KULTURA

Knjižara Nova: Predstavljanje zbirke pjesama Maje Urban, “Kip slobode”

Osim autorice, o njenoj drugoj zbirci govorit će Ivana Đerđ-Dunđerović, Ivana Buljubašić i Delimir Rešicki.

Objavljeno 16.05.2018
Nikolina Ćosić

Osječka knjižara Nova i nakladnička kuća Fraktura organiziraju predstavljanje zbirke pjesama “Kip slobode” nagrađivane pjesnikinje i triatlonke Maje Urban. Uz autoricu o njenoj drugoj zbirci govorit će Ivana Đerđ-Dunđerović, Ivana Buljubašić i Delimir Rešicki. Predstavljanje će se održati sutra, 17.5. u 20 sati u prostorima knjižare Nova.

Već svojim pjesničkim prvijencem “Urbane od A do Ž” (2014.) osječka književnica Maja Urban si je priskrbila respektabilan status u kontekstu recentne (mlađe) hrvatske pjesničke produkcije. Naime, prva zbirka objavljena joj je kao dobitnici karlovačke književne nagrade Zdravko Pucak, potom biva nagrađena na Pjesničkim susretima u Drenovcima kao najbolji prvijenac autora s područja Slavonije i Baranje te godine.

Tri godine kasnije Maja Urban nam nudi na čitanje još jednu knjigu pjesama. “Kip slobode” je knjiga jedne od rijetkih hrvatskih autorica s doista minucioznim darom da vidi sve ono loše u vlastitoj stvarnosti i nikada i ni pod koju cijenu ne pristaje na današnja (oligarhijska) “pravila” opće društvene “igre” i “igrice”, nego, posve usuprot svemu, posjeduje (još uvijek) nadu da poezija, ako već ne može ništa mijenjati, može bar gledati licem u lice svijetu koji nas je sveo na bankarsko i svakakvo drugo, dobrovoljno roblje.

“Ono što posebno intrigira u “Kipu slobode” dekonstrukcija je svih mogućih “uloga” koje u današnjici mora s osmijehom na licu otrpjeti žena. To nikako ne znači da je “Kip slobode” isključivo “ženska” knjiga, koja igra na sigurno protivno bilo kojoj i bilo kakvoj nametnutoj političkoj i inoj korektnosti, poslušnosti, ali i militarizaciji ženstva, nego to da može imati upravo terapeutske i katarzične učinke na sve nas skupa – i žene i muškarce, u jednome kaotičnome svijetu i vremenu koje više ne mari ni za ostatak ostataka ljudskoga.” – poručuju iz knjižare Nova, te pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na predstavljanju u četvrtak.

Predstavljanje zbirke Kip slobode

VEZANE VIJESTI

Bosanskohercegovački pjesnik i dramski umjetnik u Osijeku

Susret s Enesom Kiševićem u knjižari Nova

Klub knjižare Nova organizira susret s Enesom Kiševićem. Ovaj bosanskohercegovački pjesnik i dramski umjetnik je u svojoj glumačkoj karijeri igrao u predstavama Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Osječko ljeto kulture 2018. zatvoreno je velikim koncertom Mostar Sevdah Reunion-a

Završen OLJK ’18. – počele pripreme za narednu godinu

Borilo se Osječko ljeto kulture s vremenom i nogometom, uspješno vozilo 'slalom' između tih dvaju prepreka, mijenjajući termine i prostore, ovisno o nebu i ždrijebu

Danas završava OLJK – 15. dan

Dva tjedna manifestacije približava svoje izdanje kraju, a danas je pred nama 14. dan koji je ujedno i pretposljednji dan ovogodišnjeg izdanja.

OLJK – dan za kulturu, ujedno i predzadnji dan ovogodišnjeg izdanja