POLITIKA

Jesu li naši političari ovisnici o kokainu? – pita se prof.dr.sc. Željko Požega

Kod pojedinaca koji duže vremena imaju moć mijenja se moždana aktivnost u dijelu mozga zaduženog za empatiju - piše Požega u novoj kolumni

    Objavljeno 23.11.2018
    OsijekNews

    Mnoge su znanstvene studije dokazale kako dugotrajna moć kvari ljude. Tako, na primjer, osoba koja duže vremena ima moć sve manje može čitati tuđe emocije i sve manje suosjeća sa tzv. običnim, malim ljudima – piše prof.dr.sc. Željko Požega, osječki predsjednik Gradsko vijća i profesor na EFOS-u, a za Nacionalniportal.hr u svojoj novoj kolumni.

    Kod pojedinaca koji duže vremena imaju moć mijenja se moždana aktivnost u dijelu mozga zaduženog za empatiju pa te osobe osjećaju sve manje emocija i povezanosti sa kolegama s kojima su do jučer pili kavu, s kojima su odrasli ili zajedno izlazili u diskoteke.

    Osobe koje duže vremena imaju moć razvili su de facto povredu mozga te se sve manje mogu kontrolirati. Pojedinci koji duže vremena imaju moć sve slabije procjenjuju, gube osjećaj za realnost i više ne mogu promatrati stvari iz tuđe perspektive.

    Znanstvene studije dalje kažu da duži osjećaj moći ima isti efekt na mozak kao i kokain jer stvara ovisnost o dopaminu (hormon sreće), a to rezultira da te osobe postaju agresivnije, arogantnije i nestrpljivije.

    Tako kažu studije. Na Vama je da procijenite da li naši političari kroz povijest i danas, a posebno oni koji su duže vladali, potvrđuju te studije ili ih demantiraju.

    U Dubrovačkoj republici u davnom 14. stoljeću su to znali i ograničavali su dužinu vladavine knezova, trebamo li i mi danas slijediti učenje Dubrovačke republike?

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Vladimir Ham predsjednik je Gradskog vijeća. Potpredsjednici su Drago Šerić i Željko Požega

    Konstituirano Gradsko vijeće Grada Osijeka

    U Osijeku je danas u prostoru Nadbiskupijskog vikarijata održana konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka na kojoj je sudjelovalo 30 Više…

    Reakcija neformalne inicijative Mladforma o netransparentnoj praksi biranja vodstva Savjeta mladih Grada Osijeka

    Tko su mladi koje zastupa Savjet mladih Grada Osijeka?

    Neformalna inicijativa Mladforma izdala je priopćenje povodom biranja vodstva Savjeta mladih Grada Osijeka. Priopćenje prenosimo u cijelosti: “Novi saziv Savjeta Više…

    Požega: "Pitao me sin zašto je štrajk prekinut... Ja sam mu odgovorio da nije prekinut, samo je odgođen na godinu dvije, do neke nove prigode..."

    Željko Požega jedan od tisuća ljudi nezadovoljnih postignutim dogovorom

    Da je postignut dogovor između vlade i sindikata o prekidu štrajka u školama znaju već i ptice na grani. Dogovor Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde