CRNA KRONIKA

Napucati kokoš do smrti nije sport, nego zlostavljanje i ubijanje!

Da je šutnuo psa to bi bila druga priča - Životinja je svejedno umrla u bolovima smrskanih kostiju

  Objavljeno 06.11.2019
  Ivona Amidžić

  Ima jedna izreka: ”Najbolji pokazatelj nečijeg karaktera je kako se osoba ponaša prema onima od kojih nema nikakve koristi i prema onima koji mu ne mogu nikako uzvratiti”. Prema tome je lako zaključiti kakav je nogometaš Ivan Gazdek.

  Udruga Prijatelji životinja zgrožena je nesportskim i nehumanim ponašanjem nogometaša koji je tijekom utakmice u sklopu 2. županijske lige Sisačko-moslavačke namjerno ubio kokoš!

  Gazdek se je zatrčao prema kokošima koje su ušle na travnjak, a zatim posljednju kokoš, koja nije stigla pobjeći s terena, udario zamahom noge i dok je s nje letjelo perje, bacio ju najprije jednom u zrak, nakon čega je pala na prostor terena, pa ju je razjareni nogometaš još jednom dignuo i bacio u zrak kako bi pala daleko od ograde.

  Divljačko ponašanje nogometaša sankcionirao je jedino sudac crvenim kartonom, no razočaravajuće je što su iz njegova kluba izjavili da ga neće kazniti.

  „Oštro osuđujemo ovaj sramotni čin i kukavičko ponašanje nogometaša prema nedužnoj životinji koja je umrla smrskanih kostiju i u bolovima te ćemo protiv njega podnijeti prijavu zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja. Za onoga tko životinju usmrti ili ju teško zlostavlja, izlaže ju patnjama i nanosi joj bol propisana je kazna zatvora do godinu dana. Nogometaš je prekršio i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji mučenje i ubijanje životinja na javnome mjestu sankcionira novčanom kaznom”, navode Prijatelji životinja.

  Ističu da je sankcioniranje zlostavljača važno i zbog poruke koju sportaši i javne osobe šalju kada zlostavljanje životinja opravdavaju tobožnjom slučajnošću, „žarom borbe”, nervozom zbog rezultata na utakmici i sličnim floskulama.

  “Na teren je moglo istrčati i malo dijete. Bi li i tada za njega bilo opravdano zatrčati se i opaliti dijete nogom?”

  „Snimke nedvojbeno potvrđuju da je šutiranje kokoši bilo namjerno i promišljeno! Gazdek nije niti zastao da provjeri kako je kokoš, nije pokazao žaljenje, pa opravdanja i neuvjerljiva objašnjenja koja je dao poslije utakmice očito imaju namjeru izbjegavanja osude javnosti i kaznene odgovornosti”, kažu Prijatelji životinja i dodaju da je zabrinjavajuće što mladi nogometaš svoje ponašanje pokušava opravdati trenutačnim impulsom zbog svađa sa suigračima i stresa na utakmici.

  Na teren je moglo istrčati i malo dijete. Bi li i tada za njega bilo opravdano zatrčati se i opaliti dijete nogom? Za iživljavanje nad slabijima i za zlostavljačko ponašanje nikada nema opravdanja, a zakon ne radi razliku između kokoši, psa ili bilo koje druge životinje. Nikakva isprika nije dovoljna jer ne poništava čin zlostavljanja i ubijanja kokoši. Njegove riječi govore jedno, a snimka događaja nešto posve drugo!„

  Dodaju da pohvaljuju suca utakmice koji je primjereno kaznio nogometaša crvenim kartonom, no potpuni izostanak iz njegova kluba bilo kakve osude nasilnog čina nogometaša smatraju neprihvatljivim i nesportskim postupanjem.

  Kažu da bi ovakvo primitivno ponašanje u nekoj drugoj, uređenoj državi itekako bilo i sankcionirano i javno osuđeno, a klub bi ga izbacio iz svojih redova, kao što je to npr. 2013. godine učinio argentinski nogometni klub CS Bella Vista nakon što je njihov igrač zgrabio za vrat i svom snagom bacio na ogradu izgubljenoga psa koji je utrčao na teren tijekom utakmice. Iz kluba su tada izjavili da njihov klub „ne može zaštititi ljudsku i sportsku sliku Josea Antonia Jimeneza, koja je oštećena njegovim neshvatljivim ponašanjem”.

  Kokoši su inteligentne životinje s mnogim osobinama primata

  Kokoši osjećaju strah, bol i ljubav, održavaju socijalne kontakte i međusobno komuniciraju. U prirodnom okruženju majka kokoš kvocat će svojim pilićima, čak i prije nego što se rode, te će oni njoj, ali i jedni drugima, odgovarati kroz ljuske.

  Osim toga, kokoši su inteligentne životinje s mnogim osobinama primata. Sposobne su riješiti složene probleme, razumjeti uzroke i posljedice, prenijeti znanje, pokazati samokontrolu i brinuti se o budućnosti. Sposobne su prepoznati i pamtiti više od 100 različitih pojedinaca uključujući ljude. Ipak, u Hrvatskoj ih je prošle godine zaklano oko 47 milijuna.

  Prijatelji životinja podsjećaju da bi ova nesretna kokoš, kao i sve druge, jednoga dana završila svoj život zaklana te pozivaju na preispitivanje našeg načina prehrane i odnosa prema bespomoćnim životinjama koje ovise o našoj dobroti i suosjećanju. Zaključuju da je izuzetno važno prijaviti i sankcionirati svaki slučaj zlostavljanja životinja jer psiholozi su već odavno utvrdili da su osobe koje zlostavljaju životinje nasilne i prema ljudima. Više informacija o postupku prijave zlostavljanja životinja i o veganskoj prehrani mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

  ivan_gazdek_šutirao_i_ubio_kokoš_05112019_osijekews

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Kod njega pronađene goleme količine materijala sa sadržajem spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece

  Uhićen 24-godišnji pedofil u Osijeku

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 24-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka počinio kazneno djelo spolnog iskorištavanja i zlostavljanja Više…

  "Odluka Suda o puštanju pet mladića da se brane sa slobode u blizini žrtve, koju su silovali kroz godinu dana, ukazuje na manjkavost i neujednačene prakse pravosuđa u RH"

  Udruga B.a.B.e. osuđuje izjavu Županijskog suda o ‘nepotrebnom dizanju tenzija’ u slučaju silovanja

  Udruga B.a.B.e., povodom kaznene prijave protiv pet mladića iz okolice Zadra za teška kaznena djela protiv spolne slobode na štetu Više…

  Sudac istrage osječkoga Županijskog suda donio je rješenje po kojem je okrivljeniku određen istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage i ponavljanja kaznenog djela ...

  Osijek: Zlostavljao dvoje djece!? Sada je iza rešetaka!

  Zbog osnovane sumnje da je spolno zlostavljao i iskorištavao dvoje djece te ih upoznavao s pornografijom, osječko Županijsko državno odvjetništvo Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Požar se zatim proširio i na krovište kuće gdje je, osim odnesenog života, nastala materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna

  U velikom požaru kuće smrtno stradao muškarac

  Još uvijek se traga za nepoznatim počiniteljem i ukradenim janjićima

  Nepoznata osoba ukrala janjiće

  Jedna osoba poginula, ozlijeđeni pripadnici Hrvatske vojske prevezeni u bolnicu

  Teška prometna nesreća u blizini Slavonskog Broda