ŽIVOT

Nema dojava o problemima na glasanju u inozemstvu

U inozemstvu, u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu

  Objavljeno 05.07.2020
  Ivona Amidžić

  U inozemstvu, gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, glasuje se bez dojava o problemima ili nepravilnostima, doznaje se u subotu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

  Otvoreno je svih 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini i 11 u Njemačkoj, za sada nema dojava o poteškoćama, potvrdila je članica DIP-a Ivana Belec.

  U inozemstvu, odnosno u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu.

  Prva su, u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, otvorena biračka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, ono u hrvatskom konzulatu u Perthu otvoreno je u jedan sat poslije ponoći. U Australiji se za izbore ukupno aktivno registriralo oko 2.800 birača.

  U 11 sati po našem vremenu završit će prvi izborni dan na tri spomenuta biračka mjesta, birački materijal će se zapečatiti i ponovno otvoriti 5. srpnja kada će se glasovanje nastaviti.

  U većini europskih zemalja biračka mjesta otvorena su u subotu u 7 sati i ostat će otvorena do 19. Ponovno će se otvoriti u nedjelju u 7 sati, u isto vrijeme kada i u Hrvatskoj.

  U inozemstvu, koje čini posebnu, 11. izbornu jedinicu, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za nedjeljne izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

  U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

  Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inozemstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati po hrvatskom vremenu.

  (Hina)

  foto: pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Mobilna aplikacija mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja

  Rezultate izbora možete pogledati i preko mobilne aplikacije

  Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanje – mIzbori koje Više…

  Provode se mjere zaštite od zaraze koronavirusom: birači nose maske, mahom i rukavice, dezinficiraju ruke...

  DIP: Birači se odazvali glasovanju unatoč epidemiji i mjerama

  Pandemija koronavirusa i mjere zaštite nisu zaustavile hrvatske birače u nakani da glasuju na izborima za Hrvatski sabor, podatci su Više…

  Gong tijekom dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima

  Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima izborno jutro prošlo je mirno

  Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ukupno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 11144

  Stožer: Imamo 2421 novi slučaj. To je najviše dosad

  U Osijeku prvi put održana konferencija o blockchainu i kriptovalutama

  Blockchain i Cryptodays u Osijeku

  Svečanost je završila dodjelom čak 64 nagrade i priznanja, a jedno od njih dodijeljeno je i Gradu Osijeku za dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju!

  Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku proslavio 60. rođendan