GOSPODARSTVO

Još 1 dan – otvorenje u Osijeku! Čudesan bar, jednako čudesnog i strastvenog koktel virtuoza!

Sve što ste ikada gledali na TV-u, filmu ..., sanjarili probati – u Osijek je s vrhunske internacionalne barske scene donio Miroslav Kljajić. Otvara se Craft Room!

    Objavljeno 04.12.2018
    Alan Srčnik

    Možemo vam reći formalne činjenice: Craft Room, kokteli, koktel bar, craft pivska scena i selektirana kava kakve nema nigdje u gradu … A možemo vam ispričati i što Craft Room još jeste i što će se to sutra čudesno otvoriti u Osijeku, zbog čega će Osijek postati još zanimljivijim mjestom još bogatije ponude.

    Usuđujemo se reći – ovo je također dar Osijeku za rođendan!

    SPEAKEASY

    ‘Speakeasy’ je 13 prohibicijskih godina u Americi bio nazivom za mjesta uživanja alkohola, čija se lokacija saznavala isključivo usmenom predajom, gotovo šaptom. ‘Speakeasy’ barovi bili su istinska mjesta zabave američke i srednje i visoke i radničke klase. ‘Speakeasy’ barovi postoje i danas, a izostankom ilegale zadržavajući ekskuzivnost i ponudu koju drugi apsolutno ne mogu dostići.

    Takav bar – Craft Room, u Osijek je, u sklopu American bara Dollar, silnom strašću, a prije svega nevjerojatnim znanjem u pripremanju koktela, donio – Miroslav Kljajić, na svjetskoj sceni višestruko nagrađivani barmen, ili ako želite – ‘mixologist’ & ‘spirit enthusiast’.

    SLAVONSKI KOKTEL

    Prosječan Hrvat sposoban je ‘složiti bambus i gemišt’. Bez namjere vrijeđanja sebe i drugih, ova je tvrdnja važna za komparaciju znanja i vještina ‘miksologa’, fundamentalna za razumjevanje kilometarske razlike njegovih dostignuća prema običnim barmenima.

    Naime, Miro je, samo za ove naše slavonske prilike, ekstraktirao okus kulena iz stvarne namirnice, iz nekoliko režnjeva slavonske delicije, bez imalo umjetnih dodataka, a kako bi ga implementirao u jedan od svojih koktela. Ako to nije razlog ‘naklonu do poda’, ne znamo što je!

    craft_room_23112018_osijeknews (102 of 10) craft_room_23112018_osijeknews (101 of 10)

    Craft Room u Osijeku iznimno je uređen. Industrijski dizajn bila je osnova, a i sve drugo prilagođeno uživanju posjetitelja. Šank u sredini lokala dominantna je pozicija, središnji prostor pozornosti. Njegov ‘krov’ su police ‘duše svih koktela’ – s jedne strane whiskey, s druge gin. Ali ne bilo koje vrste, ne one čije ste etikete vidjeli na policama domaćih trgovačkih lanaca, već geografski selektirane i složene vrhunske svjetske ‘bradnove’. Da ne ‘kitimo’ riječima odveć, samo ćemo dodati da gdjegod boca stoji više stotina kuna.

    Nadalje, prostor je prilagođen manjim društvima, parovima, stolovima za ponešto osame, svakako romantike … Šankom još pozornost privlače začini, bačvice, posude i drugi sadržaji potrebni miješanju koktela, a na jednom od zidova su ‘tajni sastojci’, jestivi parfemi, ekstrakcije stvarnih okusa i stvarnih namirnica koje Kljajić dodaje u koktele, kao dijelove svoje strasti i osobnosti.

    ‘MIXOLOGIST’ IZ NEW YORKA

    Miro je dugo ‘pekao’ zanat koktel virtuoza, barmena. Nije to ‘diploma’ koju se stječe odjednom. Prošao je svijet, školovao se kod najboljih, gdje se na škole i seminare čeka godinama, gdje primaju samo one koji dolaze s prethodno dobrim temeljima u miješanju koktela. Učio je u New Yorku, na kruzerima Carnivala, ‘mixao’ bogatima i znalcima koktela, dokazao se upravo ondje gdje je najteže – pred nepcima onih koji znaju!

    A onda, u jednom trenutku, željan doma i zasnivanja obitelji, a shvaćajući Osijek kao najbolje mjesto na planeti, vratio se na dravsku obalu i donio sa sobom apsolutni Hollywood, Las vegas, New York …

    craft_room_23112018_osijeknews (103 of 10) craft_room_23112018_osijeknews (104 of 10)

    – Bez imalo dvojbe, a iz usta osobe koja se naputovala, tvrdim vam – Osijek je ono što se naziva gradom po mjeri čovjeka. Često se tu tvrdnju zna upotrijebiti, a bez stvarnog razumjevanja rečenog. Velim vam, Osijek zaista jest grad po mjeri čovjeka – počeo je Miro.

    – Ali što da vam pričam ono što znate. Samo pustite to sebi osjetiti – zaključio je o toj temi barmen.

    CRAFT ROOM

    Njegov Carft Room, a da se vratimo početku priče, nudi širok spektar whiskeya i ginova, najbolje svjetske tonike, začine, dodatke … kokteli mogu gorjeti, mogu se dimiti, svaka vam kocka leda može doći s mirisom dima, ne bi li naglasila i sve ostale okuse.

    Pa čak i led nije običan, već kocka impozantnih dimenzija naše osječke tvrtke i proizvodnog pogona u Osijeku, IceProduct i njenog brenda “KockaLeda”, a koju Miro po potrebi oblikuje ili koristi u cijelosti.

    craft_room_23112018_osijeknews (105 of 10) craft_room_23112018_osijeknews (100 of 1)

    Nadalje, Craft Room donosi craft piva u svoju ponudu, na točionik, iz ‘kega’, a posebnost je i kava. Jer, kava će se u lokalu mijenjati sukladno zahtjevima posjetitelja, a ‘brandovi’ i opet neće biti s polica trgovačkih lanaca, već s južnoameričkih brodova, kakvu još niste probali.

    Napokon, za one koji već nešto znaju o koktelima, ili su makar ‘zamaštali’ nekakav okus, Craft Room nudi posebnu ponudu opisa koktela u nekoliko informacija, a sukladno čemu će Miro pripremiti nešto osobno za vas, vrhunski. Vama preostaje tomu dati tek ime.

    KOKTEL PO IZBORU

    – Ispred svega je zadovoljstvo posjetitelja. Naravno da ću dati sve od sebe prije svega informirati gosta, razgovarati o onome što znam i nudim, predložiti … Osim što znam miješati koktele, znam dosta i o njihovoj povijesti, evoluciju i izmjenu sastojaka, čime ću gostu moći opširnije pojasniti i kakav je sadržaj ispred njega u čaši, odnosno ponešto o koktelu, ponešto o proizvodnji pića koje se nalazi u baru. Ono što je važno gostu, nema nepoznanica kod nas – zaključio je Miro.

    Što će reći. Od sutra, u haustoru u Županijskoj ulici, u dvorištu American bara Dollar, u sklopu tog poznatog osječkog lokala – zakoračite u nov svijet otvoren u Osijeku – u čudesan Craft Room!

    I da, svakako da znate pravovremeno, radno vrijeme je poslijepodne, od 16 sati 🙂

      craft_room_23112018_osijeknews (107 of 10)  

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ