavljenom cijepljenju jave liječniku ili zdravstvenoj ustanovi gdje je obavljeno cijepljenje kako bi se obavio naknadni upis građana u popis cijepljenih osoba, ističu u Ministarstvu zdravstva u koji stižu upiti građana kako ostvariti svoje pravo na digitalnu COVID potvrdu.

Naime, najveći broj građana koji su do sada primili cjepivo upisan je u središnji registar cijepljenih osoba i bez problema mogu u vrlo kratkom roku doći do svojih COVID potvrda.

Međutim, dio građana je, iz različitih razloga, ostao neupisan ili je upisan s nepotpunim ili pogrešnim podacima što onemogućuje pravodobno izdavanje potvrda. Građani od jučer i na Portalu zdravlja imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani.

Najbrži način otklanjanja tih problema jest u izravnom kontaktu građana s liječnicima i ustanovama gdje je obavljeno cijepljenje, jer samo liječnica ili liječnik koji je obavio cijepljenje je ovlašten za unos podataka o cijepljenoj osobi, odnosno drugi liječnik te zdravstvene ustanove.

Također, dio građana traži dodatne informacije za dobivanje COVID potvrde o preboljenju. Takva potvrda se izdaje osobi koja je preboljela COVID-19 i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Takva potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu.

Potvrda o preboljenju se ne izdaje temeljem brzog antigenskog testa, što je utvrđeno prijedlogom uredbe o EU digitalnih COVID potvrda.

Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

(Hina)

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Cijepljenje se provodi cjepivom Moderna i Janssen...

Cijepljenje I. dozom protiv bolesti COVID-19 20. i 21. studenoga u dvorani Gradski vrt u Osijeku

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Dom zdravlja Osječko-baranjske županije pozivaju sve zainteresirane stanovnike Osječko-baranjske županije na cijepljenje I. Više…

Online panel o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 za žene koje planiraju trudnoću i/ili prolaze MPO postupke, trudnice, babinjače i dojilje

Udruga Roda održava online panel o cijepljenju protiv bolesti COVID-19

U utorak, 9. studenog 2021., od 10 do 12 sati, udruga Roda održat će online panel na temu cijepljenja protiv Više…

1033 pacijenta je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata. Preminulo je 25 osoba. U OBŽ je 171 novo pozitivni nalaz

Danas imamo 3585 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 25 umrlih osoba

U zadnjih 24 sata zabilježeno je 3585 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije poboljšan je sa sedam novih vozila za sanitetski prijevoz

Još sedam novih vozila za sanitetski prijevoz pacijenata u OBŽ

Ukupna vrijednost digitalnog mamografa je 1,5 milijuna kuna, a Dom zdravlja Osječko-baranjske županija nabavio ga je decentraliziranim sredstvima

Novi mamograf u Đakovu donosi bolju dijagnostiku i smanjenje lista čekanja

Kroz projekt E-mobilnost uspostavljen je sustav dijeljenja javnih bicikala – 50 električnih i 125 mehaničkih

Osječani jedini u Hrvatskoj mogu birati između javnih električnih automobila i bicikala