GOSPODARSTVO

Kopika postala prva pametna plaža u Hrvatskoj

Pametne klupe, pametni tuševi, setovi za sjedanje s usb i bežičnim punjačima, pametno stablo... Tko to još ima?

  Objavljeno 25.07.2019
  Ivona Amidžić

  Grad na Dravi može se pohvaliti još jednom hvalevrijednom investicijom. Riječ je o modernom uređenju poznatog osječkog kupališta – Kopike.

  “Naš Osijek je prvi u regiji koji ima čast uživati i ponositi se pametnom plažom Copacabanom. Projekt je investicijske vrijednosti od 1.053.876,25 kuna od čega je sufinanciran iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture i Ministarstva turizma u iznosu od 392.000,00 kuna”, objasnila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

  Ostatak potrebnih financijskih sredstava, više od 660.000 kuna, osigurao je Grad Osijek. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u prosincu 2018., a realizacija projekta je započela u svibnju 2019., dok su radovi završeni u srpnju ove godine.

  “Ovih dana sve naše Osječanke i Osječani, ali i dragi gosti koji dođu na naše kupalište, u isto vrijeme bezbrižno uživajući na suncu, Dravi i našim bazenima, mogu biti spojeni s cijelim svijetom”, poručila je Gamoš i naglasila prednosti ovog projekta.

  U okviru investicije postavljeno je pet pametnih klupa, tri kabine za presvlačenje, deset pametnih tuševa, dvadeset novih LED rasvjetnih tijela sa stupovima, dva seta za sjedanje i jedno pametno stablo!

  “U svakom trenutku svi oni koji dođu na kupanje mogu puniti svoje mobilne uređaje i laptope. Naravno ako krenu u vožnju e-biciklom ili e-romobilom mogu malo prisjesti, odmoriti se te napuniti svoja vozila”, rekla je zamjenica gradonačelnika i pozvala građane da iskoriste mogućnosti koje im osuvremenjena Kopika pruža.

  Na solarnom stablu ima šest uobičajenih i isto toliko USB utičnica, a crpit će solarnu energiju pomoću fotonaponskih panela kapaciteta 810 vati. Pod krošnjom ovog drveta ima i 12 sjedećih mjesta. Na solarnim klupama i setovima za sjedenje moguće je bežično puniti dva mobilna uređaja te na 4 USB priključka.

  Naravno ono što je i najvažnije je to kako su pametne klupe, tuševi, kabine za presvlačenje, setovi za sjedenje, ali i stablo proizvod hrvatskog znanja što ovo ulaganje čini još vrjednijim.

  Grad je ponovno dokazao kako ide u korak s modernim vremenima i osluškuje potrebe svojih građana, ali isto tako aktivno koristi raspoložive potpore i programe kako bi investirao u moderniji i kvalitetniji život Osijeka. Vjerujemo da će građani prepoznati važnost ove modernizacije i znati čuvati sve navedeno.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Hvala svima vama koji ste proveli barem djelić svoga ljeta s nama!"

  Kopika radi do kraja tjedna, a onda rujan zaključava njezina vrata

  Ovisno o situaciji neki od nas imali su luksuz otići na more, barem na nekoliko dana, a neki nisu. Bilo Više…

  Osijek trenutno broji osam pametnih klupa

  Osijek dobio šest pametnih klupa

  Da grad na Dravi nastavlja svoj put praćenja tehnoloških trendova, svjedoče i šest novopostavljenih pametnih klupa unutar osječkih gradskih četvrti. Više…

  U svakom trenutku 15 senzora prati njezino stanje i javlja proizvođaču treba li što i kako intervenirati u održavanju

  Beli Manastir postavio pametne klupe i pohvalio se na Facebook-u

  Pametne klupe od jučer ima i Beli Manastir. Pohvalio se Grad na službenoj Facebook stranici, a onda je objavu podijelila Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Radnike traže raznovrsne tvrtke, pronađite idealnu za sebe!

  Nova ponuda poslova – stižu nove prilike!

  Najjeftiniji stan u Osijeku ide za 52.400 kuna

  Država prodaje sedam stanova u Osijeku