POLITIKA

Most prezentirao svoj Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama

Sonja Čikotić: "Most je obuhvatio sve majke, posebno nezaposlene i s malim primanjima, kojima bi naknada narasla na 3 991 kunu"

  Objavljeno 28.01.2020
  Petar Tauković

  Konferencijom za novinare u Hrvatskom saboru, Most NL je prezentirao svoj Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojim je konkretnim i realnim prijedlozima pomogao obiteljima. Saborski zastupnici Mosta Sonja Čikotić i Slaven Dobrović istaknuli su kako je vladin zakon u četvrtak dospio na dnevni red Hrvatskog sabora u izbornoj godini kako bi se stvorio privid demografske strategije.

  Od 100 vladinih demografskih mjera, najavljenih 2018., dobili smo jednu. Pitam vladu gdje je ostalih 99?! Hrvatska je pred demografskim kolapsom, ove godine nedostaje čak 40 razreda, ostajemo bez cijelih obitelji i zato je Most u svom zakonu obuhvatio sve majke, posebno nezaposlene I one s malim primanjima koje bi tijekom cijele prve godine života djeteta imale minimalnu naknadu od 3 991 kuna. Za majke koje imaju veću plaću predlažemo punu plaća tijekom cijele prve godine života djeteta”, rekla je Sonja Čikotić.


  Dobrović je istaknuo kako Hrvatskoj već godinama nedostaje preko 15000 novorođenih godišnje da bismo uopće bili na nuli i zato bi pitanje demografije trebalo biti glavno pitanje.

   “A što je odgovor hrvatske politike na ovaj očiti demografski slom? Praktički ništa, jer se tome ne pristupa ni strateški niti odlučno, kao da se odustalo od ideje da se nešto može napraviti. Sustavnih mjera nema, a na konkretnim mjerama, kao što su porodiljne naknade se odlučuje štedjeti. Posebno je interesantna mjera subvencioniranja stambenih kredita za mlade koju su proglasili sjajnim demograskom rješenjem. Zašto je tako vole? Jer je brza za realizaciju, ima dobar odziv građana, jer je vole banke i građevinski sektor. A rezultat? Poremećaj tržišta, značajan rast cijena stanova! Činjenica je da je poskupljenje pojelo veći dio subvencije i da mjera uopće ne pomaže mladim ljudima koji rade na povremenim i manje plaćenim poslovima. Smatramo da je krajnje vrijeme da se pristupi hitnoj demografskoj obnovi, koja bi uključivala niz povezanih mjera – od stimulirajućih porodiljnih naknada do stambene politike koja bi mladima pružila sigurnost za osnivanje obitelji”, rekao je Dobrović.

  Čikotić je izložila i ostale mjere Mosta iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama. 

  “Do sada je tijekom prve godine dana života djeteta minimalna naknada bila 2 328 kuna, a Most predlaže 3 991 kunu. Prema sadašnjem zakonu majke primaju punu plaću tijekom prvih šest mjeseci života, a drugih šest imaju naknadu od 3 991 kunu. Most za majke i očeve koji imaju veću plaću predlaže punu plaću tijekom prve godine života djeteta, a majke i očevi koji imaju troje i više djece, ili blizance, nakon prve godine djeteta, mogu se vratiti na posao i uz svoju plaću koristiti i mjesečnu naknadu od 2 328 kuna. Osim toga, bake i djedovi umjesto roditelja mogu koristiti roditeljski dopust, roditeljsku poštedu od rada ili roditeljsku brigu o djetetu. Danas su visoki zahtjevi od žena na tržištu rada i prema Izvješćuju pravobraniteljice, majčinstvo je najveća prepreka, stoga je Most sve to uzeo u obzir”, rekla je Čikotić.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Svi vi koji igrate po svojim pravilima, premijer i zastupnici koji imaju "extra" pravila oko samoizolacije, koji se sa svima nama ismijavate, zašto to činite, gdje vam je mjera, gdje vam je kraj?"

  Most secirao HDZ i HNS te “promjenjiva” pravila: Dvostruki standardi po leđima Osijeka i Slavonije

  Petar Kopunović Legetin, predsjednik kluba vijećnika Mosta u Gradskom vijeću Grada Osijeka, osvrnuo se na posljednju zabranu okupljanja koja se Više…

  Osječani su neke nagradili a neke baš i ne. Moglo bi se reći da je Osijek "otišao" u desno s gotovo 62% glasova prema "desnim" strankama

  Osječani HDZ nagradili s 39,73%, Restart 23,11%, Domovinski pokret 15,64% i Most s 6,21% glasova

  Obrađena su sva izborna mjesta. U ozračju nikad manje izlaznosti (46,85 % svih birača s pravom glasa u RH) na Više…

  Petar Kopunović Legetin: "Ovo su ljudi koji dobro znaju što je potrebno našim ljudima i koji su naši problemi"

  Most u Osijeku predstavio svoju listu za IV. izbornu jedinicu

  U nedjelju 21. lipnja u 10.00 h, u regionalnom uredu Mosta u Osijeku, predstavljena je lista Mosta na IV. izbornu Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Svi vi koji igrate po svojim pravilima, premijer i zastupnici koji imaju "extra" pravila oko samoizolacije, koji se sa svima nama ismijavate, zašto to činite, gdje vam je mjera, gdje vam je kraj?"

  Most secirao HDZ i HNS te “promjenjiva” pravila: Dvostruki standardi po leđima Osijeka i Slavonije

  Ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom...

  Plenković od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu

  Plan ukupno predviđa pomoć u visini od 750 milijardi eura pri čemu bi 500 milijardi bilo isplaćeno u vidu nepovratnih paketa pomoći a 250 u obliku kredita...

  Merkel o “korona-paketu”: Pojedina stajališta zemalja-članica još uvijek udaljena