ŽIVOT

Na Međunarodni dan volontera održana panel rasprava dodijeljene volonterske nagrade

Volonterski centar Osijek od 2006. godine dodjeljuje godišnje volonterske nagrade s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro

Objavljeno 06.12.2022
Darija Kovačić

U povodu Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca 2022. godine s početkom u 12 sati, u osječkom kinu Urania organizirana je panel rasprava „Mala“ zajednica – velika snaga: (NE)iskorišteni potencijal volontiranja“ i dodjela godišnjih volonterskih nagrada koju već sedamnaestu godinu zaredom dodjeljuje DKolektiv – organizacija za društveni razvoj.

Na panel raspravi o iskorištenim i neiskorištenim potencijalima volontiranja sudjelovali su Ivančica Bulut (Lokalni volonterski centar Zvono iz Belišća), dr.sc. Dinka Caha (Pravni fakultet Osijek / studij Socijalnog rada), Daniela Maršalek (Osnovna škola Dalj), Marino Barišić (dobitnik volonterske nagrade 2020. godine) i Anastasiia Predoloba (Ukrainian Social Club), a kroz konstruktivan i zanimljiv dijalog dobili smo vrijedne poglede i razmišljanja o tome prepoznaju li građani potencijal volontiranja, ulažemo li dovoljno u odgoj mladih za kasniji aktivan angažman u zajednici, koliko je naša zajednica otvorena za volonterski angažman pojedinaca i o drugim temama.

Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici. Ove godine dodijeljene su dvije nagrade u kategoriji za volonterski angažman pojedinca, jedna nagrada za primjer dobre prakse uključivanja volontera i tri nagrade za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju.

Nagrade dobitnicima uručili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, g. Vladimir Ham, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije, gđa Ivana Stanić te predstavnici DKolektiva – organizacije za društveni razvoj.

Volonterski centar Osijek od 2006. godine dodjeljuje godišnje volonterske nagrade s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

U proteklih 16 godina dodijeljeno je 142 nagrade aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo.

DOBITNICI VOLONTERSKIH NAGRADA U 2022.

Volonterski angažman pojedinca:

Šimo Beneš

Ovaj liječnik u mirovini posljednjih 30-ak godina dao je zapaženi doprinos u zaštiti prirode i kulturne baštine. Pokretač je nekoliko organizacija civilnoga društva u Brodsko-posavskoj županiji među kojima i Brodskog ekološkog društva – BED u kojem od 1999. godine volonterski obnaša dužnost predsjednika. Vizionarskim angažmanom i upornošću inicirao je zaštitu i očuvanje Gajne – poplavnog pašnjaka uz rijeku Savu. Pored intelektualnog i zagovaračkog rada, Šimo organizira volontere na terenu, košnju i obradu zemlje, brigu o stadu, vodi prihvat stručnih grupa.

Silvia Fabijanić

Silvia je dugogodišnja volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koja se ističe svojom proaktivnošću, marljivošću i odanošću. Sudjeluje u brojnim aktivnostima udruge, osmišljava kampanje usmjerene prema prevenciji nasilja među mladima, održava predavanja, piše tekstove za blog udruge, sudjeluje u javnim akcijama, a zapažen je i njezin angažman u području promocije i zaštite prava žrtava s posebnim naglaskom na zaštitu prava žena. Angažirana je i u Udruzi „Hera“ Križevci te Ženskoj sobi u Zagrebu.

Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:

Matica umirovljenika općine Čaglin

Usmjerena na poboljšanje životnih uvjeta, njegovanje i održavanje zajedničkih susreta i druženja umirovljenika, Matica umirovljenika općine Čaglin potiče volonterski angažman svojih članova u zajednici. U želji da obogate život u svom ruralnom kraju, članovi rado sudjeluju u sportskim, kulturnim i zabavnim manifestacijama. Aktivni su u različitim lokalnim udrugama, a s Osnovnom školom Stjepana Radića surađuju u raznim volonterskim aktivnostima potičući međugeneracijsko druženje i solidarnost. Jedna od njihovih zajedničkih inicijativa je nabava didaktičke opreme za dječji vrtić.

Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:

Osnovna škola Antuna Gustava Matoša, Čačinci

Volonterskim aktivnostima učenika okupljenih u školski volonterski klub „Matoševe pčelice“ potiče se suradničko ozračje i podiže svijest o važnosti pojedinca u zajednici te utjecaju zajednice na pojedinca.  Humanitarne i ekološke akcije, preventivni programi i obilježavanje značajnih datuma dio su aktivnosti kojima škola promovira volonterstvo među učenicima i mještanima. Humanitarnim sajmom „Za sretnije Čačince“, u kojem su učenici volonteri sudjelovali od ideje do realizacije, postigla se solidarnost i timski duh u zajednici kako bi se prikupila novčana pomoć za jednu obitelj.

 

Ekonomska škola, Požega

Sa svrhom povezivanja škole s lokalnom zajednicom, udrugama i organizacijama civilnoga društva radi poticanja pozitivnih društvenih promjena, u ovoj školi djeluje volonterski klub Ruke solidarnosti. Pored volonterskih aktivnosti u školi, učenici svoj volonterski doprinos daju brojnim humanitarnim akcijama u zajednici usmjerenima prema starijim osobama, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, zlostavljanim ženama, izbjeglicama, napuštenim životinjama. U humanitarne akcije škola prema potrebi uključuje i roditelje, a u edukativne aktivnosti namijenjene učenicima i volontere iz zajednice.

Osnovna škola Ladimirevci, Područna škola Ivanovci

Škola godinama provodi različite volonterske akcije s učenicima, a od školske godine 2021./22. volonterski angažman učenika poprimio je puno šire razmjere provedbom međunarodnog eTwinning projekta „Volontiraj-doniraj-educiraj“. Podrškom starijim i nemoćnim osobama, djeci s teškoćama, sudjelovanjem u humanitarnim i ekološkim akcijama i brojnim drugim aktivnostima škola kod učenika razvija socijalne i organizacijske vještine, empatiju, toleranciju, solidarnost i odgovornost. U volonterskim aktivnostima sudjeluju i roditelji prema vlastitim mogućnostima.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Korisnici mogu nazvati kako bi zatražili pomoć volontera Crvenog križa  ili zaposlenika oko odlaska u kupnju namirnica, lijekova, plaćanja režijskih računa ili prijevoza liječniku

Crveni križ – program “Tu smo za vas”

Volonteri Crvenog križa i dalje su tu za korisnike u okviru programa „Tu smo za vas 2“. Programom se provode Više…

UI Slavonski Hrast poziva djecu i mlade u izviđače, a posebno volontere iznad 14 godina koji vole prirodu, timski rad i žele steći korisne vještine za život.

31. godina volontiranja Udruge izviđača “Slavonski hrast” Osijek

U utorak, 20. veljače 2024. godine Udruga izviđača „Slavonski hrast“ iz Osijeka održala je 31. redovnu izvještajnu godišnju skupštinu u Više…

Opći cilj projekta “Mobilni atelje” bio je poticanje i osnaživanje mladih iz ruralnih zajednica za aktivno sudjelovanje u društvu i rješavanje problema i potreba svojih lokalnih zajednica

Tribina “Angažirani mladi u ruralnim sredinama: izazovi i perspektive” i izložba volonterskih pozicija

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj organizira događaj “Angažirani mladi u ruralnim sredinama: izazovi i perspektive” koji će biti održan Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za izvođenje radova neophodno je zatvoriti za promet motornih vozila dionicu Rokove ulice od Ružine  do Ulice A. Hebranga.

Zatavara se za promet radi radova dionica u Rokovoj ulici

Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

[NAJAVA] 29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca – tijekom svibnja i lipnja, pa sve do početka srpnja, te nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i druge ruralne i gradske vizure

[NAJAVA] Vinski mjesec Osječko-baranjske županije – PROGRAM