ŽIVOT

Kako preživjeti vrućine?

Što piti, jesti, kako se obući i što je još potrebno znati da bismo lakše izdržali vrućine koje nam slijede

Objavljeno 29.05.2018
Nikolina Ćosić

Kraj je svibnja, a vrućine su već krenule, što nam dokazuje i činjenica kako je danas je u 8:30 u Osijeku izmjereno 23°C u hladu. Ravnajući se prema tome i onome što tvrde meteorolozi, ljeto bi trebaju biti toplije nego ikada. Ipak, na istoku Hrvatske ljeto je uvijek teže za “preživjeti” nego primjerice na obali. Stanovnici juga Hrvatske imaju tu sreću da zimi more grije zrak obalnog područja, a ljeti ga hladi. Zbog toga temperature zraka uz obalu imaju i manju dnevnu promjenu nego onih na kopnu, pa obalna mjesta u proljeće i ljeto imaju niže dnevne maksimume nego ona na kopnu.

Zbog toga se Osječani i Osječanke trebaju posebno pripremiti na visoke temperature i jake sunčeve zrake, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako to najbolje učiniti.

Izbjegavanje sunca

Ljudsko zdravlje i vremenske prilike itekako su povezani, visoke temperature mogu izazvati osjećaj tromosti, ali i fizičke probleme poput glavobolja, dehidracije, vrtoglavice i sunčanice. Prvo i osnovno pravilo svakako je izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u popodnevnim satima, u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.) Držite se hlada, nosite šešir i pamučnu, laganu odjeću. Također, izbjegavajte težak fizički rad ili napor koji će vas dodatno iscrpiti.

Što piti?

Pijte dovoljno tekućine, ali izbjegavajte pića s kofeinom i velikim udjelom šećera te pića s visokim postotkom alkohola. Preporučuje se ispijanje jedne čaše hladne vode prije uživanja u pivu, a svakom piću dobro je dodati malo soka od limuna koji, osim što osvježava, ima i antibakterijski učinak.

Što jest?

Izbjegavajte ljutu, začinjenu i masnu hranu. Prednost uvijek dajte kuhanoj hrani, povrću i voću, salatama te laganim varivima i juhama. Lubenica je izvrstan ljetni izbor, jer će vas opskrbiti vodom i vitaminima.

Kako rashladiti sebe?

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

Kako rashladiti prostor?

Napunite kadu ili kantu s puno hladne vode koja će prilikom hlapljenja rashladiti zrak u vašem stambenom prostoru. Otvorite prozore radi provjetravanja, navucite zastore i time stvorite hlad. Dobro je i držati otvorene prozore preko noći kada je zrak hladniji, a preko dana ih svakako zatvarati. Postavite nižu temperaturu hladnjaka također može pomoći.

Za one koji su u mogućnosti, najbolje rješenje je i neko od osječkih kupališta – Gradski bazeni ili Kopika, koja bi svoju ogradu trebala otvoriti uskoro – više pročitajte ovdje: Kopika se otvara za 3 tjedna.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osvježenje na pijesku rijeke Drave i bazenskom kompleksu Kopika potražili su danas mnogi Osječani

[FOTO] Otvorena Kopika, bazeni i kupalište na Dravi

Kopika je danas otvorena a prvi dani ljeta privukli su veliki broj građana koji su osvježenje potražili baš na ovom Više…

Uz mnoge zabavne sadržaje, osigurana je i zdravstvena zaštita te spasilačka služba, kao i rad redarske i blagajničke službe. Poznate su i cijene ulaza za ovu sezonu

[FOTO] S novim sadržajima osječka Copacabana od danas spremna za novu kupališnu sezonu

Nakon prošlogodišnje prve temeljite rekonstrukcije, osječka Copacabana i ove je godine uređena te s novim sadržajima spremna za novu sezonu. Više…

Temperature idu sve o 33 C, a tek u subotu bi mogle malo pasti. Liječnici savjetuju oprez za osobe sa zdravstvenim problemima

Danas će biti jako vruće, sutra još i više, a osvježenje tek u subotu

Pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće, prognoza je DHMZ-a za danas. Vjetar ujutro slab, duž obale burin, a od sredine Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!