ŽIVOT

Mačje ponašanje oduvijek je bilo misterij: Sada su znanstvenici otkrili zanimljiv detalj…

Ni najskuplje interaktivne igračke ne mogu se usporediti s običnom kartonskom kutijom...

    Objavljeno 26.08.2020
    Ivona Amidžić

    Da su mačke misteriozna stvorenja poznato je otprije. Njihovo ponašanje ponekad zbunjuje čak i njihove vlasnike. No u pogledu jedne stvari svi se slažu – mačke vole kartonske kutije, a znanstvenici su pokušali objasniti zašto.

    Najčešće ih više interesiraju kutije u kojima su zapakirane njihove nove igračke od samih igračaka. Ni najskuplje interaktivne igračke ne mogu se usporediti s običnom kartonskom kutijom. No zašto ih mačke toliko vole?

    Na to su pitanje pokušali odgovoriti američki znanstvenici, piše internetski portal ‘msn news’.

    Mačke uživaju u kutijama iz više razloga. Prije svega, riječ je o nečem novom što žele istražiti, kaže Mikel Delgado, doktorica znanosti i znanstvenica koji se bavi proučavanjem ponašanja mačaka na Veterinarskom fakultetu Davis Sveučilišta u Kaliforniji.

    Njihova urođena znatiželja navodi ih da pokušaju dokučiti svrhu nekog predmeta. Zanimljivi mirisi i šuštav zvuk zgužvanog papira još više potiču njihovu znatiželju, kaže Delgado.

    Drugi je razlog taj što je u kutiji – toplo. Mačke vole da je sobna temperatura viša od one koja odgovara većini ljudi, a s obzirom na to da je karton odličan izolator, mačke se često uvlače u kartonske kutije da bi očuvale svoju tjelesnu toplinu.

    Osjećaj sigurnosti

    Veterinar i vlasnik klinike za životinje ‘Juniper Valley’ u njujorškoj gradskoj četvrti Middle Village, Matthew McCarthy pojašnjava da kutije mačkama pružaju osjećaj sigurnosti.

    Mačke su i grabežljivci i plijen, no zbog ovog potonjeg mnoge su sklone samozaštiti. Kutije im nude svojevrsnu sigurnu zonu jer ih čuvaju od opasnosti koje vrebaju na otvorenim prostorima i omogućuju lakši bijeg kad uoče potencijalnu prijetnju, objasnio je McCarthy.

    Sigurnost zatvorenog i zaštićenog prostora, u ovom slučaju kutije, u mačaka pridonosi smanjenju stresa.

    Dr. McCarthy kaže i da mačkama odgovara tekstura kartona. Ona je za njih jedan od najpodatnijih materijala za grebanje.

    To im omogućuje da vidljivim oznakama i svojim mirisom označe vlastiti teritorij, da naoštre kandže, uklone zadebljane kandže i istegnu mišiće, pojasnio je.

    Da biste svojoj kućnoj ljubimici zajamčili sigurnost u njezinim aktivnostima istraživanja kartonske kutije, Delgado preporučuje uklanjanje svih materijala koji se koriste pri pakiranju, poput spajalica ili ljepljive trake.

    Predlaže da u kutiju stavite mekanu deku ili ručnik kako bi mački bila još primamljivije i ugodnije sklonište.

    McCarthy ističe da je važno ne ometati mačku dok se odmara u svojoj kutiji, jer ona postaje njezin siguran prostor.

    Podizanje kutije ili njezino udaranje taj siguran prostor mogu pretvoriti u nešto sasvim suprotno.

    Dopuštenim smatra fotografiranje sklupčanog ljubimca u njegovu sigurnom prostoru jer ga to neće smetati.

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Na izložbi će se moći vidjeti preko 40 šampionskih primjeraka svih starosnih razreda mačaka. Najpopularnije pasmine u svijetu felinologije Maine Coon i Britanska kratkodlaka mačka bit će zastupljene u svim bojama

    [FOTO] Vrhunske pasminske mačke sljedeći vikend u Osijeku

    Savez felinoloških društava Hrvatske u subotu, 11. studenoga, u Trgovačkom centru Portanova u Osijeku organizira već tradicionalnu revijalnu izložbu mačaka Više…

    Ovaj projekt odnosi se na sve građane s prebivalištem u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga se prijavite već danas.

    Besplatna kastracija mačaka, posljednja u ovoj godini

    Iako smo tijekom proteklih godina provodili projekte besplatnih kastracija, nažalost još uvijek ima nesavjesnih građana koji ne kastriraju već dopuštaju Više…

    372 mačke iz 17 europskih zemalja u utrci za ugledno priznanje! Bit će tu i ne baš često viđene pasmine, kao što su Kurilski Bobtail, Transilvanijska mačka, Bombay mačka, Munchin, Cornish Rex i mnoge druge. Mijau!

    [FOTO] Svjetska četveronožna dlakava elita u Karlovcu na WCF Svjetskom izboru za najljepšu mačku 

    Mačke su kao kućni ljubimci već odavno dobile status članova obitelji, a neke, ovisno o pedigreu, često putuju svijetom s Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!