ŽIVOT

Kušec: Prostor Bijele lađe mora biti transparentno uređen u skladu s potrebama stanovnika

Inicijativa Bijela lađa: "Ovakav prijedlog uređenja javne površine izuzetno nam se sviđa. Uključeni sadržaji jamče očuvanje ovoga prostora"

Objavljeno 29.04.2021
Ivona Amidžić

“Stalne promjene GUP-a, u sprezi s interesima lokalnih poduzetnika i dijela političara potaknule su nas da se organizirano usprotivimo praksi koja može imati značajne posljedice na javni prostor u središtu grada i statiku naših zgrada. Najava gradnje predimenzioniranog objekta i netransparentno mijenjanje urbanističkih planova crta su ispod koje ne možemo ići. Tražimo konkretne odgovore i transparentnost buduće gradske vlasti.”

Sažetak je to osnovnih postulata građanske inicijative Bijela lađa s kojima je Edita Kalajdžić, koja je i sama stanarka u jednoj od zgrada na Gornjodravskoj obali, upoznala kandidata za gradonačelnika Osijeka Gorana Kušeca.

Ponovno vraćanje statusa zelene zone unutar GUP-a i eventualna gradnja manjeg objekta, a ne peterokatnice s dvije podzemne etaže cilj je koji žele postići članovi ove inicijative. Smatraju i kako se dosadašnjim “ad hoc” izmjenama UP-a išlo u korist privatnog kapitala, a na štetu Grada.

“120 € po metru kvadratnom nije realna cijena ovoga zemljišta i pravnim putem zahtijevamo vraćanje cijelog postupka na početak. Od budućeg gradonačelnika očekujemo da nam kaže hoće li staviti točku o izmjeni GUP-a na dnevni red Gradskog vijeća odnosno podržava li našu inicijativu kojom zahtijevamo promjenu GUP-a za ovo područje u zelenu zonu kakva je i bila prije izmjena 2012. godine”, precizirao je Davor Petrović, pravnik i član inicijative.

Goran Kušec odgovorio im je kako smatra da ovaj prostor mora biti transparentno uređen u skladu s potrebama stanovnika Gornjodravske obale.

“Iznimno mi je važna dvosmjerna komunikacija s građanima čije mišljenje, kao i mišljenje struke, moraju imati prednost pred interesima krupnog kapitala. Ne podržavam često mijenjanje GUP-a koji bi trebao definirati razvoj grada kroz desetljeća, a ne od izbora do izbora pa i češće, kao što je to ponekad bila praksa”, smatra Kušec koji je predstavio projekt koji obuhvaća upravo ono što građanska inicijativa i želi – multifunkcionalni otvoreni prostor pod nazivom “Legos” s malim ukopanim igralištem za nogomet, „stepenastim brdima“ s toboganom, tunelima i sanjkalištem te labirint za najmlađe.

Cijeli prostor imao bi sve važne sadržaje za građane – od hortikulturalnog uređenja, novih stabala do staze za rolanje i drugih pratećih sadržaja.

“Ovakav prijedlog uređenja javne površine izuzetno nam se sviđa. Uključeni sadržaji jamče očuvanje ovoga prostora. Ono što smatramo najvažnijim ulaganje je u novo zelenilo”, mišljenje je Edite Kalajdžić.

Slično razmišlja i Davor Petrović: “Ovo je odličan prijedlog gospodina Kušeca za koji se nadam da će biti realiziran! Kao roditelj, svakodnevno posjećujem igralište LegOS i podržavam dodatno uređenje okolnog prostora uz sadnju zelenila.”

Park igralište LegOS zamišljen je kao prvi u nizu od desetak posebnih dječjih parkova koji su zbog svoje atraktivnosti i potencijalna turistička točka. Naravno, uz odgovarajuću promociju i naknadnu ponudu ugostiteljskih sadržaja, ali bez zadiranja u neposrednu površinu park igrališta.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije

Dragi ljubitelji znanja, zabave i izazova! Želimo vas pozvati na  EUforija- Zabava u duhu Europe pub kviz večer koja će Više…

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer "dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu izbornih jedinica

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na Više…

Pokazivač brzine sa tekstualnim porukama „SJEDNI 1“ i „ODLIČAN 5“ postavljen je u Gundulićevoj ulici kod Osnovne škole Antuna Mihanovića...

Vozači, “vratite” se u školu!

Povodom početka školske godine 2022./2023. u utorak, 6. rujna, na inicijativu Policijske uprave osječko – baranjske, Službe prometne policije, ispred Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

“Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.