ŽIVOT

Kako uspješno “upoznati” mačke?

Imate mačku, ali htjeli biste udomiti još jednu? Ili ste spasili mače s ulice i ne znate kako ga uvesti u kućanstvo? Ne brinite, imamo spas za vas!

Objavljeno 31.12.2019
Ivona Amidžić

“Dojave u inbox često glase ovako: ‘Našla sam macu, ali je moja maca ne prihvaća’ ili ‘udomili bismo još jednu macu, da naša ima društvo, ali ne znamo hoće li se slagati’. Kao volonteri svakodnevno u naše domove dolaze nove mačke i susreću se s mačkama koje su već tu. Za sve treba strpljenje i ljubav, pa tako i za upoznavanje mačke starosjedioca sa novom pridošlicom”, pojašnjavaju iz Udruge devet života.

Naime, Udruga devet života je udruga nastala iz skupine nekoliko volonterki koje nemaju ništa do svoje ljubavi prema napuštenim mačkama grada Osijeka i okolice. Same izdvajaju za veterinarsku skrb, za prostor, hranu, njegu i kastraciju mačaka, a kad zagusti traže pomoć divnih Osječana koji, kunu po kunu, uvijek nekako skupe za pomoć udruzi.

Na svom su Facebook profilu, koji sada broji već i preko 20.000 pratitelja, objavile detaljne, i daleko korisne, upute kako upoznati dvije mačke. Jednu vašu, i jednu za koju se nadate da će isto biti vaša.

“Mačke su teritorijalne životinje. Iako mnoge mirno žive u zajedničkom prostoru s drugim mačkama, dolazak nove mačke može poremetiti tu ravnotežu. Da biste osigurali najbolje uvjete za skladan suživot, idemo polako!”

1. Treba pripremiti posebnu sobu za novu mačku

“Pripremite posebnu sobu – prostoriju za novu mačku. To može biti spavaća soba ili kupaonica, po mogućnosti s prozorom kroz koji mačka može gledati van. Učinite sobu udobnom tako da u nju stavite mačji wc, mnogo igračaka pa čak i penjalicu, ako ste u mogućnosti. Vaša nova mačka ovdje će provesti barem prvih nekoliko dana po dolasku u vaš dom. Provedite mnogo vremena s njom u ovoj sobi i pratite znakove koje vam pokazuje”, objašnjavaju iz Udruge.

Kad dođu u novi dom, većina mačaka je isprva plaha te im treba vremena da se prilagode.

“Mačke koje su s vama otprije, kao i vaša nova mačka, na vama će osjetiti miris jedni drugih. Povećajte razmjenu mirisa tako da mijenjate dekicu ili jastučić na kojem leži mačka starosjedilac, a onda prenesite u sobu novoj maci. Isto tako napravite obrnuto. Razmjena mirisa pomaže im da se na njih naviknu”, dodaju.

2. Hrana je nagrada – nagradu povezujte jednu s drugom

Hranite mačke starosjedilice i novu mačku na suprotnim stranama vrata „sigurne prostorije“. Na taj su način nagrađene kad se nalaze u neposrednoj blizini mirisa nepoznatih mačaka. Vrata neka budu zatvorena.

“Kad osjetite da je novoj mački udobno u „sigurnom prostoru“, nakon dan-dva, odškrinite vrata par centimetara – tek toliko da se nova mačka i mačke starosjedilice mogu vidjeti. Mačke ponekad jedna drugu znaju dodirivati šapom kroz pukotinu od odškrinutih vrata. Uvijek pratite te pokrete, te ih prekinite zatvaranjem vrata ako primijetite bilo kakvu nelagodu kod bilo koje od mačaka”, kažu iz Udruge.

Jednom dnevno zamijenite prostorije u kojima se mačke nalaze. Na taj način nova mačka može istraživati ostatak kuće, a mačke starosjedilice mogu istraživati „sigurnu prostoriju“.

3. Igranje je bitan dio u životu svake mačke

Redovito igranje i s mačkama starosjediocima i s novom mačkom u ovom je razdoblju iznimno važno. Mačkama igra predstavlja izazov te im pomaže da se riješe viška energije.

“Dobro je i da igra prethodi trenutku u kojem će se mačke konačno sresti”, ističu iz Udruge, jer zajedničko igranje možete iskoristiti da biste mačke ohrabrili.

4. Ponavljanje je majka mudrosti

“Kad mislite da su mačke spremne susresti se, obratite pažnju na nekoliko stvari. Primijetite li ikakve znakove agresije tijekom prvog susreta, prekinite interakciju i oprezno razdvojite mačke te se vratite na ranije stadije ovog procesa. Mačke motivirajte zajedničkom igrom mahalicom ili nekom drugom igračkom koju vole. Dajte im svakoj po poslasticu kada bez sukoba borave u istom prostoru”, objašnjavaju iz Udruge napominjući kako je važno da mačke druženje povezuju s nečim ugodnim.

Za uspješno upoznavanje mačaka najvažnije je ići polako. Ako u bilo kojem stadiju ovog procesa dođe do neuspjeha, vratite se korak unatrag i usporite.

5. Rutinom učvrstite nastalu vezu

Nakon što se mačke sprijatelje, počnu igrati i mogu boraviti u istom prostoru bez previše sukoba, uspostavite pravila i rutinu. Svaka mačka mora imati svoje zdjelice za hranu, a idealno bi bilo i da svaka ima svoj wc. Neke mačke mogu obavljati nuždu u isti, no neke mogu i protestirati obavljanjem nužde van wc-a, stoga je bolje imati dva.

“Neka ponašanja vaše mačke ili nove mačke vam se možda neće svidjeti, ali normalno je i očekivano da mačke pušu i frkću jedna na drugu! Ne kažnjavajte ih niti vičite na njih ako to rade. Mačke se moraju same dogovoriti oko hijerarhije u zajedničkom kućanstvu.”

6. I za kraj… Budite strpljivi

Upoznavanje mačaka može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, pri čemu je najvažnije imati strpljenja.
Ne vraćajte mačku nakon par dana jer se ne slaže s vašom mačkom. Dajte im vremena.

Ako ste zainteresirani pomoći humanitarnoj udruzi, svaka donacija je dobrodošla, ma koliko mala bila. U krajnjem slučaju možete samo okrenuti broj njihovog humanitarnog telefona za donacije 060/98-98-98 i donirati im 6,25 kuna.

Informacije za uplatu:

Humanitarni telefon za donacije: 060/98-98-98 (6,25 kn)

NGO 9 LIVES
PayPal account: [email protected]

Svaka uplata na devizni račun treba sadržavati:
– puni naziv i adresu platitelja i primatelja
– IBAN platitelja i primatelja
– naziv banke platitelja i primatelja
– adresa banke platitelja i primatelja
– SWIFT CODE banke platitelja i primatelja

Podatci Udruge:

Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka i pasa “9 života” Osijek
Privredna banka Zagreb d.d.
Račkoga 6
10.000 Zagreb,
IBAN račun HR 3923400091110475218
SWIFT CODE PBZGHR2X

foto: facebook (Udruga Devet Života)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na izložbi će se moći vidjeti preko 40 šampionskih primjeraka svih starosnih razreda mačaka. Najpopularnije pasmine u svijetu felinologije Maine Coon i Britanska kratkodlaka mačka bit će zastupljene u svim bojama

[FOTO] Vrhunske pasminske mačke sljedeći vikend u Osijeku

Savez felinoloških društava Hrvatske u subotu, 11. studenoga, u Trgovačkom centru Portanova u Osijeku organizira već tradicionalnu revijalnu izložbu mačaka Više…

Ovaj projekt odnosi se na sve građane s prebivalištem u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga se prijavite već danas.

Besplatna kastracija mačaka, posljednja u ovoj godini

Iako smo tijekom proteklih godina provodili projekte besplatnih kastracija, nažalost još uvijek ima nesavjesnih građana koji ne kastriraju već dopuštaju Više…

372 mačke iz 17 europskih zemalja u utrci za ugledno priznanje! Bit će tu i ne baš često viđene pasmine, kao što su Kurilski Bobtail, Transilvanijska mačka, Bombay mačka, Munchin, Cornish Rex i mnoge druge. Mijau!

[FOTO] Svjetska četveronožna dlakava elita u Karlovcu na WCF Svjetskom izboru za najljepšu mačku 

Mačke su kao kućni ljubimci već odavno dobile status članova obitelji, a neke, ovisno o pedigreu, često putuju svijetom s Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)