KULTURA

Knjižara Nova: Predstavljanje zbirke pjesama Maje Urban, “Kip slobode”

Osim autorice, o njenoj drugoj zbirci govorit će Ivana Đerđ-Dunđerović, Ivana Buljubašić i Delimir Rešicki.

Objavljeno 16.05.2018
Nikolina Ćosić

Osječka knjižara Nova i nakladnička kuća Fraktura organiziraju predstavljanje zbirke pjesama “Kip slobode” nagrađivane pjesnikinje i triatlonke Maje Urban. Uz autoricu o njenoj drugoj zbirci govorit će Ivana Đerđ-Dunđerović, Ivana Buljubašić i Delimir Rešicki. Predstavljanje će se održati sutra, 17.5. u 20 sati u prostorima knjižare Nova.

Već svojim pjesničkim prvijencem “Urbane od A do Ž” (2014.) osječka književnica Maja Urban si je priskrbila respektabilan status u kontekstu recentne (mlađe) hrvatske pjesničke produkcije. Naime, prva zbirka objavljena joj je kao dobitnici karlovačke književne nagrade Zdravko Pucak, potom biva nagrađena na Pjesničkim susretima u Drenovcima kao najbolji prvijenac autora s područja Slavonije i Baranje te godine.

Tri godine kasnije Maja Urban nam nudi na čitanje još jednu knjigu pjesama. “Kip slobode” je knjiga jedne od rijetkih hrvatskih autorica s doista minucioznim darom da vidi sve ono loše u vlastitoj stvarnosti i nikada i ni pod koju cijenu ne pristaje na današnja (oligarhijska) “pravila” opće društvene “igre” i “igrice”, nego, posve usuprot svemu, posjeduje (još uvijek) nadu da poezija, ako već ne može ništa mijenjati, može bar gledati licem u lice svijetu koji nas je sveo na bankarsko i svakakvo drugo, dobrovoljno roblje.

“Ono što posebno intrigira u “Kipu slobode” dekonstrukcija je svih mogućih “uloga” koje u današnjici mora s osmijehom na licu otrpjeti žena. To nikako ne znači da je “Kip slobode” isključivo “ženska” knjiga, koja igra na sigurno protivno bilo kojoj i bilo kakvoj nametnutoj političkoj i inoj korektnosti, poslušnosti, ali i militarizaciji ženstva, nego to da može imati upravo terapeutske i katarzične učinke na sve nas skupa – i žene i muškarce, u jednome kaotičnome svijetu i vremenu koje više ne mari ni za ostatak ostataka ljudskoga.” – poručuju iz knjižare Nova, te pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na predstavljanju u četvrtak.

Predstavljanje zbirke Kip slobode

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bosanskohercegovački pjesnik i dramski umjetnik u Osijeku

Susret s Enesom Kiševićem u knjižari Nova

Klub knjižare Nova organizira susret s Enesom Kiševićem. Ovaj bosanskohercegovački pjesnik i dramski umjetnik je u svojoj glumačkoj karijeri igrao u predstavama Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pannonian Challenge, pripremio je osječkoj publici selekciju vrhunskih vozača BMX-a, inlinea i skateboarda, a u večernjim su satima za zabavu zaduženi najbolji glazbeni izvođači

Jubilarni 20. Pannonian Challenge – datumi su vani!

Kakva večer! Plesalo se i pjevalo na sceni, ali i iza nje... Uz veselu ekipu iz osječkog HNK ne može biti dosadno, a da je tomu tako možete se uvjeriti večeras i u ponedjeljak na izvedbi Osječkog long, long playa :)

”Osječka longplejka” uz koju vikend traje duže – sinoć je bilo ludo i nezaboravno

Dame biraju je predstava koja je "osvojila" mnoga srca - nakon 200 izvedbi diljem Hrvatske i regije, napokon će osvojiti i naša

“Magic Mike” u Osijeku – stiže nam sarajevski striptiz Dame biraju