OSJEČANI

Kreće škola, ministar iznio najnovije informacije

"Od početka govorimo da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i nadam se da ako ona ostane ovako dobra i stabilno, odnosno još bolja, da će se učenici vratiti za dva tjedna natrag"

Objavljeno 18.01.2021
Ivona Amidžić

Gost RTL-a Danas bio je jučer ministar obrazovanja Radovan Fuchs uoči početka škole, prenosi Index. Na početku je odgovorio koja će biti dinamika povratka učenika u škole, onih koji kreću online.

“Od početka govorimo da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i nadam se da ako ona ostane ovako dobra i stabilno, odnosno još bolja, da će se učenici vratiti za dva tjedna natrag. Ukoliko ne, onda ćemo ponovno razmisliti o eventualnim daljnjim produžecima, ali nadam se da neće biti potrebe”, kazao je ministar.

Nastava u Sisačko-moslavačkoj županiji

Na konstataciju da u Sisačko-moslavačkoj županiji u 17 škola odgođena nastava, ministar je kazao da postoji plan kako će se djeca vraćati u škole.

“Međutim, u Sisačko-moslavačkoj županiji nije samo stvar prostora, tamo je dodatno čitava situacija komplicirana sa psihološkim momentima i problemom, ne samo kod učenika, nego i kod nastavnika, koji su pretrpjeli značajne štete na njihovim domovima. Sve zajedno treba uzeti u obzir i zato je donesena ovakva odluka. Nadam se da ćemo već za dva tjedna imati bolju sliku. A što se tiče prostora, sigurno će se moći na neki način organizirati”, odgovorio je.

Rekao je da je jedna od opcija da škole dijele zgradu. “Kao i u Zagrebu gdje su postojale škole koje su bile toliko oštećene da se u njima nije moglo održavati nastava, tada se u školama u kojima je to bilo moguće nastava se organizirala u smjenama, dvije, a ako treba organizirat ćemo i na drugi način”, rekao je ministar.

Zašto već sada svi učenici ne idu u škole?

Epidemiološka situacija prije praznika bila je puno gora nego sada, a tada je za većinu nastava bila u školi. “Tadašnja situacija je bila lošija nego sada, a konačno, bilo bi jako loše da je ona ista onda i sada. Škole su zadnje koje se zatvaraju i prve koje se otvaraju nakon popuštanja mjera. U onom trenutku kada je primijenjeno strože i šire mjere, tada smo i mi uvažili potrebu da se smanji opterećenje u transportu i zbog toga je donesena onakva odluka, a na ruku nam je išlo i polugodište”, rekao je.

“Sada se situacija poboljšala, svi skupa smo postali odgovorniji, mjere isto daju rezultate i zbog toga smo uvažili ideju da se mjere ne ublažavaju čim se pojavio jedan blagi pad, nego onog trenutka kada se pokaže da je to stabilni trend – tada će Stožer razmatrati ostale mjere. A škole su uvijek one koje se prve relaksiraju u toj strogoći lockdowna”, kazao je.

Nastava online, ispiti u školi?

Na pitanje da neki ravnatelji već sada predlažu da se ispiti održavaju u školama, iako je nastava online, ministar je odgovorio da misli da je to moguće. “Ravnatelji su i dosad pokazali vrhunsku kooperativnost i kreativnost u reakciji i organizaciji nastave na svim razinama. Veliko priznanje im je dao i premijer kada smo imali online konzultacije sa svim ravnateljima u Hrvatskoj, bilo ih je više od tisuću”, kazao je Fuchs.

“To je jedinstveni primjer da se predsjednik jedne Vlade izravno obratio ravnateljima”, kazao je Fuchs i složio je da je bolje provoditi ispite u direktnoj komunikaciji nego preko interneta.

Državna matura

Odgovorio je i na pitanje razmišlja li se o pomicanju državne mature. “Mi imamo različite varijante jer se od nas to očekuje da unaprijed idemo s lošom, izrazito lošom i dobrom varijantom. U ovom trenutku ne vidimo razlog za pomicanje roka ili smanjivanje gradiva”, kazao je.

Na pitanje o vježbama evakuacije koje bi se sutra trebale održati u svim školama, Fuchs je kazao da su sve obavijestili da tako trebaju započeti. “I da učenici moraju proći vježbe koje im, konačno, propisuje i Stožer civilne zaštite”, zaključio je ministar.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Učenici i nastavnici II. gimnazije Osijek već godinama grade suradnički odnos i pristup nastavi. Navedeno je potvrđeno brojim projektnim aktivnostima, izvannastavnim aktivnostima

Osječka II. gimnazija skriva tamnice i zmajeve u svojim prostorima!

Učenici II. gimnazije Osijek od početka školske godine između brojnih izvannastavnih aktivnosti i školskih projekata mogu odabrati i sudjelovanje u Više…

Kada govorimo o studentskim stipendijama, riječ je o stipendiji od 1600 eura godišnje, a učenička stipendija iznosi 800 eura godišnje.“- istaknuo je gradonačelnik Radić

Dodijeljene 84 stipendije osječkim učenicima i studentima

Osječki gradonačelnik Ivan Radić dodijelio je 84 učeničke i studentske stipendije za školsku odnosno akademsku godinu 2023./2024. „Govorimo o 52 Više…

Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku

Na Dan škole, učenici su dobili priliku osmisliti vlastitu viziju jednog školskog dana, neopterećenog tradicionalnim predmetima, ali istovremeno obogaćen odgojnim i kreativnim elementima. Svoju su viziju, uz pomoć nastavnika, pretvorili u stvarnost te su osmislili i proveli čak 18 radionica, tri kviza, swap party i niz sportskih aktivnosti

[FOTO] II. gimnazija Osijek obilježila Dan škole

Organizator radionica je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji sa udrugama tehničke kulture. Cilj programa je korisno provođenje slobodnog vremena za trajanja proljetnih praznika

9. Proljeće u Domu tehnike