ŽIVOT

[NAJAVA] Početkom lipnja u Baranji se održava Festival tista

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke

Objavljeno 18.05.2023
Darija Kovačić

Treće izdanje Festivala tista održat će se 3. lipnja u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke. Gastronomiju podunavskih Hrvata predstavit će 12 ekipa iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Batine, Mohača, Bačkog Monoštora, Berega i Subotice i to prikazujući svu raskoš ponude tista, od slatkog i slanog na ruke do mesa, ribe i vege na žlicu. Uz slatke verzije tijesta, posjetitelji će moći kušati i tradicionalna jela poput paprikaša od guske, ovce, pijetla, perkelta od divljači, soma i podolca te čuvenog graha u zemljanom loncu. Mnoga od ovih jela danas se ne mogu pronaći u baranjskim restoranima stoga je cilj ovog festivala da se populariziraju i turistički valoriziraju. Novost ovogodišnjeg Festivala tista je festivalski glineni tanjur, koji ujedno ostaje kao suvenir, a bez kojeg se neće moći degustirati jela. Cijena ulaznice za degustaciju je 10 eura, festival počinje u 16 sati i traje dok bude hrane – znači požurite!

U prekrasnom ambijentu stoljetnog drvoreda kestenja ispred crkve sv. Petra i Pavla koja se nasukala kao izgubljeni brod usred baranjskih polja širit će se zvuci modernih obrada tradicionalnih panonskih melodija u izvedbi kvinteta Zrinke Posavec, dok se oko crkve budu nizale nošnje podunavske šokačke i bunjevačke grane pod budnim okom konja vranih i svatovskih zaprega. Prikazat će se i brojni stari zanati. Izrađivat će se bušala i škrebetala mohačkih buša, izrađivat će se klompe i ribarske mreže od starih majstora iz Monoštora, dok će se bunjevačka grana predstaviti sa slikama i suvenirima od slame.

Festival tista dio je Baranjskog bećarca stoga će nakon koncerta Maje Posavec biti održana smotra folklora i Šokačko veselje uz TS Garavi. Baranjski bećarac počinje u petak 2.6. u 17:30 održavanjem „Šokačkog gra“ Prvenstva Podunavlja u kuhanju graha, dok će od kulturnih sadržaja biti otvorena izložba „Baranja kolijevka gajdaša u Hrvatskoj“ te koncert pučkih marijanskih pjesma „Čuj nas majko“. Prvi dan Baranjskog bećarca završava nastupom TS Rubato.

Kao što su sam vizual govori, Festival tista slavi čudesne ljudske ruke koje od brašna, jaja i vode naprave tijesto ili od drveta bušalo i klompu ili od slame umjetničko dijelo, od lana i konolje nošnju… Festival tista svojevrsni je spomenik baranjskim ženama koje su generacijama stvarale fascinantne nošnje koje kada vidite uživo ne možete ostati ravnodušni stoga vas pozivamo 3. lipnja na etno i gastro druženje u magičnom prostoru ispred crkve sv. Petra i Pavla.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

[NAJAVA] 29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

U pitoresknom krajoliku topoljskog atara kraj crkve sv. Petra i Pavla 31.5. do 2.6. održati će se nikada bogatiji program Više…

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje

Postaje već tradicionalno – prvi vikend u lipnju u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju čekaju vas Više…

Festival tista i Baranjski bećarac su jedinstvene manifestacije koje posjetiteljima nude mogućnost upoznavanja kulturne i eno baštine Bunjevaca i Šokaca Baranje i Bačke i to na jedinstvenom prostoru Baranje

[FOTO] Skup Podunavskih Hrvata, Festival tista i Baranjski bećarac obilježili su vikend u Baranji!

Potpisivanjem Pisma namjere o uspostavljanju suradnje između Osječko-baranjske županije i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj nastavilo se obilježavanje Dana Osječko-baranjske Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom