ŽIVOT

Na Svjetski dan prava potrošača upozorili na prekomjerno bacanje hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane, a doniranje viškova koje imamo u kućanstvu mogao biti odgovor na taj problem...

Objavljeno 16.03.2021
Ivona Amidžić

Jučer je bio Svjetski dan prava potrošača, a Centar za edukaciju i informiranje potrošača obilježio ga je održivim doručkom s medijima koji su organizirali u sklopu projekta „Smanjimo bacanje hrane za vrijeme pandemije COVID 19”, prenosi Radio Osijek.

Upozorili su na to da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane te istaknuli kako bi doniranje viškova koje imamo u kućanstvu mogao biti odgovor na taj problem. Tanja Popović Filipović istaknula je kako bismo trebali promijeniti obrasce ponašanja pri kupnji hrane – razlikovati oznake „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”, u kupnju krenuti s popisom, ostatak kompostirati ili donirati.

Iako se količina donirane hrane u Hrvatskoj u prošloj godini udvostručila, police nekih socijalnih samoposluga i dalje zjape prazne pa iz Centra pozivaju građane da kontaktiraju humanitarne udruge i preusmjere im svoje viškove. Anamarija Krišto rekla je kako u doniranju hrane prednjače skandinavske zemlje, a Hrvatska je u Europskoj uniji na pretposljednjem mjestu, što dovoljno govori o tome koliko je prostora za pozitivne promjene. Upravo se s ciljem podizanja razine svijesti o problemu prekomjernog bacanja hrane provodi projekt koji je, uz održivi doručak, novinarima predstavljen u Vrtnoj bajci u Čepinu na imanju obitelji Matagić.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

Konferencija o hrani, proizvodnji, prehrambenim trendovima i sigurnosti hrane u Osijeku dovodi najveće europske i svjetske stručnjake

Hrana se baca kao da je besplatna: na globalnoj razini, svake godine 1,3 milijarde tona hrane završi u otpadu

Dok milijuni ljudi diljem svijeta i dalje gladuju, oko 1,3 milijarde tona hrane u svijetu svake godine završi u otpadu. Više…

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Trgovine, nagrade, zabava i radno vrijeme – saznajte sve na jednom mjestu

S osmijehom u školu – uz Portanovu!

Aktualno stanje u Osječko-baranjskoj županiji u zaštiti od požara protječe uz povećani broj požara otvorenog prostora te su vatrogasne snage temeljem zapovjedi županijskog vatrogasnog zapovjednika stavljene u stanje redovitog 24 satnog dežurstva tijekom žetvenih aktivnosti

Vatrogasci OBŽ najviše intervencija imaju zbog požara otvorenog prostora

Iako je ljetna sezona u Osijeku do sredine kolovoza protekla bez većih poteškoća po pitanju komaraca, posljednjih desetak dana zabilježen je porast njihove brojnosti

Večeras prvi zračni tretman komaraca ove sezone u Osijeku