Arhiva

Kinematografi

  Objavljeno 23.02.2015
  OsijekNews redakcija

  Kinematografi Osijek d.d. su trgovačko društvo registrirano u Osijeku koje se bavi kino prikazivačkom djelatnošću. (nac. klasifikacija djelatnosti 92.130). Društvo raspolaže s dvije atraktivne zgrade- kinom Urania i kinom Europa, obje zaštićene kao spomenici kulture s dugom povješću i tradicijom prikazivanja filmova.

  Prva kinematografska predstava u novoizgrađenom gornjogradskom Urania kinu prikazana je 19. rujna 1912. godine. od 25. prosinca 1920. djeluje, uz gornjogradsko kino ‘Urania’ i kinematograf Slavija d. d. u novosagrađenoj kino – kazališnoj zgradi u Donjem gradu u današnjoj Cvjetkovoj ulici u kojoj su prikazivani filmovi neprekidno do 1990. godine kada je zgrada zatvorena i bez namjene je sve do današnjih dana.

  Nedugo od otvaranja donjogradskog kina osnovano je u Retfali, tada samostalnoj općini nedaleko od Osijeka, otvoreno je u današnjoj Strossmayerovoj ulici gdje je Škaro-auto-skuter centar, novo tonkino ‘Apolo’, koje je krajem prosinca 1941. promijenilo ime u ‘Narodno kino’ i pod tim imenom djelovalo također do 1990. godine. Braća Fleissig su 1939. otvorila novi kinematograf pod imenom ‘Korzo’, današnje kino ‘Europa’ u kojem je prva predstava prikazana 14. kolovoza 1940. godine. U tom je razdoblju djelovalo još jedno gornjogradsko kino ‘Royal Biografy’ u Šamačkoj ulici (potonje kino Zvečevo.)

  Nakon završetka Drugoga svjetskoga rata osnovano je 24. listopada 1946. Gradsko kinematografsko poduzeće ‘Prosvjeta’. Sastojalo se prvotno od dva kinematografa – ‘Royal Biografy’, koje je preimenovano u kino ‘Zvečevo’ i kinematograf ‘Korzo’, tj. preimenovan u ‘Crvena zvijezda’. Priključenjem općine Retfale gradu Osijeku odlukom Narodnog odbora od 5. prosinca 1947. kinematografsko poduzeće ‘Prosvjeta’ preuzelo je retfalačko kino ‘Narodni’, a prijeratno gornjogradsko kino ‘Urania’, tada već ‘Papuk’, priključeno je ‘Prosvjeti’ 27. travnja 1951. godine.

  Gotovo istodobno konfisciran je i donjogradski kinematograf ‘Slavija’ i uključen u poduzeće, koje je djelovalo do 1995. kada mijenja naziv u Osječki kinematografi d.o.o. i do danas djeluju sa dva gornjogradska kinemotagrafa ‘Urania’ (prijašnji Papuk) i ‘Europa’ (prijašnja Crvena zvijezda).
  Uz navedene kinematografe od 6. veljače 1958. u Domu JNA (današnjem Domu Hrvatske vojske u Ulici Kralja Zvonimira) otvorena je nova, još jedna osječka, kino-dvorana. Istodobno su filmovi prikazivani i u kino-dvorani Radničkog doma.

  Prestankom agresije na Osijek, obnovljene su kino dvorane ‘Europa’ i ‘Urania’ a njihovim ponovnim otvaranjem poduzeće počinje ostvarivati prihod. Prodajom zgrada preostalih, devastiranih objekata poduzeća podmiruju se obveze poduzeća, obustavlja stečajni postupak, a poduzeće preoblikuje u Kinematografe Osijek d.d. i kao takovo funkcionira i danas. Kinematografi Osijek član su prestižne europske kinoprikazivačke grupacije EUROPA CINEMAS i kao takvi imaju otvoren pristup programima EU – MEDIA, odnosno EURIMAGES.

  Adrese:
  Šetalište Kardinala Franje Šepera 8
  Telefon: 031 /203 / 011
  teleFaks: 031 /205 507

  KINO EUROPA
  Šetalište P. Preradovića 2
  Telefon: 031 /205 484

  KINO URANIA
  Šetalište V. Hengla 1
  Telefon: 031 /211 560

  Web stranica:
  www.kinematografi-osijek.hr

  VEZANE VIJESTI

  Životni CABAres: Posljednjeg Jedija dočekujemo uz Klapsku pratnju

  Zijah Sokolović, novi Star Wars nastavak, klapa Cambi, izložba „105 godina kina Urania“, promocija kalendara Udruge Pobjede… u jednom tjednu Više…

  Filmovi o ljubavi, American Film Club, Željko Pervan… dolazite?

  Nije Večernja škola, ali ćemo naučiti kako preživjeti na ovom našem malom Komadiću Europe. Mix starih i novih fora, uz Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Dobro djelo za potrebe sugrađana pojedinci mogu učiniti ove subote!

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi – PORTANOVA

  Već danima izvještavamo o krađama, ali one su i dalje prisutne. Osim toga, iz policije najavljuju još jednu povećanu mjeru kontrole brzine

  POLICIJA – Krađe, oružje i pojačana mjera kontrole brzine!

  Riječ je o obnovi parka koji se nalazi u centru grada Osijeka, poznatog kao prekrasnom ambijentu u zimskom periodu kada su stabla posađena u ovom parku, sijala najljepšim sjajem

  Sakuntala park stavljen pod metalne okvire