Arhiva

Nagodba okrivljenika za korupciju na osječkom Ekonomskom fakultetu

  Objavljeno 20.01.2015
  OsijekNews redakcija

  Još osam okrivljenih za korupciju na osječkom Ekonomskom fakultetu se nakon pripremnog ročišta na Županijskom sudu, nagodilo s tužiteljstvom pa su osuđeni na uvjetne kazne, djelomično ili u cijelosti, dok je nekima kazna zatvora do godine dana zamijenjena radom za opće dobro.

  Prvokrivljeni profesor Goran Marijanović kažnjen je za zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanju i primanja mita, s dvije godine i 11 mjeseci zatvora. No, pritom mu je izrečena djelomična uvjetna kazna što znači da nakon jedne godine ‘iza rešetaka’ može na slobodu, dok ostatak neće odslužiti ako u idućih pet godina ne počini novo nedjelo. Izrečena mu je i novčana kazna od 100 tisuća kuna koju je dužan platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude. Marijanović je u državni proračun dužan uplatiti i 13.471 kunu, što predstavlja imovinsku korist pribavljenu korupcijom.

  Profesorici Anki Mašek Tonković, za protuzakonito posredovanje, izrečena je uvjetna jednogodišnja kazna zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

  Asistent Dražen Ćućić je za zlouporabu položaja i ovlasti dobio godinu dana zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro, tako da jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Ako ne odradi ukupno 730 sati sud ga može vratiti u zatvor na cijelu ili ostatak kazne.

  Profesoru Draženu Barkoviću za zlouporabu položaja i ovlasti izrečena je uvjetna kazna od sedam mjeseci, uz tzv. rok kušnje od dvije godine.

  Zatvorska kazna od četiri mjeseca radom za opće dobro zamijenjena je okrivljenicima Davoru Polešaku, Domagoju Pecku i Filipu Šapini koji će ukupno morati ‘odraditi’ 40 dana, dok je Željki Iliescu, također osuđenoj za zlouporabu položaja i ovlasti, izrečena uvjetna kazna od pet mjeseci, no ona se neće izvršiti ako nedjelo ne ponovi dvije godine.

  Nakon sjednice optužnog vijeća u rujnu prošle godine s Uskokom se nagodio 21 okrivljenik pa je sada sporazumno osuđeno čak 29 od 38 okrivljenika protiv kojih je podignuta optužnica.

  Okrivljene profesore i asistente osječkog Ekonomskog fakulteta tereti se da su tijekom 2010. i 2011. sukladno prethodnom dogovoru s okrivljenim posrednicima, u više navrata studentima upisivali prolazne ocjene, bez polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, a za što su, u više navrata primali novac i razne poklone. Dio osumnjičen uhićen je prije gotovo dvije godine.

  Sličan proces vodi se i na zagrebačkom Županijskom sudu zbog ‘kupovine ispita’ na Pravnom fakultetu u Osijeku. Među onima koji su se nagodili s USKOK-om je sada već bivši dekan Pravnog fakulteta Igor Bojanić.

  VEZANE VIJESTI

  Otvorene prijave za Career Booster

  Career Booster održat će se od 2.-4. svibnja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Sudionici će imati priliku vidjeti kako izgleda Više…

  Završio Globalni tjedan poduzetništva

  Globalni tjedan poduzetništva (GEW) najveće je svjetsko slavlje inovatora i kreatora radnih mjesta koji inovativnim idejama pokreću nove poslove i Više…

  Saznajte kako doći do novca iz EU fondova za ruralni razvoj

  U Osijeku će 12. lipnja na Ekonomskom fakultetu Osijek, Trg Ljudevita Gaja 7, biti održane besplatne edukacije pod nazivom „Poslovni Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”

  "Solidarnost je temelj" provodi se u svrhu smanjenja broja napuštenih životinja

  Azil Osijek osigurao mogućnost besplatne sterilizacije pasa

  Galerija fotografija s prvog finalnog dana DOBRO World Cup-a

  FOTO: Lete, lete, lete…gimnastičari