KULTURA

Najavljen bogat program Osječkog ljeta kulture koje će i ove godine trajati dva mjeseca i svi su sadržaji besplatni

Ovogodišnji OLJK nastavlja s programskim usmjerenjem ka popularizaciji i razvoju publike. Programi komuniciraju jako široku publiku, od djece, ljubitelja filma, glazbe, klasičnijih ili modernijih izričaja, tradicije, likovne umjetnosti i kazališta

Objavljeno 07.06.2023
Matija Ivanković

Zamjenik gradonačelnika i predsjednik Organizacijskog odbora Osječkog ljeta kulture 2023. Dragan Vulin i ravnatelj Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić u srijedu su na konferenciji za novinare najavili najveću kulturnu manifestaciju istočne Hrvatske te predstavili njezin program.

„Nakon prošlogodišnjeg ljeta i iskustva programa u raznim kategorijama u čitava dva ljetna mjeseca, OLJK je i za 2023. pripremio 86 raznolikih programa, kojima Osijek kao kulturna metropola istoka Hrvatske nudi sadržaje za oko 800.000 stanovnika i posjetitelja Slavonije, Baranje i Srijema.

OLJK je projekt Grada Osijeka za čiju je realizaciju zadužen Kulturni centar Osijek, a uz ovu ustanovu, u provođenju programa uključene su i sve druge kulturne ustanove u gradu – HNK u Osijeku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, GISKO, Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije, Arheološki muzej u Osijeku, Gradske galerije Waldinger te Državni arhiv u Osijeku.

Proračun ovogodišnjeg OLJK-a iznosi 200.000 eura, od čega trećinu sredstava osigurava Grad Osijek, trećinu Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a ostatak osigurava Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Grada Osijeka te sponzori i donatori među kojima valja posebno istaknuti Hrvatsku poštansku banku.

Svečano otvorenje bit će 27. lipnja 2023. (utorak) u 21 sat, a sa zadovoljstvom najavljujemo da će tom prilikom nastupiti nacionalni ansambl LADO sa svojim programom Ladom po svijetu kojega će premijerno izvesti upravo na OLJK-u“, naveo je Dragan Vulin.

„Ovogodišnji OLJK nastavlja s programskim usmjerenjem ka popularizaciji i razvoju publike. Programi komuniciraju jako široku publiku, od djece, ljubitelja filma, glazbe, klasičnijih ili modernijih izričaja, tradicije, likovne umjetnosti i kazališta. Po ovome pristupu Osječko ljeto kulture jedinstvena je manifestacija u Hrvatskoj.

Lokacije koje aktivira Osječko ljeto kulture raznolike su i atraktivne te šalju sliku Osijeka kao ambijentalnog, povijesnog grada punog potencijala. OLJK će tako programe održati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, u dvorištu Stare pekare, u Galeriji Waldinger, Barutani, Muzeju Likovnih umjetnosti, Galeriji Knifer, na krovu i u maloj dvorani Kulturnog centra Osijek, Dječjem kazalištu, Donjodravskoj obali kod Kožare, Platou Eurodoma, Katakombama, Državnom arhivu, Parku kralja Tomislava, Muzeju Slavonije i Arheološkom muzeju u Osijeku.

OLJK će i ove godine imati međunarodne programe ostvarene u suradnji s Francuskim institutom i Veleposlanstvom kraljevine Maroko te Institutom Liszt iz Zagreba“- rekao je Ivan Kristijan Majić.

Ulaz na sve programe OLJK-a i ove godine je besplatan, a za programe s ograničenim brojem mjesta, uz prethodnu rezervaciju putem telefona ili e-maila, bit će osigurane besplatne ulaznice koje će se moći preuzeti u Kulturnom centru Osijek ili na lokacijama izvedbe uoči predstave.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Slovenski saksofonist Igor Lumpert svojim se sviranjem i komponiranjem probio u sam vrh globalne jazz scene, čemu je zacijelo doprinijelo i to što već više od dvadeset godina živi i djeluje u New Yorku.

[NAJAVA] Koncert Igor Lumpert Synchronicity

U organizaciji Analognog ureda u subotu, 9. ožujka, u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 20 sati, nastupit će Igor Više…

Najavljujemo Vam događanja koja će se u sklopu Osječkog ljeta kulture odvijati u njegovom posljednjem tjednu

[NAJAVA] Posljednji tjedan 23. Osječkog ljeta kulture

Četvrtak, 31.8./19.00 sati/Arheološki muzej Osijek – promocija romana i razgovor s autoricom IVANA ŠOJAT: ROGUS. Književne večeri OLJK-a predstavljaju roman Više…

Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

Flamenko uživo! nam stiže u Osijek, na krovnu terasu Kulturnog centra u sklopu Osječkog ljeta kulture u petak, 18. kolovoza Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz