GOSPODARSTVO

Zimsko prebrojavanje je završeno: U Kopačkom ritu više od 35 tisuća ptica!

Od rijetkih vrsta ptica uočen je riđogrli gnjurac koji se ne viđa svake godine, kao i patka kulašica - obično rijetka za ovaj dio Hrvatske... :)

    Objavljeno 05.02.2019
    Antonela Verković

    Na području Parka prirode Kopačkoga rita završeno je zimsko prebrojavanje ptice, a rezultati su predstavljeni u ponedjeljak prigodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa – piše Nacionalniportal.hr prenoseći Hina-u.

    Kako je rekao voditelj Službe stručnih poslova zaštite, održavanja i očuvanja Parka prirode Kopačkoga rita Vlatko Rožac, ove je zime zabilježeno nešto više od 35 tisuća ptica, među kojima gotovo 34 tisuće močvarica.

    “Najbrojnije su divlje patke, ima ih nešto više od 15 tisuća, slijede lisaste guske, kojih je zabilježeno nešto više od devet tisuća, te sive guske i kormorani. Od rijetkih vrsta ptica uočen je riđogrli gnjurac. To je vrsta koja se ne viđa svake godine, a zabilježili smo i patku kulašicu koju također rijetko viđamo u ovom dijelu Hrvatske”, rekao je Rožac.

    Voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić je rekla kako je zimsko prebrojavanje ptica iznimno važno za Kopački rit.

    “Prebrojavanje je provela naša stručna služba u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu prirode i ptica iz Osijeka. Taj podatak je važan za Park prirode jer nam govori o stabilnosti ekosustava. Prebrojavanje je rađeno na 17 lokacija i zadovoljni smo rezultatima”, rekla je Marušić.

    Podsjetila je da je Kopački rit 1993. uvršten je na Listu svjetski značajnih vlažnih staništa, a na njoj su još Park prirode Lonjsko polje, Park prirode Vransko jezero, Delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka.

    FOTO: Youtube screenshot

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Sinoć je u Šibeniku održana dodjela priznanja Najuspješnijim kontinentalnim destinacijama gradskog turizma, među pobjednicima bili su Grad Osijek i Kopački rit...

    Grad Osijek postao šampion i top destinacija gradskog turizma!

    Dodjela priznanja za najuspješniju destinaciju gradskog turizma održana je sinoć u Šibeniku, među dobitnicima bili su Grad Osijek i PP Više…

    „Ideja je predstaviti bogatu gastronomiju u Općini Bilje u kojoj imamo čak osam restorana na tako malom području, a svi su itekako poznati"

    Predstavljen vodič „Čarobna gastro priča Baranje”

    Ilustrirani vodič „Čarobna gastro priča Baranje” predstavljen je u Kopačkom ritu. Riječ je o slikovnici koja prikazuje bogatu gastronomiju i Više…

    Time se omogućuje da se posjetitelji na što sigurniji način spuste do turističkih brodova, a i samo prometovanje brodova je olakšano, posebno za osobe s posebnim potrebama...

    U Kopačkom ritu otvoreno novo pristanište

    U Parku prirode Kopački rit otvoreno je novo turističko pristanište, najvećim dijelom financirano sredstvima EU-ovih fondova, kojim će se omogućiti Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja