ŽIVOT

[NAJAVA] Manifestacija “Znanost u prolazu Osijek”

Posebnost ovog događanja je što će na njemu izlagati isključivo znanstvenice, koje će pričati o tome što ih  fascinira i zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu

Objavljeno 05.10.2023
Darija Kovačić

Cilj događanja „Znanost u prolazu” jest približiti znanost javnosti te razbiti  mitove o znanosti i znanstvenicama. Iako brojne hrvatske znanstvene institucije organiziraju vlastite  otvorene dane, noći znanosti i sl., tijekom kojih posjetitelji mogu posjetiti same institucije, ovo je jedna od  rijetkih manifestacija u kojoj znanstvenici izlaze na javne prostore.

Ovom manifestacijom javne prostore pretvaramo u arenu za javno učenje i znanstvenu raspravu te kroz  radionice i predavanja javnost doživi da su i znanstvenici ljudi od krvi i mesa, da ne provode  cijelo vrijeme zatvoreni u svojim laboratorijima, uredima, knjižnicama ili arhivima. Primarna ciljamo na građane koji ne dolaze često u susret sa znanošću i vjerojatno ne bi vlastitim angažmanom  napravili korak prema tome. Također želimo inspirirati mlađu populaciju da dožive znanost kao svoju budućnost.

Posebnost ovog događanja je što će na njemu izlagati isključivo znanstvenice, koje će pričati o tome što ih  fascinira i zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu. Time, kroz promociju žena u znanosti te poticanje djevojčica i djevojaka na bavljenje znanošću, dodajemo vrijednost ovoj manifestaciji. Cilj je također medijski eksponirati znanstvenike jer smatramo da je znanost nedovoljno zastupljena u našim medijima.

Opis događanja: Na manifestaciji će sudjelovati 12 znanstvenica, koje će biti raspoređene na četiri lokacije  na Trgu slobode. Svaka znanstvenica pripremit će izlaganje u trajanju od 10-15 minuta koje će ponoviti  dva-tri puta unutar 45 minuta. Četiri izlagačice izlažu istovremeno. Nakon 45 minuta na scenu stupaju nove  četiri znanstvenice.

Vrijeme održavanja: 7. listopada 2023. od 11 do 13:30h

Mjesto održavanja: Trg slobode (kod „Šetača”)

Popis izlagačica:

● Marta Bolješić, dr. med., asistentica na Katedri za anatomiju i neuroznanost, Medicinski fakultet Osijek, držati će predavanje o oku. Osim građe oka, na ovom predavanju bit će govora i o povezanosti zjenica s autonomnim živčanim sustavom, povezanosti oštećenja mozga s očima kod npr. moždanog udara te o ispadima u vidnom polju, odnosno kako i kojim dijelom oka gledamo što.

● Ina Ćorković, mag. ing. techn. aliment., asistentica na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek koja će pričati o aktivnim polifenolima. 

● Lucija Galić, mag. ing. agr., asistentica na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek će predstaviti čaroliju selena, esencijalnog elementa za našu dobrobit.

● Martina Jakovljević Kovač, mag. nutr., asistentica na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek će pričati o tome što nam to priroda krije i kako možemo iskoristiti njene blagodati!

● Ružica Klajić, mag. ing. el., Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, objasnit će gdje se proizvodi električna energija, zašto dalekovodi nagrđuju krajolik, koliko vrsta žarulja postoji,…

● izv. prof. dr. sc. Ana Kurtović, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Osijek, će objasniti kako i zašto mindfulness pomaže u nošenju s neugodnim doživljajima koji su sastavni dio života, s ciljem postizanja veće psihološke fleksibilnosti i življenja smislenog i ispunjenog života.

● dr. sc. Inga Patarčić, Max Delbrück Centrum Berlin (MDC Berlin) će pričati o ljudskom genomu i kako ga hakirati…

● dr. sc. Marija Paurević, poslijedoktorandica na Odjelu za kemiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, će predstavila primjenu kemije i kemijskih metoda u dizajnu novih spojeva koji su “pametniji” i jači modulatori imunološkog sustava, a samim time mogu doprinijeti razvoju učinkovitijih cjepiva.

● doc. dr. sc. Marija Stjepanović, docentica na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, će pojasniti uloga znanosti i tehnologije u procesu dobivanja vode za piće i ukratko dati osvrt na mogućnosti pročišćavanja otpadnih voda. 

● dr. sc. Valentina Španić, viša znanstvena suradnica na Poljoprivrednom institutu Osijek će pričati o spoj klasičnog i modernog kreiranja pšenice

● dr. sc. Mirela Šunda, nastavnica Tjelesne i zdravstvene kulture u Gimnaziji A. G. Matoša Đakovo  te predavačica na Kineziološkom fakultetu Osijek, će pričati o tjelesnoj pismenost i aktivnost te dati smjernice za poboljšanje razina tjelesne aktivnosti.

● prof. dr. sc. Tena Velki, redovita profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, će upoznati prolaznike o potencijalnim online rizicima s kojima se korisnici najčešće susreću te im kroz primjere iz svakidašnjeg života pokazati koja je uloga psihologa u prevenciji socijalnog inženjeringa.

Povijest manifestacije:

Prvo događanje „Znanost u prolazu“ u Hrvatskoj održano je na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu  (Cvjetnom trgu) 5. ožujka 2022., uoči Međunarodnog dana žena, a na njemu je sudjelovalo ukupno 16  znanstvenica iz različitih područja znanosti. Tijekom 2022. godine ovo događanje je održano u još dva hrvatska grada – Sisku 17. rujna 2022. i Rijeci 15. listopada 2022.

11. ožujka 2023. održano je i drugo po redu izdanje Znanosti u prolazu u Zagrebu čime se primičemo svom cilju da od zagrebačke manifestacije napravimo tradicionalno događanje. Osim toga svake godine planiramo posjetiti i druge gradove.

O organizatoru: https://znanostuprolazu.com.hr/organizacija/

Poveznice na događanje: 

  • Web stranica: https://znanostuprolazu.com.hr/osijek-2023/
  • Facebook event: https://www.facebook.com/events/3513847042277234
  • Facebook stranica: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089450212650 ● Instagram profil: https://www.instagram.com/znanost.u.prolazu/
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prvi ciklus FUZ&JA-e, planiran za razdoblje od ožujka do lipnja 2022., sadrži 17 različitih događanja

FUZ&JA: novi FFOS-ov oblik popularizacije znanosti

Ljetni semestar tekuće akademske godine Filozofski fakultet Osijek otvara nizom zanimljivih popularno-znanstvenih događanja. S ciljem još kvalitetnije organizacije i promidžbe Više…

"Znanost je sada jasno dokazala da mogu osjećati bol"

Analiza: Hobotnice, jastozi i rakovi su osjećajna bića i ne smije ih se kuhati žive

Hobotnice, rakovi i jastozi mogu iskusiti bol i patnju, tvrdi se u analizi koju je naručila britanska vlada, prenosi Index. Više…

Festival znanosti održat će se od 10. do 15. svibnja u 20 gradova diljem Hrvatske s oko tisuću sudionika koji su pripremili širok spektar različitih sadržaja...

Ovaj tjedan rezervirajte za zanimljiva predavanja nezamjenjivog Festivala znanosti

Festival znanosti održat će se od 10. do 15. svibnja u 20 gradova diljem Hrvatske s oko tisuću sudionika koji su Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

[FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice