GOSPODARSTVO

Njemačka zabranila izvoz medicinske opreme i maski da spriječi nestašicu

Njemački ministar zdravstva: "Zaraza koronavirusom je postala globalna pandemija"

    Objavljeno 04.03.2020
    Ivona Amidžić

    Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kazao je kako je zaraza koronavirusom upravo postala globalna pandemija, javlja AFP. Svoj je govor, kao službeni stav njemačke vlade, održao u Bundestagu, piše Index.

    WHO još nije proglasio pandemiju.

    “Od epidemije koronavirusa u Kini nastala je svjetska pandemija. Svaki dan ćemo javnost informirati o tome što znamo, ali i o onome što još ne znamo”, rekao je njemački ministar.

    “Radimo na tome da prevladamo ovu situaciju, savezna vlada i pokrajine. Nakon izbijanja epidemije koronavirusa u Kini u siječnju učinili smo sve da spriječimo dolazak koronavirusa u Njemačku. Prvi put u povijesti Savezne Republike Njemačke uveli smo centralnu karantenu za građane”, dodao je.

    “Od prošlog tjedna nalazimo se u novoj situaciji”

    “Do prošlog tjedna su se svi slučajevi u Njemačkoj mogli povezati sa zarazom u inozemstvu te smo pogođene ljude i one s kojima su bili u kontaktu brzo izolirali. No, od prošlog tjedna se u Njemačkoj i u Europi nalazimo u novoj situaciji”, kazao je Spahn u svom govoru u parlamentu.

    “Nakon širenja bolesti u Koreji, Japanu, Iranu i u Italiji, započela je i prava epidemija u Njemačkoj”, kazao je.

    “Danas znamo o virusu više nego u siječnju pa se možemo bolje boriti protiv bolesti te su nam naše mjere karantene zapravo kupile vrijeme. Imamo najbolje stručnjake u Njemačkoj za borbu protiv širenja virusa. Situacija je i dalje vrlo dinamična i potrebno je biti fleksibilan”, rekao je njemački ministar.

    Njemačka zabranila izvoz medicinske opreme i maski

    Njemačka je zabranila izvoz medicinske zaštitne opreme kako bi spriječila nestašicu i osigurala opskrbu bolnica i ordinacija u sklopu nastojanja da se zaustaviti širenje koronavirusa, objavili su dužnosnici u srijedu.

    Odluku je donijela vladina radna skupina za epidemiju koronavirusa, a zabrana izvoza stupila je na snagu odmah, objavio je glasnogovornik ministarstva gospodarstva.

    Zabrana izvoza odnosi se na sve vrste medicinske zaštitne opreme, uključujući zaštitne maske, medicinske rukavice i zaštitna odijela, pojašnjavaju u ministarstvu zdravstva. “Iznimke su moguće samo pod strogim uvjetima”, dodaju.

    Vlada je također odlučila da će ubuduće kupovati opremu kako bi osigurala dovoljne količine za bolnice i liječničke ordinacije u cijeloj zemlji, poručuju iz ministarstva zdravstva.

    foto: unsplash (ilustracija)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Osječki Incor sad vrbuje i inženjere radiologije i laboratorijske tehničare...

    Headhunteri ponovno kreću „u lov“ na hrvatske medicinare

    Iako je pandemija koronavirusa dijelom zaustavila tržište rada, posebice u  segmentima kao što je zdravstvo koje se u potpunosti okrenulo Više…

    Niz programa i projekata će pomoći poduzetnicima Osječko-baranjske županije i bit će predstavljeni preko Upravnog odjela za gospodarstvo...

    Ricardo d.o.o. uspješno posluje i u vremenu pandemije

    Župan Ivan Anušić posjetio je jučer (26. kolovoza 2021. godine) Ricardo d.o.o.. U sjedištu kompanije u Dardi održao je radni Više…

    EU digitalne covid potvrde bit će kriterij za sudjelovanje na događajima...

    Od 26. srpnja kreću nove restrikcijske mjere za hrvatski Jadran

    Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je kako od ponedjeljka na snagu stupaju nove restriktivne mjere koje će se odnositi Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ