ŽIVOT

Na Svjetski dan prava potrošača upozorili na prekomjerno bacanje hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane, a doniranje viškova koje imamo u kućanstvu mogao biti odgovor na taj problem...

Objavljeno 16.03.2021
Ivona Amidžić

Jučer je bio Svjetski dan prava potrošača, a Centar za edukaciju i informiranje potrošača obilježio ga je održivim doručkom s medijima koji su organizirali u sklopu projekta „Smanjimo bacanje hrane za vrijeme pandemije COVID 19”, prenosi Radio Osijek.

Upozorili su na to da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane te istaknuli kako bi doniranje viškova koje imamo u kućanstvu mogao biti odgovor na taj problem. Tanja Popović Filipović istaknula je kako bismo trebali promijeniti obrasce ponašanja pri kupnji hrane – razlikovati oznake „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”, u kupnju krenuti s popisom, ostatak kompostirati ili donirati.

Iako se količina donirane hrane u Hrvatskoj u prošloj godini udvostručila, police nekih socijalnih samoposluga i dalje zjape prazne pa iz Centra pozivaju građane da kontaktiraju humanitarne udruge i preusmjere im svoje viškove. Anamarija Krišto rekla je kako u doniranju hrane prednjače skandinavske zemlje, a Hrvatska je u Europskoj uniji na pretposljednjem mjestu, što dovoljno govori o tome koliko je prostora za pozitivne promjene. Upravo se s ciljem podizanja razine svijesti o problemu prekomjernog bacanja hrane provodi projekt koji je, uz održivi doručak, novinarima predstavljen u Vrtnoj bajci u Čepinu na imanju obitelji Matagić.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

Konferencija o hrani, proizvodnji, prehrambenim trendovima i sigurnosti hrane u Osijeku dovodi najveće europske i svjetske stručnjake

Hrana se baca kao da je besplatna: na globalnoj razini, svake godine 1,3 milijarde tona hrane završi u otpadu

Dok milijuni ljudi diljem svijeta i dalje gladuju, oko 1,3 milijarde tona hrane u svijetu svake godine završi u otpadu. Više…

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj mirni skup odgovor je na okupljanja pripadnika Marijine bojne, koji na trgovima diljem Hrvatske mole za očuvanje patrijarhata i "duhovnog autoriteta muškaraca u obitelji", kažu iz udruge Adela

Udruga Adela: Tiha misa – otpor patrijarhalnim porukama

Svjetski trendovi u medicinskoj i wellness industriji polako osvajaju i naše tržište. Najpopularniji pojam u prvoj polovici ove godine je definitivno 'longevity' o kojemu se sve više govori.

Da li je hipoksijski trening budući fitness trend?

Traže se doktori medicine, pravnici, ekonomisti, psiholozi, inženjeri i drugi stručnjaci — prijave otvorene do 18. srpnja ili 30 dana od objave

Ministarstvo obrane raspisalo natječaj za prijam 46 časnika u Oružane snage RH